Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Şampiyona Sırasında Uygunsuz Görüntülerini Canlı Yayınladılar !

Şampiyona Sırasında Uygunsuz Görüntülerini Canlı Yayınladılar !
123 views
23 Eylül 2021 - 17:30

Dünya Şampiyonaları sırasında uygunsuz görüntüleri ekranlara getirilen ve internetten de canlı olarak yayınlanan 23 yaşındaki dağcı ve tırmanış sporcusu Johanna Farber, olayın ardından sert bir açıklama yaptı.

 

Uluslararası Spor Tırmanma Federasyonu (IFSC), Moskova’daki Dünya Şampiyonası sırasında uygunsuz görüntüleri yayınlanan Avusturyalı dağcı Johanna Farber’dan özür diledi.

Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonu geçen hafta Moskova’daki etkinlik kapsamında dağcı Johanna Farber’in gösterildiği görüntülerle ilgili olarak, ‘insan vücudunun nesneleştirilmesini’ kınayan bir bildiri yayınladı.

Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonu’ndan “İnsan vücudunun nesneleştirilmesini kınıyoruz. Bunu durdurmak ve sporcuları korumak için daha fazla önlem alacağız” açıklaması yapıldı.

Federasyon Başkanı Marco Scolaris, Avusturya takımının temsilcisiyle bir görüşme yaptıktan sonra, “Doğru olanı yapmayı öğrenmeden önce kaç kez yanlış yapılması gerek?” açıklamasında bulundu.

Ev sahibi yayıncı, Haziran ayında Innsbruck’taki Dünya Kupası sırasında benzer bir olay nedeniyle Farber’dan özür dilemek zorunda bırakılmıştı. Yyaıncı kuruluş, “Kısa bir an için tırmanış sporunu yanlış bir şekilde sergilemeyi seçtiğimizi kabul ediyoruz. Kadın sporlarının adil, eşit ve daha iyi temsil edilmesi için çalışmaya devam etmeyi taahhüt ediyoruz.” açıklamasında bulunmuştu.

23 yaşındaki Farber, Haziran ayındaki olayın ardından, anavatanı Avusturya’da binlerce hanede ve ardından Uluslararası Spor Tırmanış Federasyonu’nun resmi YouTube sayfasında yayınlanan görüntüler konusunda pek çok mesaj aldığını söyledi.

Farber, Instagram paylaşımında “Dürüst olmak gerekirse bu da nedir? Bu ağır çekim görüntülerin ulusal kanalda ve YouTube canlı yayınında gösterilmesi çok saygısızca ve üzücü” diye yazdı.

Farber, “Ben bir sporcuyum ve en iyi performansımı göstermek için buradayım. Dürüst olmak gerekirse, binlerce insanın bunu gördüğünü bilmek beni gerçekten çok utandırıyor. Kadınları sporda cinselleştirmeyi bırakmalı ve performanslarını takdir etmeye başlamalıyız.”

Bu yıl Tokyo Oyunları’nda ilk kez Olimpiyatlar’da yer alan tırmanma sporu, yeni bir önem kazanmış oldu. Bununla birlikte, kadın sporcuların kapsama dahil olduğu olaylar bir sorun olmaya devam ediyor.

Bulgaristan’da başlayan ‘şort’ sarsıntısının etkileri de Japonya’da düzenlenen Olimpiyatlar’a kadar uzanmıştı. Organizasyon yayıncısı olası bir krizin önüne geçmek için açıklama yapmış, Alman takımı da olaya dahil olmuştu.

İskandinavyalılar, temmuz ayında Bulgaristan’ın Varna kentinde düzenlenen Avrupa Plaj Hentbol Şampiyonası’nda İspanya ile yaptıkları bronz madalya maçında Uluslararası Hentbol Federasyonu’nun (IHF) kurallarının gereği giyilmesi gereken bikini yerine şort giymişti.

Norveç kadın plaj hentbol takımı, oyuncuların bir maçta bikini altı giymeyi reddetmesi ve yönetmelik dışı şortlarla yarışmaları nedeniyle para cezasına çarptırıldı ancak cezanın oyuncu başına sadece 50 avro olması bekleniyordu.

Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) Disiplin Komitesi Pazartesi günü takıma 1.500 Avro (15 bin TL), yani oyuncu başına 150 Avro para cezası verdi

YAYINCIDAN ‘CİNSELLEŞTİRMEME’ SÖZÜ
Resmi olimpiyat yayıncısı, sporda kadın formalarına yönelik gelen tepkinin ardından, kadın sporcuları vücutlarına odaklanarak cinselleştirmeme sözü verdi. Olimpik Yayın Hizmetleri (OBS) CEO’su Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçmişte olduğundan daha cinsiyetsiz bir yaklaşım benimseyeceğini söyledi.

Yayıncı, dünyadaki tüm yayıncılara dağıtılan görselleri üretiyor. CEO Yiannis Exarchos, Oyunların Cuma günü başlamasıyla Tokyo’daki odak noktasının sadece sporcuların spor performansları olduğunu vurguladı.

‘SPORCULARIN KIYAFETLERİ KONUSUNDA DİREKTİF VERMİYORUZ’
CEO Exarchos, OBS’nin sporcuların ne giydiğinden sorumlu olmadığını ancak kapsamını herhangi bir cinsiyet klişesini pekiştirmeyecek şekilde planladığını söyledi. Exarchos, “Yayıncılar olarak sporcuların ne giymesi gerektiği konusunda direktif vermiyoruz” dedi.

Geçmişte, jimnastik ve plaj voleybolu gibi kadın sporcuların mayolarının ve bikinilerinin erkek yarışmacılara göre daha açık olması, kadın sporcuları cinselleştirdiği gerekçesiyle eleştirildi.

Exarchos, “Geçmişte gördüğümüz bazı şeyleri, vücudun bazı kısımlarındaki ayrıntılar ve yakın çekimler veya cinsellik ya da başka herhangi bir cinsiyet klişesini bizim yayınlarımızda görmeyeceksiniz” dedi.

Sarah Voss, Pauline Schaefer-Betz, Elisabeth Seitz ve Kim Bui’nin yer aldığı Alman Kadın Jimnastik Takımı, Uluslararası Jimnastik Federasyonu’nun yarışmacıların “kalçadan ayak bileğine kadar tek parça esnek giysi” giymelerine izin verdiğini, dolayısıyla bacaklarını açıkta bırakan forma yerine bu tulumu tercih etmelerinin bir “hak” olduğunu söyledi.

‘KADINLAR KENDİ KIYAFETLERİNİ SEÇEBİLMELİ’
Üçüncü kez olimpiyat oyunlarına katılan Alman Kadın Jimnastik Takımı’ndan Elisabeth Seitz, her kadının kendi giyeceği kıyafeti kendisi seçmesi gerektiğini ve olimpiyatlarda da bunu gösterdiklerini söyledi. Seitz, “Bu, alışılagelen mayo tarzındaki jimnastik kıyafetini bundan sonra giymeyeceğimiz anlamına gelmiyor.

O gün nasıl hissediyorsak, istediğimiz kıyafeti giymek istiyoruz. Başka bir yarışta giyeceğimiz kıyafeti biz seçmeliyiz” dedi. Seitz, ayrıca daha fazla kadın sporcunun “istediği gibi giyinme” özgürlüğünü kullanması için örnek olmak istediklerini belirtti.

Alman Jimnastik Federasyonu (DTB) Nisan ayında, sporcuların ‘cimnastikte cinselleştirmeye’ karşı tavır aldıklarını doğruladı ve konunun cinsel istismarı önleme çabaları için önemli olduğunu ekledi.

NORVEÇLİ YETKİLİLER ATEŞ PÜSKÜRMÜŞTÜ
Norveçli yetkililer olaydan sonra haberlere öfkeyle tepki göstermişti. Norveç Kültür ve Spor Bakanı Abid Raja, Pazartesi günkü kararın ardından şu tweeti attı: “Maço ve muhafazakar uluslararası spor dünyasında nasıl bir tavır değişikliğine ihtiyaç var?”

Norveç Voleybol Federasyonu Başkanı Eirik Sordahl da olaya tepki göstererek ulusal haber ajansı NTB’ye şunları söyledi: “2021 yılında böyle bir şey bir sorun bile olmamalı.”

İLK AÇIKLAMA HAFTA BAŞI GELDİ
Norveç Hentbol Federasyonu da, yaptığı açıklamada, kadın takımının resmi kurallara uymamasının ardından verilebilecek olası herhangi bir cezayı ödemeye hazır olduğunu söylemişti.

‘HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ’
Norveç Hentbol Federasyonu başkanı Kare Geir Lio, “Elbette herhangi bir ceza verilirse bunu öderiz. Hepimiz aynı gemideyiz” dedi. Bazı oyuncular bikiniyi küçük düşürücü veya basitçe pratik bulmadığı için bu konu plaj sporları çevrelerinde uzunca bir süredir tartışma konusu.

Avrupa Şampiyonası öncesinde Norveç, Avrupa Hentbol Federasyonu’na başvurarak şortla oynamak için izin istedi ancak kendilerine kuralların ihlalinin para cezasıyla cezalandırılabileceği söylendi. Lio, “En önemli şey, sporcuların rahat edebileceği ekipmanlara sahip olması” diye konuştu ve ‘standart bir çerçeve içinde özgür bir seçim olması gerektiğini’ sözlerine ekledi.

ALMAN YILDIZLAR PROTESTO ETMİŞTİ
Bu yılın başlarında, Alman plaj voleybolu yıldızları Karla Borger ve Julia Sude, Katar’da oyuncuların sahada bikini giymelerinin yasak olduğu ‘tek ülke’ olduğunu söyleyerek bir turnuvayı boykot edeceklerini söylediler.

Borger o sırada bir radyo istasyonuna yaptığı açıklamada, “İşimizi yapmak için oradayız, ancak iş kıyafetlerimizi giymemiz engelleniyor” dedi ve ekledi: “Bu gerçekten bir hükümetin bize işimizi nasıl yapacağımızı söylediği tek ülke ve tek turnuva – bunu eleştiriyoruz.”

Ortadoğu ülkesi FIVB Dünya Turu etkinliğine ev sahipliği yaptı ancak sahadaki kıyafetlerle ilgili katı kurallar, dünya şampiyonalarında gümüş madalya sahibi Borger ve çiftlerde partneri Sude’nin etkinliğe katılmamasına neden oldu.

Dünya plaj voleybolu federasyonu FIVB’nin “ev sahibi ülkenin kültürüne ve geleneklerine saygısızlık” olduğunu söylediği bir kural olarak, kadın oyunculardan normal bikiniler yerine gömlek ve uzun şort giymeleri istendi.

Ancak daha sonra beklenmeyen bir gelişme oldu ve bu kararından döndüğünü duyuran Katar Voleybol Birliği (QVA), bikini giyen oyuncular üzerinde ‘hiçbir kısıtlama’ olmayacağını açıkladı.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !