featured

Aslı Baykal, Özgür Özel’i Aktivist Olarak Tanımladı

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP’nin eski genel başkanı merhum Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal, verdiği özel röportajda ana muhalefet partisinin mevcut durumu ve geleceği hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Baykal, CHP Genel Başkanı Özgür Özel için liderlik vasfı olmadığını iddia ederken, partinin iktidar olma şansını ise oldukça düşük gördüğünü söyledi.


CHP’nin İktidar Alternatifi Olmadığını Savundu

Röportaj sırasında CHP’nin erken seçim talepleri ve iktidara gelme şansı üzerine değerlendirmelerde bulunan Aslı Baykal, partinin toplumsal destek açısından ciddi bir açığı olduğunu belirtti. Baykal, “Bu partiye aklı başında bir insanın bile isteye oy vermesi mümkün görünmüyor. İktidar partisinden haz etmeyen insanların bile CHP’ye oy verebileceğini zannetmiyorum” ifadelerini kullandı.

Baykal’a göre CHP’nin mevcut yönetimi, halkın güvenini kazanamıyor; milletvekilleri ve il başkanları etkili bir şekilde sözünü söyleyemiyor, belediyeler üzerinden güçlü bir iktidar modeli oluşturulamıyor. “Türkiye gibi bir ülkenin insanlarına yüzsüzlük ve kokuşmuşluk sunan bu dönemi yaşamak çok acı. Bugün gençlere CHP’nin sunduğu örnekler tahammül sınırlarını aşmış durumda” dedi.


Özgür Özel’e Sert Eleştiriler

Aslı Baykal, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i hedef alarak liderlik vasfı bulunmadığını ve partiyi yönetme konusunda yetersiz olduğunu belirtti. Baykal, Özel’i “lider değil, aktivist” olarak nitelendirdi ve şöyle devam etti:

“40 yaşından sonra lider olunmaz. Lider doğulur ya da erken yaşlardan itibaren ömrünü adayarak, çalışarak, okuyarak, uzmanlar tarafından eğitilerek lider olunur. Ortada buna yakından uzaktan benzeyen bir malzeme yok. Özgür Özel lider değil, parlamenter bile demek zor; aktivist. Oradan oraya gidiyor, Meclis’te oturma eylemi düzenliyor, dışarıda gaz yiyor, herkesi sürekli sokağa çağırıyor.”

Baykal’a göre, parti içindeki rahatsızlıklar ve ihraçlar CHP’yi küçülmeye zorluyor. “Bu kadar çok insanın ihraç edildiği başka bir parti yok. Küçülerek yoluna devam eden bir CHP söz konusu” ifadelerini kullandı.


CHP’nin Vatandaşlara Sunabileceği Bir Şey Yok

Baykal, CHP’nin vatandaşa sunduğu projelerin yetersizliğine dikkat çekerek partinin iktidar olabilmesi için gerekli vizyon ve ufkun eksik olduğunu vurguladı. “Bir partinin iktidara gelebilmesi için projeleri olmalı; Türkiye’nin önüne bir ufuk, yeni bir bakış açısı ve sıkıntılardan kurtulma umudu sunabilmeli. Ama CHP’nin sunduğu hiçbir şey yok maalesef. Böyle bir uğraşları hiç olmadı” dedi.

Eski usul vaatler, örneğin “emekliye zam, vergi indirimi” gibi çözümlerle vatandaşın tatmin edilmediğini belirten Baykal, CHP’nin belediyelerdeki başarılarının da umut verici olmadığını söyledi. “Yerel yönetimlerde vatandaşı memnun edemediler. Bu yüzden iktidar şansları çok azaldı” ifadelerini kullandı.


Ana Muhalefetin İki Şansı Var

Aslı Baykal, CHP’nin iktidara gelme olasılıklarını iki temel koşula bağladı:

  1. Bıkkınlık: Halkın mevcut iktidardan bıkmış olması.

  2. Rüzgar: Özel ve diğer liderler üzerinden bir dönemlik güçlü bir beklenti oluşması.

Ancak Baykal, günümüzde bu iki faktörün de artık CHP lehine işlemediğini söyledi. “Emek harcamak ve Türkiye’ye yeni ufuklar açmak söz konusu değil. Sık sık yurt dışına sitemler yapılıyor ve bir mucize bekleniyor” dedi.


Yolsuzluk Operasyonları ve Parti Tutumu

CHP’ye yönelik yolsuzluk operasyonlarına da değinen Baykal, geçmişte Deniz Baykal’ın uyguladığı disiplin mekanizmalarını örnek gösterdi. Partinin mevcut yönetiminin bu tür durumlarda yeterince kararlı adım atmadığını belirten Baykal, şunları söyledi:

“CHP çok net bir tutum takınabilirdi; tümü işin içinde olmasalardı. Suçlama olan ve tutuklanan herkes, ne kadar çok olursa olsun görevden alınacak ve yerlerine yenileri büyük bir tanıtımla atanacaktı. Daha sonra mahkeme süreçleri takip edilecekti. Bir kişi uğruna bütün partiyi yok saymak olabilir mi?”


Parti İçindeki Bölünme ve Algı Yönetimi

Baykal, CHP içindeki bölünme ve yönetimsel sorunları da ayrıntılı şekilde değerlendirdi. Partinin şu anda algılar tarafından yönetildiğini, yani Özel ve Ekrem İmamoğlu gibi isimlerin değil, sosyal medyanın ve kamuoyu algısının partiyi yönlendirdiğini söyledi.

“CHP’yi Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’ndan çok algılar yönetiyordu. Muhalefet ne yaparsa yapsın olumlu algı yaratıyordu. İktidar ne yaparsa yapsın olumsuz algı oluşturuluyordu. AK Parti bunu fark etti ve sosyal medyanın CHP’nin at koşturduğu alan olduğu dönem kapandı. Şimdi iktidar çok baskın” ifadelerini kullandı.


Cumhurbaşkanlığı Adaylığı ve Gelecek

Baykal, CHP’nin olası Cumhurbaşkanı adaylarına da değinerek partinin bu konuda net bir vizyonunun olmadığını belirtti. Özel’in aday olması durumunda tarih tekerrür edeceğini ve Kılıçdaroğlu dönemindeki benzer bir sürecin yaşanacağını söyledi. Son çare olarak, istemeseler de Mansur Yavaş’ın aday yapılabileceğini ifade etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter