Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını bugün açıklıyor!

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını bugün açıklıyor!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
19 views
19 Ocak 2023 - 11:36

Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu yılın ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki bir faiz indirimi olur mu? Altın ve dövizde karar sonrası bir hareket olur mu? Merak edilen soruları 4 Finans Uzmanı milliyet.com.tr’ye cevapladı. İşte detaylar…

Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını bugün açıklıyor 4 Finans Uzmanı 3 merak edilen soruyu cevapladı

Milliyet.com.tr/ÖZEL Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında bugün toplanacak. Saat 14.00’te faiz kararı açıklanacak. Banka bir önceki toplantıda politika faizini yüzde 9 seviyesinde sabit tutmuştu. Peki bir faiz indirimi olur mu? Altın ve dövizde karar sonrası bir hareket olur mu? Merak edilen soruları 4 Finans Uzmanı milliyet.com.tr’ye cevapladı. İşte detaylar…

PİYASANIN BEKLENTİSİ NE?

Ekonomi Uzmanı Hikmet Baydar milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Piyasa beklentisi de faizlerin değişmeyeceği yönünde benim beklentim de bu yöndedir. Enflasyon düşüş trendini devam ettirdikten sonra belki nisan ayı gibi Merkez Bankası faizinde bir düşüş görebiliriz.

SEÇİM ÖNCESİ BİR İNDİRİM OLUR MU?

Seçim öncesi bir indirim bekliyorum. Şu an için beklemiyorum. Enflasyon hala 64’lü seviyelerde bu hedefin üzerinde. Faiz indirimi için şu an biraz erken ama şubat ve mart aylarından sonra bir indirim gelebilir.

ALTIN VE DÖVİZDE BİR HAREKET BEKLİYOR MUSUNUZ?

Şu an için dövizde hareketi mart ayında bekliyorum. Doğal gaz sisteme girdikten sonra TL’nin güçlendiğini görebiliriz. Altında yurt dışı piyasalarda ons altının 2 bin doları deneme ihtimali var. Türkiye’de de bunun yansımalarını görebiliriz. Gram altın için 1200’lü seviyeler mümkün. Ons altının yükselmesi nedeniyle bu yurt içinde gram altın fiyatına itici bir etki yapacaktır.”

PİYASANIN BEKLENTİSİ NE?

Ata Yatırım Stratejisti Batuhan Özşahin ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Merkez Bankasının Ocak ayı toplantısında faizleri %9 seviyesinde tutacağını düşünüyoruz, konsensüs beklentisi de bu yönde. Merkez Bankası en son toplantısında faizlerin bu seviyede tutulacağı konusunda gayet net bir mesaj vermişti, bu sebeple politika faizinin seçimlere kadar bu seviyede tutulmasını bekliyoruz.

SEÇİM ÖNCESİ BİR İNDİRİM OLUR MU?

Seçimler sonrasında faizlerde bir normalleşme bekleriz, faizlerin bu seviyede kalabilmesi için Türkiye’ye yüksek miktarda yabancı sermaye girişinin olması gerektiğini düşünüyoruz.

ALTIN VE DÖVİZDE BİR HAREKET BEKLİYOR MUSUNUZ?

Faiz kararının piyasalara herhangi bir etkisinin olmayacağını düşünüyoruz, seçimlere kadar Türk Lirasında sınırlı değer kaybı, daha sonra ise daha hızlı bir değer kaybı olacağını öngörüyoruz. Geçen sene yatırımcılara bir getiri sağlamayan ons altın( gram altındaki değer kazancı TL’nin Dolara karşı değer kaybından kaynaklı), bu seneyi %12’lik bir değer kazanmasını öngörüyoruz. ”

PİYASANIN BEKLENTİSİ NE?

BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yılık ilk toplantısında faizde değişim beklenmiyor.

SEÇİM ÖNCESİ BİR İNDİRİM OLUR MU?

Merkez Bankası daha önceki toplantıda faiz konusunda beklemeye geçeceğini söylemişti. Piyasa da bundan dolayı faizde değişim beklenmiyor. Merkez Bankası bunun için enflasyonda kalıcı düşüş eğilimini görmek isteyecektir.

Seçim öncesi faizlerde bir indirim yapabilmesi için enflasyonda ciddi bir düşüşün görülmesi gerekir. Dolayısıyla sadece bizde değil bütün dünyanın sorunu olan enflasyonda ilk olarak petrol fiyatlarında kalıcı düşüş görmemiz gerekiyor.

İkincisi de tabi ki enflasyonu etkileyen enerji fiyatlamalarında biraz daha geri çekilme hareketinin olması gerekiyor. Bunlar gerçekleşmediği taktirde bizim Merkez Banka’mızdan da bir adım önden yüklemeli faiz indirimi bu toplantıda görmemiz mümkün değil. Seçim öncesinde ikinci toplantıda enflasyon verileri ışığında durum değişebilir.

Ancak şunu da unutmamak gerekiyor Merkez Bankası’nın biraz daha proaktif davranması, piyasayı şaşırtarak hareketlendirecek mekanizmaları devreye sokacak adımların gelmesi ihtimali de bu anlamda hoş olabilir.

ALTIN VE DÖVİZDE BİR HAREKET BEKLİYOR MUSUNUZ?

Ons altının yeniden 1925 dolara çıkması etkili. Onstaki yukarı hareket şu anda gram altını hisse senedi ile birlikte yatırımcı tercihlerinde ilk iki sıraya yerleştirmiş gözüküyor.”

PİYASANIN BEKLENTİSİ NE?

Dinamik Yatırım Menkul Değerler Yönetim Kurulu Başkanı Ayşin Erdem açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yılın ilk TCMB faiz karında piyasanın beklentisi politika faizinin %9,0 ile sabit kalması yönünde. Önceki toplantı metinlerinin yönlendirmesiyle faiz konusunda Merkez Bankası’nın beklemeye geçeceği görüşündeyiz.

SEÇİM ÖNCESİ BİR İNDİRİM OLUR MU?

Seçimlere kadar olan süreçte TCMB’nin faiz kararından ziyade karar sonrasında alınabilecek kararların, piyasa üzerinde daha etkili olabileceğini ve bu kararların seçimlere kadarki olan süreçte teşvik mekanizmalarını içermesini ve ekonomik aktiviteyi olumlu etkileyecek özellikte olacağını düşünüyoruz.

ALTIN VE DÖVİZDE BİR HAREKET BEKLİYOR MUSUNUZ?

Seçimlerin olacağı tarihe kadar küresel gelişmelere ve iç dinamiklere bağlı olarak ılımlı bir yükseliş halinde olan altın ve dövizde bu tablonun devam edeceğini ancak ekonomik aktivite üzerinde olumsuz bir etki yaratmayacağı kanaatindeyiz.”

Bu haber www.milliyet.com.tr ‘den alınmıştır.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !