Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

İhracat 12’den vurdu

İhracat 12’den vurdu
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
14 views
03 Kasım 2022 - 9:52
Ekim ihracatı yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar oldu. İlk 10 ayda ihracat yüzde 15 artışla 209.5 milyar dolara yükseldi. Son 12 ayın tamamında ihracat rekoru kırıldı.
İhracat 12'den vurdu
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak – ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209.5 milyar dolara yükselmiştir” dedi.

Bakan Muş, İstanbul’da ekim ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Küresel ekonomideki durgunluğa ve enerji krizine vurgu yapan Bakan Mehmet Muş, şu bilgileri paylaştı:“İhracatımız geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmeyi bu yılın ilk 10 ayında da devam ettirmiş ve her ay olduğu gibi en yüksek aylık ihracat değerine ulaşmıştır. Ekim ayında ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3 artışla 21.3 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ocak – ekim dönemi ihracatımız ise yüzde 15 artışla 209.5 milyar dolara yükselmiştir.”

İhracat 12den vurdu

İthalat 29.3 milyar $Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan sert artışın etkisi ile ithalatın ekim ayında 29.3 milyar dolar olduğunu belirten Muş, bu rakamın yüzde 26’sının enerji ithalatı kaynaklı olduğunu açıkladı. Muş şöyle devam etti:

“Benzer şekilde ocak – ekim dönemindeki ithalat artışımızın yüzde 51’i enerji ithalatından kaynaklanmıştır. Bu dönemde, enerji hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89 olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, son dönemde altın ithalatındaki yükseliş de ithalatımızda yaşanan artışta etkili olmuştur. Söz konusu artış ocak – ekim döneminde de devam etmiş olup, toplam altın ithalatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 198 artarak 15.2 milyar dolara yükselmiştir. Öte yandan, paritenin dış ticaret rakamlarımız üzerindeki olumsuz etkileri de devam etmektedir. Bu yılın ilk on ayında parite kaynaklı dış ticaret açığımız 2.8 milyar dolar daha fazla olmuştur.”

İhracat 12den vurdu

Otomotiv ilk sıradaTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, küresel ekonomilerdeki daralma sinyallerine rağmen ihracatın ekim ayında da başarılı bir performans sergilediğini söyledi. Gültepe, şöyle devam etti:“Tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatını gerçekleştirmiş olduk. İhracatımız 10 ayda 209 milyar doları, 12 ayda ise 253 milyar doları aştı. 10 aylık ihracatta geçen yıla göre yüzde 15.4 artıdayız. Son 12 ayın tamamında aylık ihracat rekorları kırdık. Ekimde ilk 5 sektörümüz 2.7 milyar dolarla otomotiv, 2.6 milyar dolarla kimya, 1.7 milyar dolarla hazır giyim, 1.4 milyar dolarla çelik ve 1.3 milyar dolarla elektrik – elektronik şeklinde sıralandı.”

Gültepe, en fazla ihracat yapılan ilk üç ülkenin Almanya, Irak ve ABD olduğunu belirterek ortalama kilogram birim ihracat değerinin geçen yılın ekim ayına göre yüzde 18.7 artışla 1.64 dolara yükseldiğini açıkladı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !