Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, erken emeklilik ve kademeli emeklilik hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Bakan Işıkhan, EYT sonrasında en çok sorulan “2000 sonrası işe başlayanlara erken emeklilik gelecek mi?” sorusuna da açıklık getirdi.
KADEMELİ EMEKLİLİK SORUSUNA YANIT
Bakan Işıkhan, katıldığı bir televizyon programında kademeli emeklilik hakkında sorulan soruları yanıtladı. Kademeli emekliliğin gündemde olmadığına dikkat çeken Işıkhan, “Biz şu an mevcut aktüeryal dengeyi nasıl sağlayabiliriz, emeklilerimize aylıkları düzenli nasıl ödeyebiliriz, sağlık hizmetlerini sürdürülebilir hale nasıl getirebiliriz, bunun telaşı ve çalışması içerisindeyiz” diyerek erken emeklilik düzenlemesi için kapıyı kapattı.
“MAĞDURİYET SÖZ KONUSU DEĞİL”
Erken emeklilik isteyenlerin mağduriyet yaşadığı yönündeki iddialara karşılık veren Işıkhan, “Aslında bir mağduriyet söz konusu değil. Mağduriyetle ön plana çıkmak sağlıklı bir tarz değildir. SGK sistemine bakın. Tüm dünyada gıpta ile takip edilen bir sistem” diyerek, Türkiye’nin emeklilik sisteminin güçlü ve sürdürülebilir olduğunu vurguladı.
KADIN VE ERKEKLER İÇİN YAŞ SINIRI DEĞİŞİYOR MU?
Kademeli emeklilik ile ilgili yaş sınırının değişip değişmeyeceği sorusuna da yanıt veren Bakan Işıkhan, emeklilik yaşının 58-60 arasında olduğunu ancak bu yaşların değiştirilmesinin zor olduğunu belirtti. Yeni düzenlemenin 45 yaşından başlayıp 52 yaşına kadar devam eden bir sistem önerdiği belirtiliyor. Bu sistemde, çalışanlar kendi durumlarına göre en uygun emeklilik planlarını yapabilecekler.
SİSTEMİN DETAYLARI
Yeni düzenleme ile 45 yaşından 52 yaşına kadar olan dilimlerde, çalışanlar belirli şartlar altında emekli olabilecek. Örneğin, 45 yaşındaki bir birey, prim gün sayısını tamamladığında 52 yaşına kadar emekli olabilecek. Ancak erken emekli olmak isteyen çalışanlar daha fazla prim ödemek zorunda kalacak.
Kaynak: https://www.medyaradar.net/