Marmaris orman yangınından son dakika gelişmeler gelmeye devam ediyor. Gelen bilgilere göre Marmaris’in Amazon Koyu’nda kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün akşam saatlerinde yangın çıktı. Rüzgarın da etkili ile yangın geniş alana yayılan yangına ekipler havadan ve karadan müdahale ederken, Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde alevlerin tehdit ettiği 30 ev tahliye edildi. Öte yandan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci ile İçişleri Bakanı Soylu, bölgeye hareket etti. Peki, Marmaris orman yangını söndürüldü mü, son durum ne? İşte, orman yangını ile ilgili ayrıntılı bilgiler.

Marmaris’in Amazon Koyu’nda kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda çıkan yangın ile ilgili peş peşe açıklamalar geldi. Dün akşam saat 20.00 sıralarında çıkan yangında alevler rüzgarın etkisi ile geniş alana yayıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arzetmektedir” ifadelerine yer verdi. Diğer yandan Marmaris yangınını söndürme çalışmalarına, Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA’nın da katıldığı, 12 takviye TOMA’nın ise söndürme çalışmalarına katılmak üzere çevre illerden yola çıktığı öğrenildi.

MARMARİS ORMAN YANGININDA SON DURUM
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Twitter hesabından yapılan açıklamada “Marmaris’te süren ve devletimizin tüm imkânlarıyla, kurum ve kuruluşlarımızın en üst düzeyde koordinasyonuyla müdahale ettiği yangın üzerinden kamu düzenimizi hedef alan her tür dezenformasyon, provokasyon ve manipülasyona karşı resmi kanalların takip edilmesi önem arzetmektedir” denildi.

VALİLİK SON DURUMU PAYLAŞTI
Marmaris’te çıkan orman yangınıyla ilgili Muğla Valiliği tarafından son durum paylaşıldı. Yapılan açıklamada, “21 Haziran 2022 Salı günü saat 20.00 sıralarında Marmaris ilçemiz Amazon Koyu Bördübet Yedi Adalar mevkiinde bulunan ormanlık alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle orman yangını çıkmıştır. Şiddetli rüzgârın da etkisiyle büyüyen yangına havadan ve karadan ekiplerce müdahalede bulunulmuştur. Havanın kararması nedeniyle yangına 576 personel, 148 arazöz ve 53 iş makinesi ile karadan müdahale devam etmektedir. Yangını en kısa sürede kontrol altına almak için tüm imkanlar seferber edilmiş takviye ekipler yangın bölgesine yönlendirilmiştir.”
Yangın sonrası Marmaris Kaymakamı Ertuğ Şevket Ersoy, Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay bölgeye gelerek çalışmaları yakından takip etmeye başladı. Tüm kurumların teyakkuz halinde olduğunu ifade eden Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, yangın bölgesinde yaptığı açıklamada, “Maalesef almaya çalıştığımız tüm önlemlere rağmen, bir yangını daha yaşıyoruz. Rüzgarın şiddetli olmasından dolayı yangını kontrol altına almakta zorlanıyoruz. Tüm kurumlar şu an teyakkuz halindeyiz. Rüzgarın hafiflemesi ile kontrol altına alırız diye ümit ediyoruz. Şu ana kadar yangının ne kadar alanda etkili olduğunu kestirebilmek zor. Hep birlikte yangını söndürmek için konsantre olmuş durumdayız” dedi.

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ MÜ?
Gelişmeleri anbean takip eden Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yangına yönelik çalışmaları yerinde incelemek üzere Marmaris’e hareket etti.

AFAD’DAN AÇIKLAMA
AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda da “Bölgede meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmaları Orman Genel Müdürlüğü ile eşgüdüm halinde devam etmektedir. Burdur, Aydın, Denizli ve Antalya’dan AFAD ekipleri görevlendirilmiş; Afyonkarahisar, Kütahya, İzmir ve Uşak’taki AFAD ekipleri teyakkuz haline geçirilmiştir” denildi.
Ayrıca AFAD bölgede devam eden çalışmalarda; 592’si OGM personeli olmak üzere toplam bin 393 personel, 338 araç ve 35 iş makinesi görevlendirildiğini, AFAD Mobil Koordinasyon Tırı ile 2 adet mobil baz istasyonun bölgeye sevk edildiğini bildirdi.
Yangın söndürme çalışmalarına helikopterle verilen desteğe havanın kararmasıyla ara verildi. Muğla orman ekipleri rüzgârın etkisiyle hızla yayılan alevlere karadan müdahaleye aralıksız devam ediyor.

KİRİŞCİ: YANGIN 20.02’DE, 20.10’DA MÜDAHALE BAŞLADI
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada, yangının 20.02’de başladığını ve 20.10’da ilk müdahalenin yapıldığını duyurdu. Kirişci, “Devletimiz tüm kurumlarıyla teyakkuz halinde yangına müdahale ediyor” ifadesini kullandı.
Marmaris yangınıyla ilgili Milli Savunma Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Açıklamada, “Deniz Kuvvetlerimize ait İHA tarafından Marmaris Yedi Adalar bölgesinde tespit edilen yangın hemen Orman Genel Müdürlüğü’ne bildirilmiş, Muğla Valiliği’nin talebi üzerine yangın söndürme çalışmalarına destek için iş makinesi, yangın söndürme araçları ve personel görevlendirilmiştir” ifadeleri yer aldı.
Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde alevlerin tehdit ettiği 30 ev, görevlilerin uyarısıyla tahliye edildi. Marmaris yangınını söndürme çalışmalarına, Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA’nın da katıldığı, 12 takviye TOMA’nın ise söndürme çalışmalarına katılmak üzere çevre illerden yola çıktığı öğrenildi.
7/7
YANGININ NEDENİ BELLİ OLDU MU?
Ekiplerin söndürme çalışmaları yoğun şekilde devam ederken, ilk belirlemelere göre, yangının 3 ayrı noktada aynı zamanda çıktığı, bu durumun da sabotaj ihtimalini artırdığı öne sürüldü.