Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Cehennemi Yaşatan OMEGA Türkiye’ye Gelecek mi?

Cehennemi Yaşatan OMEGA Türkiye’ye Gelecek mi?
75 views
08 Temmuz 2021 - 12:52

Kanada’yı ve ABD’nin bazı bölgelerini vuran sıcak hava dalgası şimdi de Avrupa’ya dayandı ve İngiltere geçen ay tarihinin en sıcak ikinci Haziran’ını yaşadı.

Cehennemi Yaşatan OMEGA Türkiye'ye Gelecek mi?

Kanada’da rekorları alt üst eden sıcak hava onlarca kişinin ölümüne neden oldu. ABD’nin kuzeybatısındaki Oregon’dan, Kanada’nın kuzey kutup bölgelerine kadar geniş bir alanı etkisi altına alan sıcak hava dalgasının, yüksek basıncın sıkıştırdığı bir sıcak hava tabakasından kaynaklandığı belirtiliyor. Uzmanlar, iklim değişikliği sonucu aşırı sıcak hava dalgalarının daha sık görülebileceğini söylüyor. Geçtiği yerlere ani ölümler götüren cehennem sıcakları şimdi de Avrupa kapılarına dayandı. Türkiye ise yağışlara teslim olmuş durumda. Avrupa’nın teyakkuza geçtiği sıcak havanın Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğini ve son zamanlarda yaşanan sağanak yağışların ne kadar süreceğini NTV Meteoroloji Editörü Dilek Çalışkan yorumladı.

İklim uzmanları, son bir aydır dünyada kaydedilen bulguların aşırı sıcaklıklarda korkutucu bir artışa işaret ettiğini söylüyor. Bilim insanları geçen Haziran ayının dünya tarihindeki en sıcak 4. Haziran olduğunu açıkladı. OMEGA hava akımının neden olduğu sıcak hava dalgasının Türkiye’yi de etkileyip etkilemeyeceği merak edilirken Türkiye ise yağışlı havaya teslim olmuş durumda.

KARAR: ABD ve Kanada’yı kavuran sıcak havalar Avrupa’ya giriş yaptı. OMEGA hava akımı Türkiye’yi de etkileyecek mi? Yağışların sonunda kavrulacak mıyız?

DİLEK ÇALIŞKAN: Yaşanan hava akımı Yunanca’daki Omega harfine benzediği için Omega bloğu deniyor. Orada çok yüksek bir yüksek basınç oluşuyor. Bu basınçlı hava Norveç, Rusya ve Kanada’ya kadar çıkabiliyor. Bu nedenle normalde pek sıcak olmayan Rusya gibi ülkelerde de yüksek sıcaklıklar görülüyor.

TÜRKİYE’Yİ ETKİLEMEYECEK AMA ASIL SORUN YAĞMURLAR

Kanada ve İskandinavya ülkelerini etkileyen kavurucu sıcakların Türkiye’yi etkilemesi söz konusu değil. Şu an Türkiye’de sıcaklıklar Temmuz ayında olması gereken değerlerde. Sıcaklık değerleri çok üst seviyelerde değil.

“ŞU AN İSTENMEYEN YAĞMURLAR YAĞIYOR”

Yalnız bu yıl yağmurlar normallerin üstünde seyrediyor. Çok fazla yağış alıyoruz diyebiliriz. Bizim normalde yazlarımız kuraktır. Kışlarımız yağışlıdır. Şimdi şöyle bir durumla karşı karşıyayız kışları daha az yağışlar alıp yazları ise normalin üstünde yağışlar almaya başladık. Ama yazın olan yağışlar tehlikelidir ve istenmeyen yağışlardır. Bu yağışlar birden geliyor ve çok şiddetli oluyor. Kentlerde bu tür yağışlar sel yapıyor. Alt yapımız uygun olmadığı için su baskınları yaşıyoruz. Bir de köylüler açısından söylersek şiddetli sağanak yağışlar topraktaki ürünleri alıp götürüyor. Biz kışın ve baharda olan yağmurları severiz. Çünkü onlar çok daha düzenli olup çok daha yavaş yağarlar. Bu yağmurlar tarım için bereket yağmurudur.

KARAR: Bu yağışlı havalar ne kadar devam edecek? Biz bu yazı böyle yağmurlu mu geçireceğiz?

DİLEK ÇALIŞKAN: Artık bundan sonraki senelerde bu tür yağışlar görülmeye devam edecek. İklimimiz değişiyor. Artık ani yağışlara ani sıcaklık değişikliklerine hazır olmalıyız. Süper hücre uyarısı falan yapılıyor ama her sağanak yağış süper hücre değildir. Süper hücre olması için aynı 2017 yılındaki gibi İstanbul’un bir tarafına dolu bir tarafına ise sağanak şeklinde yağmurlar yağarken bir tarafında da hortum oluşması gerekir. Süper hücre her zaman oluşmaz. Her çok şiddetli yağmur süper hücre değildir. Artık yazlarımız böyle geçecek.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !