Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Dolar için ‘yok artık’ dedirten yorum! Düşüş yüzde 5’e yaklaştı…

Dolar için ‘yok artık’ dedirten yorum! Düşüş yüzde 5’e yaklaştı…
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
23 views
27 Haziran 2022 - 10:02
Dolar/TL kuru BDDK’nın hamlesi sonrası sert düşmüştü. Piyasaların kapalı olduğu günde alınan karar için gözler pazartesi, yani bugüne çevrilmişti. 27 Haziran Pazartesi yatırımcılar “Dolar bugün ne kadar, kaç TL?” sorusunu araştırırken Türkiye’nin iki önemli ekonomistinden kritik açıklama yapıldı. Peki dolar/TL kuru düşecek mi, yükselecek mi?
Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 1

Dolar fiyatı BDDK’nın açıkladığı TL ticari krediler için şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasayı ve derinden sarstı. Türk Lirası dakikalar içerisinde dolar/TL kuru karşısında yüzde 4’ten fazla değer kazandı. Türk lirası karşısında sert düşmüştü. Cuma günü piyasa kapanışından sonra gelen karar için gözler bugüne çevrilmişti.

115

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 2

Geride bıraktığımız haftada yurt içinde TCMB’nin faiz kararı ön plana çıkarken, küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Powell’ın para politikasına ilişkin ABD Senatosu’na yaptığı sunum odakta yer aldı.

215

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 3

Powell Senato’daki konuşmasında faiz artışlarının devamının uygun olduğunu düşündüklerini, enflasyonun yukarı yönlü sürpriz yaptığını ve daha fazla sürpriz olabileceğini, bu yüzden gelecek veriye ve görünümün gelişimine yanıt verirken çevik olunması gerektiğini belirtti.

315

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 4

Amerikan ekonomisinin çok güçlü olduğunu belirten Powell, ekonominin daha sıkı para politikasıyla baş edebilecek konumda olduğu değerlendirmesinde bulundu. Powell, resesyon ihtimalinin olduğunu ancak bunun istenilen bir sonuç olmadığını dile getirdi.

415

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 5

Küresel piyasalar hafta içinde artan resesyon endişeleriyle karışık bir seyir izledi. Petrol fiyatları, resesyon endişeleriyle düşüşe geçerken, Brent tipi petrolün varili hafta içinde 107 dolara kadar geriledi.

515

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 6

MERKEZ’İN FAİZ KARARI
TCMB, Haziran ayı PPK toplantısında beklentilere paralel politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit bıraktı.

615

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 7

Karar metninde, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü belirtildi.

715

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 8

BDDK’NIN KARARI SONRASI DOLARDA SERT DÜŞÜŞ
Haftaya 17,30 sınırının üzerinde başlayan Dolar/TL, hafta içinde 17,54 seviyesine kadar yükselirken, Euro/TL 18,60 sınırını test etti. Ancak Cuma günü piyasalar için çok kritik bir adım atıldı ve Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun (BDDK) TL ticari krediler için şirketlere döviz sınırlaması getirmesi piyasayı ve döviz kurlarını sarstı.

815

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 9

BDDK’nın açıkladığı yeni karar sonrası dolar, Türk lirası karşısında yüzde 4’ün üzerinde değer kaybı yaşadı. Kur 17,38 lira seviyesinden 16,48 lira seviyesine kadar indi.

915

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 10

Kur bu sabah Cuma günkü kapanışa göre yüzde 4,5 ekside 16,12 lira seviyelerinde güne başladı. Euro/TL kuru da aynı dakikalarda 17,05 liradan değerleniyor.

1015

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 11

DOLAR KURUNDA GÖRÜNÜM DEĞİŞİYOR
Kararı yorumlayan Analist Tuncay Turşucu kararın dolar kuru üzerindeki etkisine ilişkin, “Cuma akşamı gelen BDDK açıklamasının ardından gerileyen dolar/TL kuru tekrar yükselerek 16,88 seviyesinde kapadı.

1115

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 12

Dolar/TL’nin 16,90 seviyesindeki 22 günlük ortalamasının altında kalması durumunda 15,95 seviyelerindeki 50 günlük ortalamaya doğru düşüş görülebilir.

1215

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 13

Ancak bu seviyelerde kalıcı olmayabilir ve tekrar yukarı tepkiler alabilir. Kur 16,90 seviyesindeki ortalama altına inerse bir süre 15,95 ile 16,90 arasında yatay dalgalanmalar görebiliriz” yorumunda bulundu.

1315

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 14

Ekonomist Murat Özsoy ise, dövizde yaşanan düşüşün geçici olduğunu belirterek, “Yıl sonuna kadar olan sürece baktığımızda bu seviyeler istikrarlı olmaktan ziyade sadece önümüzdeki kısa vade içerisinde yeni alım fırsatları veren seviyeler olmaktan öteye gitmeyecektir” dedi.

1415

Dolar için 'yok artık' dedirten yorum! Düşüş yüzde 5'e yaklaştı... - Sayfa 15

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !