Avrupa kupalarında tarihi bir hafta geride kaldı. Türk futbolunun üç temsilcisi Galatasaray, Fenerbahçe ve Samsunspor, Avrupa sahnesinde oynadıkları zorlu karşılaşmaları kazanarak göğsümüzü kabarttı. Üç galibiyetle tamamlanan haftada sadece kulüplerimiz değil, ülke puanı da büyük kazanç sağladı.
Galatasaray’dan dev zafer: Liverpool’a karşı tarihi gece
UEFA Şampiyonlar Ligi ikinci hafta mücadelesinde sahasında İngiliz devi Liverpool’u konuk eden Galatasaray, taraftarının desteğiyle tarih yazdı. Old Trafford’da Manchester United’ı devirdiği 1993 zaferini anımsatan bir atmosferde oynanan maçın tek golü, Victor Osimhen’in penaltıdan kaydettiği gol oldu. Sarı-kırmızılılar bu sonuçla sadece üç puanı hanesine yazdırmakla kalmadı, aynı zamanda Avrupa basınında da geniş yankı uyandıran bir başarıya imza attı.
Fenerbahçe, Nice’i Kadıköy’de devirdi
Avrupa Ligi’nde sahne alan Fenerbahçe, Kadıköy’de Fransa temsilcisi Nice’i ağırladı. Karşılaşmaya hızlı başlayan sarı-lacivertliler, yıldız oyuncusu Kerem Aktürkoğlu’nun iki golüyle sahadan 2-1 galip ayrıldı. Zorlu mücadelede hem oyun disiplini hem de kazanma isteğiyle dikkat çeken Fenerbahçe, grup aşamasında kritik bir avantaj elde etti. Bu galibiyet, Kadıköy’deki coşkulu taraftarlara unutulmaz bir gece yaşattı.
Samsunspor Avrupa’da tarih yazıyor
Uzun yıllar sonra Avrupa arenasına çıkan Samsunspor, UEFA Konferans Ligi’nde Polonya deplasmanında Legia Varşova ile karşılaştı. Kırmızı-beyazlılar, ikinci yarıda Anthony Musaba’nın attığı golle sahadan 1-0 galip ayrıldı. Samsunspor’un bu başarısı, sadece Türkiye’de değil Avrupa futbol kamuoyunda da sürpriz olarak değerlendirildi.
Ülke puanına büyük katkı
Galatasaray, Fenerbahçe ve Samsunspor’un zaferleri Türkiye’nin UEFA ülke puanına 1.20 puanlık ek katkı sağladı. Bu haftaki sonuçlarla birlikte Türkiye’nin toplam puanı 44.800’e yükseldi.
En yakın rakibimiz Çekya ise dört takımla sahne aldığı Avrupa haftasında yalnızca 0.8 puan toplayabildi. Böylece Türkiye, rakibiyle arasındaki farkı 3.3 puana çıkardı.
UEFA Ülke Sıralaması’nda son durum
UEFA sıralamasında zirvede İngiltere, İtalya ve İspanya yer almaya devam ederken Türkiye, ilk 10’daki yerini korudu ve Çekya ile arasındaki mesafeyi açtı. İşte son tablo:
İngiltere – 96.561
İtalya – 86.803
İspanya – 80.953
Almanya – 77.259
Fransa – 70.391
Hollanda – 62.366
Portekiz – 59.466
Belçika – 56.150
Türkiye – 44.800
Çekya – 41.500
Türk futbolu için tarihi fırsat
Türk kulüplerinin elde ettiği bu başarılar, önümüzdeki sezonlarda Avrupa kupalarına daha fazla takım gönderebilmenin kapısını aralayabilir. Uzmanlar, Galatasaray, Fenerbahçe ve Samsunspor’un yakaladığı ivmenin devam etmesi halinde Türkiye’nin sıralamada Portekiz ve Belçika’ya da yaklaşabileceğini belirtiyor.
Avrupa’da kazanılan bu üç kritik galibiyet, Türk futbolu adına sadece bir haftalık bir başarı değil; aynı zamanda geleceğe dair umut verici bir tabloyu da ortaya koyuyor.


















