Emeklilerin konut sahibi olmasını kolaylaştırmayı hedefleyen yeni bir kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. Teklif, evi olmayan ve kirada yaşayan emeklilere TOKİ sosyal konutlarında öncelik verilmesini öngörüyor.
Emeklilere TOKİ’de Öncelik Düzenlemesi
Hazırlanan teklif kapsamında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen sosyal konut projelerinde, adına kayıtlı evi bulunmayan ve kirada yaşayan emeklilerin öncelikli olarak değerlendirilmesi planlanıyor.
Bu düzenlemenin, özellikle büyük şehirlerde artan kira maliyetleri nedeniyle zorlanan emeklilerin barınma sorununu hafifletmeyi amaçladığı belirtiliyor.
Sıfır Faizli Uzun Vadeli Finansman
Teklifte dikkat çeken en önemli başlıklardan biri de emeklilere yönelik sıfır faizli ve uzun vadeli konut finansmanı modeli oldu. Buna göre emeklilerin ödeme koşulları, gelir düzeyi ve sosyal durumları dikkate alınarak belirlenecek.
Amaç, düşük gelirli emeklilerin daha erişilebilir şartlarla ev sahibi olmasını sağlamak.
Finansman Devletten Karşılanacak
Sosyal konut projelerinin finansmanının merkezi yönetim bütçesinden karşılanacağı ifade edildi. Ayrıca barınma maliyetlerinin yüksek olduğu bölgelerde projelere öncelik verileceği belirtildi.
Gerekçe: Artan Kira Yükü
Teklifin gerekçesinde son yıllarda konut ve kira fiyatlarındaki hızlı artışa dikkat çekildi. Özellikle sabit gelirli emeklilerin ciddi bir ekonomik baskı altında olduğu vurgulandı.
Düzenlemenin aynı zamanda inşaat sektörünü canlandırarak ekonomik hareketliliğe de katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.
Sosyal Refah Hedefi
Teklif ile emeklilerin daha güvenli ve huzurlu yaşam koşullarına kavuşması, barınma sorunlarının azaltılması ve sosyal devlet anlayışının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Meclis’e sunulan düzenlemenin görüşme sürecinin önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.
