Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği mayısta kabul edildi ama hâlâ Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayını bekliyor. Üç ülke arasında suçluların iadesi gibi konuların ön planda olduğu toplantılar devam ediyor.
İsveç basınına 30 Kasım’da konuşan Kristersson, Stockholm’de yapılan ikinci ortak mekanizma toplantısında Türk tarafının memnuniyetini dile getirdiğini belirterek, terör örgütlerine katılımı engellemeyi amaçlayan yeni yasanın 2023’te çıkacağını belirtti.
Kristersson, diğer yandan da, İsveç yargısından kaçan kişilerin iade edilmesi gerektiğini söyledi:
İsveç’te yargılanması gereken, Türkiye’de saklanıyor olabilecek bazı suçlular var. Bu suçluları adalete teslim etmek için ne kadar çok işbirliği yaparsak o kadar iyi.
İsveçli lider, konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesinde gündeme getirdiğini sözlerine ekledi.
İsveç Emniyet Genel Müdürü Anders Thornberg, eskiden İspanya’ya kaçan İsveçli suçluların Avrupa Birliği polis teşkilatı Europol’ün faaliyetleri nedeniyle Türkiye’yi tercih etmeye başladığını öne sürdü:
Türk polisi ve hükümetimizle bu konuyu tartışıyoruz. Ayrıca, Türkiye’de bu konu üzerinde çalışan bir irtibat görevlimiz var. Kanunun uzun kolunun her yere ulaştığı mesajını vermek çok önemli.
Haberlerde, İsveç ve FBI tarafından uyuşturucu kaçakçılığı nedeniyle aranan bir suçlunun yakınlarına Türkiye’yi “gangster cenneti” diye tarif ettiği öne sürüldü.
İsveç ve Türkiye’nin 1957 tarihli Avrupa İade Sözleşmesi’nin altında imzası bulunuyor ama iki ülke de iade mekanizmasını nasıl işleteceklerine ilişkin geniş hareket alanına sahip.
NATO Dışişleri Bakanları toplantısı nedeniyle Romanya’nın başkenti Bükreş’te bulunan üç ülke dışişleri bakanları bir araya gelmişti. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’yla görüşmesini 30 Kasım’da İsveç devlet televizyonu SVT’ye değerlendirdi:
NATO görüşmelerinde ilerleme sağlandı. Bunu Bükreş’te görüştüğümüz diğer meslektaşlarım da onayladı. Çok yakında Türkiye’ye gideceğim ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’yla görüşeceğim. Orada birçok konuyu ele alma fırsatı bulacağız. Bu görüşmeyi de dört gözle bekliyorum.
Çavuşoğlu, Bükreş’teki toplantının Stockholm’de yapılan Üçlü Daimi Komite toplantısının takibi şeklinde olduğunu ifade etti:
Suçluların iadesi gibi, terör varlıklarının dondurulması gibi ve ülkedeki terör faaliyetleri devam ediyor, bunların sonlandırılması gibi konularda somut adım görmediğimizi söyledik. Yasalarda değişiklikler yaptılar, anayasa değişikliği yaptılar; bunların hepsi olumlu adım ama bunların uygulamasını da görmemiz lazım. Bazı yasalar yeni yılla birlikte yürürlüğe girecek.
Diğer yandan, Çavuşoğlu, İsveç’teki yeni hükümetin “terörle mücadelede daha samimi olduğunu” vurguladı.