Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Tetris tarih yazdı: 34 yılın ardından ilk kez tamamlandı!

Tetris tarih yazdı: 34 yılın ardından ilk kez tamamlandı!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
6 views
03 Ocak 2024 - 10:01
2024’ün ilk saatlerinde, oyun dünyasında unutulmaz bir an yaşandı. NES’in efsanevi oyunu Tetris, 34 yıl sonra nihayet tamamlandı. Oyunseverler arasında neredeyse imkânsız olarak kabul edilen bu başarı, bir bilinmeyen kahramanın elinden geldi.Eski oyunların çoğunu bitirmek gerçekten de teknik olarak zor, hatta bazen imkânsızdır. Bu oyunlar genellikle döngüsel bir yapıya sahiptir, yani belli bir noktadan sonra tekrar başa döner ve zorluk seviyesi artar. Bu durumda, oyunu “yenmek” kavramı belirsizleşir. Ancak, efsanevi Tetris’in 34 yıldır çözülemeyen gizemi, 2024’ün ilk saatlerinde nihayet çözüldü.

NES Tetris’inin tamamlanması önceden imkânsız gibi görünüyordu ve birçok kişi için gerçekleşmeyecek bir hayaldi. Oyunun kendine özgü bir hikayesi olmasının yanı sıra, seviye yapısının ve ilerlemenin sınırlı olması, skordan başka bir hedefin olmaması, oyunculara sadece belirli bir noktaya kadar ilerleyebilmelerine izin veriyordu. Oyunu “yenmenin” aslında tek bir yolu vardı: “killscreen” olarak adlandırılan son ekrana ulaşmak.

02.jpeg

SON YILLARDA PEŞ PEŞE REKOR GELİYOR

2011 yılına kadar, Tetris oyuncuları 29. seviyeden daha yükseğe çıkamamıştı. Ancak Thor Aackerlund, parmaklarını titretme tekniğiyle 30. seviyeye ulaşarak bu sınıra meydan okuyan ilk isim oldu. O dönemde, 29. seviyeden sonra Tetris hızlanmayı bıraktığı için bu seviyeye ulaşmak büyük bir başarıydı.

Rekorlar zamanla gelişti. 2018’de seviye 31, 2020’de ise seviye 35’e kadar çıkmayı başaran oyuncular ortaya çıktı. 2021 yılında ise düğme yumruklama stratejisiyle oyuncular, oyunun sınırlarını daha da zorlayarak 40. seviyeye kadar ulaştılar. Şaşırtıcı bir şekilde, yeni yöntemle oyuncular artık Tetris’te sadece 146. seviyeye kadar çıkmayı başardılar.

03.jpeg

13 YAŞINDAKİ GENÇ YETENEK, İMKANSIZ DENİLENİ BAŞARDI

Yeni seviye, birçok oyuncunun aklını başından alan bir zorlukla karşımıza çıkmıştı. Bu seviyede ortaya çıkan bir hata, renk paletini birbirine karıştırıyor ve ekranı okumayı oldukça zorlaştırıyordu. Geçildiğinde ise ekran neredeyse tamamen siyah hâle geliyordu, gözlerle neredeyse görülemeyecek bir noktaya varan bir zorluk seviyesi.

2024’ün ilk saatlerinde, adı Wills “Blue Scuti” Gibson olan 13 yaşındaki bir oyuncu, bu zorlu seviyeyi geçerek 34 yıldan sonra Tetris’i tamamlamayı başardı. Oyunun sona ermesiyle birlikte ekran tamamen dondu. Bu, Tetris’in çıkışından bu yana ilk kez bir oyuncunun oyunu tamamladığı veya “yendiği” anlamına geliyordu.

.jpg

Aslında, orijinal Tetris oyunu 255 seviyeden oluşuyor ve bu seviyeyi aşarsanız oyun tekrar başa dönüyordu. Ancak bu yeni seviye, oyuncuların beklediği ve aşmayı başaran birinin zaferini kutlamayı hak ettiği bir başarıydı.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !