Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Türkiye’nin maddi ve manevi gelişimi için 32 yılı yıldır büyük bir gayretle çalışan MÜSİAD’ın yurt içinde 84, yurt dışında ise 81 olmak üzere , toplam 165 şube ve irtibat noktasına ulaşan teşkilat yapısıyla, 13 bini aşan üyesi ve üyelerine ait olan 60 bin işletmesiyle, Türkiye’de 2 milyon kişiye istihdam sağladığını söyledi.
Hem yerel hem de küresel ölçekte Türkiye’nin en yaygın ve geniş ağa sahip iş dünyası sivil toplum kuruluşlarından biri olduklarının altını çizen Asmalı, “Kapılarını bu yıl 19’uncu kez açan MÜSİAD EXPO, Türkiye’nin 2023 ihracat hedefini gerçekleştirme noktasında önemli bir misyon üstlenmiştir. Pandeminin ardından, yenilikçi stratejik hedeflerle gerçekleştirdiğimiz, MÜSİAD EXPO 2022 ile Türkiye’nin ihracat ve üretim vizyonunu çok daha ileri bir seviyeye taşımayı arzu etmekteyiz. Fuarımız, tüm değerli katılımcılarımıza dijital dünyanın ayrıcalıkları ile yüz yüze iletişimin birleştiği, farklı bir fuarcılık vizyonu sunuyor” dedi.
Yerli ve milli
Yerli ve milli üretim gücünün dünyaya duyurulacağı, üretim-yatırım ve ihracat üçgeninde yepyeni pazarlara açılacak ve dinamik iş birlikleri kuracakları küresel bir organizasyona imza attıklarını kaydeden Asmalı, şöyle konuştu:
“MÜSİAD EXPO çerçevesinde gerçekleşecek iş birlikleri ve yatırım projeksiyonları ile yaklaşık 5 milyar dolarlık iş bağlantısına vesile olmayı hedefliyoruz. Türkiye, 2023 yılında 300 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede fuarımız, ulusal hedeflerin gerçekleştirilmesi noktasında, çok önemli bir misyona sahiptir. Salgının ardından bu yıl; üretim, ihracat ve iş birliği stratejileri açısından, çok daha katma değerli bir sürece imza attık. Bu fuar hazırlıkları için ekiplerimiz son derece titiz bir çalışma gerçekleştirdi. Nitelikli alım heyetleriyle bir araya gelme noktasında, ürün ve hizmet odaklı bir anlayışla yol aldık. Üyelerimizden gelen talepleri değerlendirerek, farklı ürün ve hizmet kalemlerinde iş insanlarımızı, doğrudan muhatapları ile bu fuarda bir araya getireceğiz.”
124 ülkeden ziyaretçi
124 ülkeden ziyaretçilerle bir arada olacaklarını kaydeden Asmalı, “Azerbaycan, Rusya, Çin, Katar, Suudi Arabistan, Endonezya ve Cezayir başta olmak üzere farklı coğrafyalardan 60’ın üzerindeki ülkeden gelen, alım heyetlerini ağırlayacağız. Bu kapsamda pek çok ülkeden girişimci, yatırımcı, sanayici ve iş insanıyla bir araya gelerek hem üretim hem de dış ticaret sürecinde farklı iş birliklerinin kurulmasına vesile olacağız. 90 bin metrekarelik fuar alanında, 500’ün üzerindeki firma ile ve 100 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz. 24 farklı sektörden katılımcı ve ziyaretçilerimizle, küresel ve bölgesel ticarete yön verecek bir vizyonla gerçekleştirdiğimiz MÜSİAD EXPO 2022 çerçevesinde yapılacak B2B görüşmelerin, olumlu sonuçlar doğuracağına inancımız tamdır” dedi.
IBF düzenleniyor
Asmalı, “Yurt dışı şubelerimizle birlikte, Kanada, Avrupa, ABD, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya’dan 1000’in üzerinde iş insanı ve diğer forum üyesi paydaş ülke temsilcilerinin sinerjisiyle düzenlenecek olan 26’ncı IBF Kongresi’nin etkileşim gücünü tüm dünyaya göstereceğiz” dedi.
TAM 217 ÜLKEYE İHRACAT YAPILDI
“217 ülkeye yaptığımız ihracatla, bayrağımızı dünyanın her yerinde dalgalandırmaktayız” diyen Asmalı, şöyle devam etti: “İhracatımızın sadece miktar olarak değil, birim değer itibariyle yükselmiş olması ise, yüksek katma değerli ürünler ihraç etme hedefimizde başarıya ulaştığımızın en önemli kanıtıdır. Sağlık kriziyle başlayıp Ukrayna’daki savaşla güvenlik krizine evrilen, beraberinde siyasi krizi ve küresel ekonomik krizi de tetikleyen bir süreçte, Türkiye’nin bu başarıları elde etmesi, hepimiz için gurur vericidir. Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer alması hedefine, hiç olmadığımız kadar yakınız. Yılın ilk yarısında ortalama yüzde 7,6 büyümeyi başaran Türkiye ekonomisi, G20 ülkeleri içerisinde üçüncü sırada yer alarak pozitif ayrışmayı da sürdürdü. MÜSİAD olarak Yeni Ekonomi Modeli’ne olan inancımızı yineliyoruz. Türkiye Modeli çok ciddi avantajlar vaat etmektedir. Bu modelin yüzde 100 verimle işlerlik kazanabilmesi için, finansman maliyetlerinin, bugün olduğu yerden çok daha makul seviyelere inmesi gerekmektedir. Kredinin maliyetlerinin ucuzlamasını MÜSİAD olarak biz hep savunduk, savunmaya da devam edeceğiz ancak son aylarda krediye erişimde ciddi sorunlar yaşandığına dair üye iş adamlarımızdan şikayetler alıyoruz.”