Türkiye genelinde etkisini artıran kar yağışı, fırtına ve buzlanma, günlük yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Özellikle Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde son günlerde etkili olan olumsuz hava koşulları nedeniyle birçok ilde eğitime ara verilmesi kararı alındı. Valiliklerden yapılan peş peşe açıklamalarla, 29 Aralık Pazartesi günü çok sayıda kentte okulların tatil edildiği duyuruldu.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına göre, kar yağışı ve fırtınanın bazı bölgelerde etkisini artırarak sürdürmesi bekleniyor. Yoğun kar, buzlanma ve ulaşımda yaşanabilecek riskler nedeniyle valilikler, öğrenci ve vatandaşların güvenliğini ön planda tutarak tedbir amaçlı tatil kararları aldı.
İlk Tatil Haberi Zonguldak’tan Geldi
Olumsuz hava koşulları nedeniyle ilk tatil kararı Zonguldak’ta alındı. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, kentte kar, yağmur ve fırtınanın devam edeceğini belirterek il genelinde okulların 1 gün süreyle tatil edildiğini açıkladı. Ayrıca hizmet içi eğitimler ve e-sınav faaliyetlerine de ara verildi. Kreş ve anaokuluna giden çocuğu olan kadın personel ile engelli ve hamile kamu çalışanlarının idari izinli sayılacağı duyuruldu.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEUN) Rektörlüğü de üniversitede yapılması planlanan final sınavlarının ileri bir tarihe ertelendiğini açıkladı.
Bolu, Bartın, Düzce ve Karabük’te Eğitime Ara
Bolu’da yoğun kar yağışı ve buzlanma riski nedeniyle il genelinde resmi ve özel tüm eğitim kurumlarında eğitime 1 gün süreyle ara verildi. Benzer şekilde Bartın, Düzce ve Karabük’te de öğrencilerin güvenliği gerekçe gösterilerek okullar tatil edildi. Bu illerde kamu kurumlarında görev yapan hamile, engelli ve bazı kadın personeller idari izinli sayıldı.
Kastamonu’da İlçe İlçe Tatil Kararları
Kastamonu’da ise kar yağışı nedeniyle bazı ilçelerde tüm okullar tatil edilirken, bazı ilçelerde yalnızca taşımalı eğitime ara verildi. Valilik, hava koşullarının yakından takip edildiğini ve gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.
Doğu ve Güneydoğu’da Kar Engeli
Doğu Anadolu Bölgesi’nde de kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı ve Bingöl illerinde yoğun kar ve buzlanma nedeniyle eğitime 1 gün süreyle ara verildi. Valilik açıklamalarında, özellikle ulaşımda yaşanabilecek risklere dikkat çekildi.
Mardin ve Şanlıurfa’da da beklenen kar yağışı ve buzlanma nedeniyle okullar tatil edildi. Şanlıurfa’da bazı ilçeler hariç il genelinde eğitime ara verilirken, Mardin’de de tüm eğitim kurumları için tatil kararı alındı.
İç Anadolu ve Diğer İller
Çankırı, Kırşehir, Yozgat, Aksaray, Tokat, Ordu, Elazığ, Bilecik ve Şırnak’ta da kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle il veya ilçe bazında tatil kararları alındı. Bazı bölgelerde yalnızca taşımalı eğitim durdurulurken, bazı yerlerde tüm okullarda eğitime ara verildi.
Yetkililerden Uyarı
Valilikler ve meteoroloji yetkilileri, vatandaşları zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmamaları, buzlanma ve fırtına riskine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Hava koşullarının seyrine göre yeni tatil kararlarının da alınabileceği belirtilirken, resmi açıklamaların yakından takip edilmesi istendi.
Olumsuz hava koşullarının önümüzdeki günlerde bazı bölgelerde etkisini sürdürmesi beklenirken, öğrenciler ve veliler gözlerini valiliklerden gelecek yeni duyurulara çevirdi.

