Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Yedi yıllık müzakereler sona erdi

Yedi yıllık müzakereler sona erdi
61 views
27 Mayıs 2021 - 15:36
İsviçre, ikili ilişkileri geliştirmesi amacıyla Avrupa Birliği ile sürdürülen yedi yıllık müzakerelere son vermeye karar verdiğini açıkladı. AB ile uzun süredir ertelenen bir işbirliği anlaşmasını sonuca bağlamak için yapılan görüşmeleri iptal ederek, Brüksel’in vatandaş hakları ve ücretler gibi konulardaki taleplerini kabul edemeyeceğini söyleyen İsviçre Konfederasyon Başkanı Guy Parmelin, “Yerel istişareleri dikkate alarak ve son aylarda yapılan müzakerelerin sonuçlarına dayanarak müzakereleri sonlandırmaya karar verdik” dedi. Avrupa Komisyonu da İsviçre’nin masadan kalkmasıyla ilgili, “Anlaşmayı gerçeğe dönüştürmek için son yıllarda kaydedilen ilerleme göz önüne alındığında bu karardan dolayı üzgünüz” ifadelerini kullandı.

İsviçre ve Avrupa Birliği taraflarının yaklaşık yedi yıldır müzakerelerini sürdürdüğü ve İsviçre’nin AB pazarına erişiminin adil ve eşit olmasını sağlamak için tasarlanmış bir metin olan AB-İsviçre Kurumsal Çerçeve Anlaşmasının taslağı üzerine görüşmelerini sürdürüyordu.

2014 yılında başlayan müzakereler sonrasında Kasım 2018’de taslak bir metne dönüşen görüşmeler sonrasında Bern ve Brüksel heyetleri sık sık görüşmeler gerçekleştirdi.

Yaklaşık iki yıldır taslak metinde herhangi bir ilerlemenin görülmediği bildiren İsviçre Federal Konseyi, “İsviçre ile AB arasında anlaşmanın temel yönleri konusunda önemli farklılıklar” olduğunu ve “bu nedenle imzalama için şartların karşılanmadığı” sonucuna vardı.

İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin Bern’de gazetecilere verdiği demeçte, “Yerel istişareleri dikkate alarak ve son aylarda yapılan müzakerelerin sonuçlarına dayanarak, İsviçre Federal Konseyi, AB ile yapılan görüşmelerin gerekli çözümlere yol açmadığını belirledi” dedi.
Parmelin, “Bu nedenle Federal Konsey, taslak anlaşma üzerindeki müzakereleri sonlandırmaya karar verdi” ifadelerini kullandı.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !