1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Erdoğan’ın Netanyahu Resti Dünyayı Salladı

Erdoğan’ın Netanyahu Resti Dünyayı Salladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gazze’de iki yıldır süren kanlı saldırıların ardından sessizlik ilk kez kalıcı hale gelirken, Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen “Gazze Barış Zirvesi” tüm dünyanın gözünü yeniden Orta Doğu’ya çevirdi. Zirveye katılan liderler arasında yer alan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun toplantıya dahil edilmesine gösterdiği sert tepki ve uçağını indirmeme kararı, dünya basınında “tarihi bir diplomatik rest” olarak yankılandı.


🕊️ Gazze’de Sessizlik, Barış Umudu

Yaklaşık 70 bine yakın sivilin hayatını kaybettiği Gazze’de, saldırıların sona ermesiyle bölgede iki yıl sonra ilk kez bomba sesleri kesildi. Gazze halkı, uzun bir aradan sonra ölüm korkusu olmadan uykuya daldı.
Bu kırılgan sessizliğin kalıcı bir barışa dönüşebilmesi için Mısır’da düzenlenen Gazze Zirvesi, son yılların en önemli diplomatik buluşması olarak değerlendirildi.


🤝 Tarihi Şarm el-Şeyh Zirvesi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirveye; Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani katıldı.
Toplantı sonunda imzalanan “Şarm el-Şeyh Barış Anlaşması”, Gazze’de kalıcı ateşkesi sağlama, sınır geçişlerinin açılması ve bölgeye uluslararası insani yardımın hızlandırılması gibi maddeleri içeriyor.


Erdoğan’dan Tarihi Rest: “Netanyahu Katılırsa İnmeyiz”

Zirve öncesinde diplomatik krize yol açan olay, dünya manşetlerine taşındı.
ABD Başkanı Trump’ın son anda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu zirveye davet ettiği bilgisi, katılımcı ülkelere önceden iletilmedi. Bu gelişmenin duyulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı, Şarm el-Şeyh Havalimanı’na iniş hazırlığı yaptığı sırada piste inmedi ve havada beklemeye geçti.

Erdoğan’ın, Netanyahu’nun zirveye katılması durumunda toplantıya katılmayacağı mesajını iletmesi üzerine yoğun diplomatik temaslar yaşandı.
Yaklaşık bir saat süren görüşmeler sonucunda Netanyahu’nun zirveye katılımı iptal edilince, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı iniş yaptı ve Türkiye heyeti zirvede yerini aldı.

Bu olay, uluslararası basında “Erdoğan’ın Netanyahu’ya diplomatik resti” olarak yorumlandı.


🌍 Dünya Basınında Erdoğan’ın Resti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararlı tutumu, dünya medyasında geniş yankı buldu.

Fransız haber ajansı AFP, “Erdoğan’ın baskısı Netanyahu’yu geri döndürdü” başlığıyla haberi servis etti.
Le Parisien gazetesi ise, “Abbas onunla görüşmeye hazırdı, Netanyahu neden Mısır’a gitmedi?” başlıklı haberinde, “Türk baskısı ve Irak tehdidiyle Netanyahu geri çevrildi” ifadelerini kullandı.

Gazetenin analizinde, “Arap ülkelerinin desteğiyle Türkiye’nin, Netanyahu’nun zirveye katılmasını engellemek için diplomatik girişimlerde bulunduğu” vurgulandı.
Bir Türk diplomatik kaynağın AFP’ye yaptığı açıklamada,

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararlı tutumu ve bölgesel liderlerin desteğiyle Netanyahu’nun Mısır’daki toplantıya katılmaması kararlaştırıldı,”
ifadeleri yer aldı.

La Libération gazetesi ise “İsrail-Gazze savaşından sonraki ilk gün” manşetiyle yayımladığı haberinde, “Türkiye’nin Gazze zirvesinde Netanyahu’nun katılımını engellemek için lobi yaptığı” bilgisine yer verdi.


🇺🇸 Amerikan Basınında Trump Yorumu

Zirveye ilişkin Washington Post, “Trump Orta Doğu’da dönüştürücü bir barış hedeflerken, İsrail ile Arap liderler arasında kilometrelerce fark var” başlığını attı.
Gazete, ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgedeki barış sürecini kalıcı hale getirmek istediğini ancak İsrail’in bu şartlara uyup uymayacağı konusunda endişe olduğunu yazdı.

New York Times ise, “Trump Orta Doğu’nun yeni şafağını övdü ama detaylar karanlıkta kaldı” manşetiyle gelişmeleri değerlendirdi. Haberde, “İsrail’in ABD ile ilişkilerini onarmak için ateşkesten sonra daha fazla çaba göstermesi gerektiği” yorumu yapıldı.


🇮🇹 Erdoğan – Meloni Diyaloğu Basında Geniş Yer Buldu

Zirveye damga vuran bir diğer an ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’ye sigarayı bırakma tavsiyesi oldu.
İtalyan gazetesi Corriere Della Sera, “Erdoğan, Meloni’ye takıldı” başlıklı haberinde, ikilinin samimi bir an paylaştığını yazdı.
ABD merkezli Politico Europe ise konuyu,

“Erdoğan, Meloni’nin sigarayı bırakmasını istiyor; Macron bunun ümitsiz vaka olduğunu söylüyor,”
şeklinde esprili bir dille manşetine taşıdı.


✍️ Dünya Siyasetinde Türkiye’nin Etkisi

Mısır’daki Gazze Zirvesi, Türkiye’nin Orta Doğu diplomasisindeki belirleyici rolünü bir kez daha gösterdi. Erdoğan’ın Netanyahu resti, sadece zirveye damga vurmakla kalmadı; Türkiye’nin Filistin meselesindeki kararlı duruşunun da altını çizdi.
Zirve sonunda imzalanan Şarm el-Şeyh Barış Anlaşması, bölge halkına umut verirken, uluslararası arenada Türkiye’nin barış diplomasisindeki ağırlığını bir kez daha tescilledi.

Erdoğan’ın Netanyahu Resti Dünyayı Salladı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.