Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklamasının ardından memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam yeniden gündemin en önemli başlıklarından biri haline geldi. Açıklanan veriler sonrasında değerlendirmelerde bulunan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlileri ve emeklilerin enflasyon karşısında ciddi gelir kaybı yaşadığını belirterek seyyanen zam talebini yineledi.
Memur ve memur emeklileri, yılın ilk yarısında oluşan enflasyon rakamlarının maaşlarına nasıl yansıyacağını yakından takip ederken, mayıs ayı verilerinin açıklanmasıyla birlikte zam hesaplamaları da hız kazandı. Özellikle son dönemde yaşanan küresel gelişmelerin ekonomik göstergeler üzerindeki etkisi dikkat çekiyor.
Mayıs Enflasyonu Beklentilerin Üzerinde Geldi
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre mayıs ayında enflasyon aylık bazda yüzde 1,71 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon yüzde 32,61 seviyesine ulaştı. Böylece yılın ilk beş aylık dönemindeki toplam enflasyon yüzde 16,61 oldu.
Bu rakamlarla birlikte memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yansıyacak enflasyon farkı da şekillenmeye başladı. İlk beş aylık verilere göre kamu görevlileri ve emekliler için yüzde 5,05 oranında enflasyon farkı oluştuğu hesaplandı.
Ancak sendika temsilcilerine göre ortaya çıkan tablo, mevcut toplu sözleşme düzeninin çalışanların alım gücünü korumakta yetersiz kaldığını bir kez daha ortaya koydu.
Ali Yalçın’dan Dikkat Çeken Açıklamalar
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede toplu sözleşme döneminde dile getirdikleri endişelerin gerçekleştiğini savundu.
2026 yılı için öngörülen yüzde 16’lık enflasyon hedefinin daha yılın ilk beş ayında aşıldığına dikkat çeken Yalçın, kamu çalışanlarının maaşlarının enflasyon karşısında erimeye devam ettiğini ifade etti.
Yalçın, maaşların belirli dönemlerde güncellenmesinin çalışanların yaşadığı gelir kayıplarını önlemekte yetersiz kaldığını belirterek enflasyon farkının gecikmeli olarak maaşlara yansıtılmasının kamu görevlilerini mağdur ettiğini söyledi.
Alım Gücü Tartışması Yeniden Gündemde
Son yıllarda yüksek enflasyonun etkisiyle memur ve emeklilerin alım gücünde yaşanan düşüş sık sık tartışma konusu oluyor. Gıda, kira, ulaşım ve enerji başta olmak üzere birçok temel harcama kalemindeki fiyat artışları, sabit gelirli vatandaşların bütçeleri üzerindeki baskıyı artırıyor.
Ekonomide büyüme rakamlarının sürdüğünü ve kişi başına düşen milli gelirde artış yaşandığını hatırlatan Ali Yalçın, buna rağmen kamu görevlilerinin ve emeklilerin bu büyümeden yeterince pay alamadığını ileri sürdü.
Memur-Sen’e göre son yıllarda uygulanan sıkı para politikaları enflasyonu düşürmek için önemli adımlar içerse de sabit gelirli kesimlerin yaşadığı ekonomik zorlukları tam anlamıyla gideremedi.
Ücret Adaletsizliği Vurgusu
Ali Yalçın’ın açıklamalarında dikkat çeken bir diğer konu ise kamu çalışanları arasındaki ücret farklılıkları oldu.
Yalçın, aynı işi yapan veya benzer sorumluluklar taşıyan çalışanlar arasında oluşan maaş farklarının çalışma barışını olumsuz etkilediğini belirtti. Özellikle son yıllarda yapılan bazı düzenlemeler sonrasında farklı kurumlarda görev yapan personeller arasında ücret dengesizliklerinin daha görünür hale geldiğini ifade etti.
Sendika yönetimi, kamu personel sistemi içerisinde ücret dengesinin yeniden kurulması gerektiğini savunuyor.
Memur-Sen’in Talepleri
Mayıs ayı enflasyon verilerinin ardından Memur-Sen tarafından dile getirilen talepler şu şekilde sıralandı:
- Kamu görevlileri ve emeklilerin maaşları enflasyon karşısında korunmalı.
- Maaş ve ücretlerde düzenli güncelleme mekanizması oluşturulmalı.
- Seyyanen zam uygulaması hayata geçirilmeli.
- Kamu çalışanları arasındaki ücret farklılıkları giderilmeli.
- Toplu sözleşme sistemini düzenleyen mevzuatta değişikliğe gidilmeli.
Memur-Sen yönetimi, mevcut ekonomik şartlar altında seyyanen zam uygulamasının artık bir tercih değil zorunluluk haline geldiğini savunuyor.
Memurların Gözü Temmuz Zammında
Memur ve memur emeklileri için nihai zam oranı haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından netleşecek. Haziran rakamlarının da eklenmesiyle birlikte yılın ilk altı aylık enflasyon farkı ortaya çıkacak ve maaşlara yapılacak artış kesinleşecek.
Bu nedenle milyonlarca memur ve emekli, önümüzdeki dönemde açıklanacak ekonomik verileri yakından takip ediyor. Özellikle temmuz ayında maaşlara yapılacak zam oranı, yüksek enflasyon karşısında alım gücünü korumaya çalışan kamu çalışanları açısından büyük önem taşıyor.
Ekonomik göstergelerdeki gelişmeler ve hükümetin olası yeni düzenlemeleri, önümüzdeki günlerde memur maaşları konusundaki tartışmaların daha da yoğunlaşmasına neden olacak gibi görünüyor.
