EYT ile ilgili son dakika açıklamaları yakından takip ediliyor. Emeklilikte yaşa takılanlar kendileri hakkında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağını merak ediyorlar. EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor. Peki, EYT ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor?
1/4
EYT’nin ne zaman çıkacağı ve kimleri kapsayacağı merak ediliyor. EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan net bir tarih açıklaması gelmezken konu hakkında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir TV programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili değerlendirmeler yaptı. ‘EYT meselesi masanızda mı?’ sorusuna Bakan Bilgin, ‘Tabii masamızda. Türkiye’nin emekçileri hiç merak etmesinler, hiç endişe etmesinler. Türkiye’nin her sorunu, çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor. Bu, önümüzdeki dosyalardan, çözülecek şeylerden biri’ şeklinde cevap verdi.
2/4
EYT SON DAKİKA HABERLERİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir TV programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili değerlendirmeler yaptı.
Bakan Bilgin “2023’te EYT çözülür diyebilir misiniz?” sorusuna da şu sözlerle cevap verdi: “Bu yılın sonuna kadar bu yolda önümüzde olan bütün dosyaları çözeceğiz. O da önemli dosyalardan biri. Orada da alternatif maliyetleri, çözüm önerilerini oluşturmaya çalışıyoruz. Her şey önümüzde.” Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, önlerinde acil çözülmesi gereken sorunlardan birinin de “geçici işçiler” olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bu sorunu çözeceğiz. Onlara söz verdim. Öncelikli çözeceğimiz sorunlardan birisi bu. Bunun yanında kamuda sözleşmeliler sorunu var. Bunları sadeleştireceğiz, sözleşme yapılması zorunlu olanları statülere dönüştüreceğiz, diğerlerinin de kadro haklarını vereceğiz.”
3/4
EYT NEDİR? KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?
Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.
4/4
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.