Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Ukrayna’ya kötü haber… Son rapor, Ukrayna ekonomisinin Rusya’nın sekiz katı küçüleceğini öngördü!

Ukrayna’ya kötü haber… Son rapor, Ukrayna ekonomisinin Rusya’nın sekiz katı küçüleceğini öngördü!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
19 views
05 Ekim 2022 - 13:02

Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş sadece sayısız asker ve sivilin ölmesine yol açmakla kalmadı, dünya ekonomisini de tümden geriletti. Tüm ülkeler savaşın yıkıcı etkisini hissederken ekonomik anlamda en büyük çöküşü elbette Rusya ve Ukrayna yaşadı. Dünya Bankası’nın hazırladığı son raporda ise daha çarpıcı gerçekler var…

Ukrayna, bu yılın şubat ayında savaş başlamadan önce bile Avrupa’nın en yoksul ülkesiydi, ancak yedi aydan fazla süren çatışmalar artık 44 milyonluk nüfusunun üçte birinin yerinden edildiği ve yüzde 60’ının ulusal yoksulluk sınırının altında yaşadığı anlamına geliyor.

Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya bölgesinden sorumlu başkan yardımcısı Anna Bjerde “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali en büyük insani yerinden edilme krizlerinden birini tetikledi ve insani ve ekonomik hayata ağır bir zarar verdi.” dedi.

DÜNYA BANKASI’NDAN KARAMSAR UKRAYNA RAPORU

Kiev son haftalarda askeri ilerlemeler kaydetti ve nisan ayından bu yana Ukrayna ekonomisi büyüme belirtileri gösterdi. Ancak banka, toparlanmanın yavaş olacağını ve savaşın yol açtığı hasarı onarmanın maliyetinin çok büyük olacağını söyledi. Dünya Bankası maliyeti minimum 349 milyar Dolar olarak hesapladı; bu da Ukrayna’nın savaş öncesi gayri safi yurtiçi hasılasının bir buçuk katından fazla.

Ukrayna’da enflasyon hızla hızlandı ve Nisan ayında yıllık yüzde 24’ün biraz altında bir orana ulaştı ve yüksek gıda fiyatları enflasyonu aileleri, özellikle de yoksulları zarara uğrattı.

ÜRETİM VE TARIMDA BÜYÜK GERİLEME

Üretim kapasitesinin yok edilmesi, ekilebilir arazilerin zarar görmesi ve işgücü arzının azalmasıyla yaralanan ekonomiyle birlikte, savaşın yansımalarının sürmesi bekleniyor. Bu da mültecilerin geri dönmeme riski, savaşın sekizinci ayına girmesi ve çatışmadan kaçanların bulundukları ev sahibi ülkelere giderek daha fazla yerleşmesi ile giderek daha olası hale geliyor.

Daha önceki tahminler, Kremlin’in bu yıl daha büyük bir ekonomik darbeyle karşı karşıya olduğunu öne sürmüştü, ancak Dünya Bankası yaptırımların etkisinin şimdiye kadar tahmin edilenden daha az şiddetli olduğunu söyledi.

Ukrayna’ya kötü haber… Son rapor, Ukrayna ekonomisinin Rusya’nın sekiz katı küçüleceğini öngördü

Tüm bu gelişmelerin ışığında Dünya Bankası, Moskova’nın şubat ayındaki işgalinin tetiklediği savaş sonucunda Ukrayna ekonomisinin bu yıl Rusya’nın sekiz katı oranında küçüleceğini tahmin ediyor.

Kiev ekonomisi, Rusya GSYİH’sindeki yüzde 4,5’lik düşüşe kıyasla 2022’de yüzde 35 küçülecek.

Buna karşılık Dünya Bankası, yükselen enerji fiyatlarının Rusya’ya yaptırımlardan gelen darbeyi hafifletmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Açıklamada “Ukrayna’daki savaşın ardından Rusya’ya uygulanan yaptırımların, kısa vadede ilk beklenenden daha az şiddetli olsa da önemli olumsuz ekonomik etkileri oluyor” denildi.

Dünya Bankası raporunda şu sözlere yer verildi:

“İlk şok, yetkililerin güçlü mali tepkisi, sermaye kontrolleri, parasal sıkılaştırma, finansal sektör risklerini önlemeye yönelik hızlı adımlar ve küresel emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan yüksek döviz girişleri ile hafifletildi.”

Ukrayna’ya kötü haber… Son rapor, Ukrayna ekonomisinin Rusya’nın sekiz katı küçüleceğini öngördü

YAPTIRIMLARIN SON DURUMU

Dünya Bankası, Rusya’nın uluslararası rezervlerinin yarısının dondurulmasının ve yerel petrol ve gaz gelirlerinin zayıflamasının, ülkeyi küresel enerji fiyatlarındaki düşüşe karşı daha savunmasız hale getirmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Raporda ayrıca “Yaptırımlar toplam ithalatta dramatik bir düşüşe yol açarak yeni teknolojilere ve ekipmanlara ve dış finansmana erişimi kısıtladı ve böylece orta ve uzun vadeli büyüme beklentilerini azalttı.” denildi.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !