Döviz kredisi kullanan ya da döviz pozisyonu taşıyan firmaların veri aktarımı yapmasını durduran Merkez Bankası, bundan sonra toplam kredi borcu yüksek olan firmalardan rapor isteyecek.
Mart 2023’te başlatılan, 10 milyon Türk Lirası ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesine sahip olan firmalardan alınan Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulaması sona erdi.
Raporlama kapsamına girecek firmaların belirlenmesinde kullanılan kriterler de değiştirildi. Artık 15 milyon ABD Doları ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü koşulu yerine, toplam nakdi kredi bakiyesinin aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk Lirası ve üzerinde olması veya geçmiş bir yıllık hesap döneminde net satış hasılatı veya aktif büyüklüğünün 500 milyon Türk Lirası ve üzerinde olması gerekiyor.
Milyonların merakla beklediği haber: Asgari ücret ve özel sektör ne kadar zam alacak? İşte tahminler…
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklama şöyle:
Özet Döviz Pozisyon Raporlamasının Kaldırılması ve Sistemik Risk Veri Takip Sistemi Kapsam Değişikliği Hakkında Basın Duyurusu
8 Kasım 2023 tarih ve 32363 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 28 Kasım 2017 ve 7061 sayılı Kanunla yeniden düzenlenen 44 üncü maddesi kapsamında; firmaların, döviz varlık ve yükümlülüklerine ilişkin olarak Merkez Bankasına yapmakla yükümlü olduğu döviz pozisyon raporlamasında sadeleştirme ve kapsam değişikliğine gidilmiştir.
Düzenleme kapsamında; 2023 yılı Mart ayında başlatılan, 10 milyon Türk lirası ve üzeri toplam nakdi ve gayrinakdi kredi bakiyesi bulunan firmalardan alınan Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son verilmiştir.
Bununla birlikte, 2018 yılından itibaren uygulanmakta olan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlamasının firma kapsamı, firmaların ülke ekonomisi içerisindeki temsil düzeyini artırmak amacıyla yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, raporlama kapsamına girecek firmaların tespitinde öngörülen 15 milyon ABD doları ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü bulunma şartı, toplam nakdi kredi bakiyesi ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk lirası ve üzerinde olma veya geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon Türk lirası ve üzerinde olma şeklinde değiştirilmiştir.
Kapsam değişikliği ile birlikte, mevcut detaylı raporlama formatının sadeleştirilerek firmalara raporlama işlemlerinde kolaylık sağlanması planlanmaktadır.