Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

900 milyar dolara mal olan yasak!

900 milyar dolara mal olan yasak!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
4 views
03 Eylül 2024 - 14:38

İran’da iPhone cep telefonlarına getirilen ithalat yasağı, kaçakçılık yöntemlerinin artmasına ve ülkenin yaklaşık 900 milyon dolar zarara uğramasına neden oldu.

İran Cep Telefonu İhracatçıları Derneği Başkanı Abdulmehdi Esedi, İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’na (ISNA) yaptığı açıklamada, iPhone 14 ve 15 modellerinin resmi olarak kayıt edilememesinin ülkeye büyük mali zarar verdiğini belirtti.

Esedi, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yeni hükümetinin bu yasağı kaldırmaması durumunda zararın gelecek yıl 1,3 milyar dolara çıkabileceği uyarısında bulundu. Esedi, “Son iki yılda iPhone ithalatının yasaklanması, ülkenin döviz kaynaklarının yönetilmesinde başarısızlığa neden oldu ve yaklaşık 900 milyon dolarlık dövizin yasa dışı yollarla ülke dışına çıkmasına yol açtı.” dedi.

İletişim Bakanlığı ve Sanayi Bakanlığı’nın yasağın kaldırılması için çalışmalar yürüttüğüne dair bilgiler olduğunu da ekledi. Resmi olmayan verilere göre, İran’ın cep telefonu ithalatının üçte birinden fazlasını iPhone’lar oluşturuyor. Ancak, iPhone 14 ve 15 modellerinin ithalatı ve kaydedilmesi yasak kapsamında bulunuyor.

Apple, ürünlerinin İran’da satışını yasaklamış olmasına rağmen, bu markanın telefonları İranlılar arasında en popüler cihazlardan biri olmaya devam ediyor.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !