CHP’de cumhurbaşkanlığı adaylığı süreci giderek tartışmalı bir hale gelirken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, kritik zirvede dikkat çeken bir adım attı.
Ankara’da yapılan ve yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş CHP’nin cumhurbaşkanı adayının nasıl belirleneceğini masaya yatırdı.
Yavaş, “Centilmenlik Anlaşması ve Kaygı Eşiği” Yazısını Okudu
Mansur Yavaş, toplantıda yazar Ali Taş’ın Antalya Körfez gazetesinde 9 Şubat 2025’te kaleme aldığı “Centilmenlik Anlaşması ve Kaygı Eşiği” başlıklı makalesini okuyarak dikkat çekici bir öneri sundu.
Makalede, eski Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve eski Antalya Milletvekili Hasan Subaşı’nın önerileri de yer aldı. Subaşı, CHP içinde yaşanan rekabeti şu şekilde değerlendirdi:
- Mansur Yavaş, sağ kesimden geniş destek alacağını düşünerek “Seçim benimle kazanılır” tezini savunuyor.
- Ekrem İmamoğlu ise doğu, güneydoğu ve Karadeniz’den güçlü oy alacağını belirterek, ön seçimi kazanacağına inandığını söylüyor.
Bu noktada, iki aday da güçlü konumda olduğu için, CHP’nin bu süreci iyi yönetmesi gerektiği vurgulandı.
“Centilmenlik Anlaşması” Önerisi
Makalede önerilen centilmenlik anlaşmasına göre:
- Ön seçim yapılırsa ve bir aday kaybederse, kaybeden aday partisine bağlılığını sürdürerek 100 bin imza ile bağımsız olarak cumhurbaşkanlığı seçimine girebilir.
- Seçimin ikinci tura kalması halinde, ilk turda daha az oy alan aday, ikinci turda kazanan adaya tam destek verebilir ve cumhurbaşkanı yardımcısı olabilir.
Bu öneri, CHP içinde yaşanan rekabetin kontrollü ve birlik içinde yönetilmesini amaçlıyor.
Zirveden Çıkacak Sonuç Merak Konusu
Toplantıda Mansur Yavaş’ın okuduğu bu makale, CHP içindeki aday belirleme sürecinde yeni bir yol haritası sunabilir mi? Şimdi gözler, Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın nasıl bir uzlaşı sağlayacağına çevrildi.


















