Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

15 yıl sonra bir ilk! Bakan Çavuşoğlu’ndan İsrail’e kritik ziyaret!

15 yıl sonra bir ilk! Bakan Çavuşoğlu’ndan İsrail’e kritik ziyaret!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
15 views
25 Mayıs 2022 - 10:58

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Filistin’e gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bugün de İsrail’e gidecek. Bakan Çavuşoğlu’nun ziyareti Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye’den İsrail’e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak. Görüşmede ikili ilişkilere dair önemli kararlar alınması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün Filistin’e gerçekleştirdiği ziyaret sonrası bugün de İsrail’e gidecek ve İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’le görüşecek.

Bakanların ikili ve heyetler arası yapacağı görüşmelerde İsrail ile ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişi yapılması bekleniyor.

15 YIL SONRA İLK ZİYARET

Bakan Çavuşoğlu’nun ziyareti Dışişleri Bakanı düzeyinde Türkiye’den İsrail’e 15 yıl sonra gerçekleştirilen ilk ziyaret olacak.

Türkiye’den İsrail’e en son Dışişleri Bakanı düzeyinde ziyaret dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından 2007’de gerçekleştirilmişti.

2009 yılında Davos ve 2010 yılında ‘Mavi Marmara’ krizi nedeni ile iki ülke arasındaki tansiyon yükselmiş 2018’de diplomatik temsil maslahatgüzar düzeyine inmişti.

2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog arasındaki telefon görüşmeleriyle başlayan onarım süreci Mart ayında Herzog’un Ankara ziyaretiyle önemli bir ivme kazanmıştı.

7 SEKTÖRDE İŞBİRLİĞİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un 14 yıl aradan sonra Mart ayında gerçekleştirdikleri buluşmada iki ülke arasında diplomasi, enerji, ticaret, tarım, Turizm, sağlık ve savunma konularında ilişkilerin canlandırılması için kritik adımların atılması kararı çıktı.

Bu çerçevede başta enerji, turizm ve savunma sanayi olmak üzere altyapı/inşaat, bilim, teknoloji, tıp endüstrisi ve tarımsal üretim konularında yeni işbirliği fırsatları değerlendirmeye sokuldu.

15 yıl sonra bir ilk Bakan Çavuşoğlundan İsraile kritik ziyaret

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog

 

ÇAVUŞOĞLU’NUN ZİYARETİ KRİTİK ÖNEMDE

Ankara ve Tel Aviv’de yapılan değerlendirmeler, Çavuşoğlu’nun bugün gerçekleştireceği ziyaretin normalleşme sürecinin yol haritasının ele alınması açısından önemli olduğunu vurguluyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lior Haiat Çavuşoğlu’nun ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için kritik önemde olduğunu vurguladı.

BÜYÜKELÇİLER ATANACAK MI?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Güney Amerika ziyareti dönüşünde gazetecilerin büyükelçi atamasıyla ilgili bir soru üzerine, konunun mevkidaşı Lapid ile yapacağı görüşme sırasında gündeme geleceğini kaydetmişti.

Bugün iki bakan arasında gerçekleştiren kritik görüşmede bu konunun da masaya gelmesi bekleniyor.

FİLİSTİN’DEN KRİTİK MESAJLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısında İsrail ziyaretinde Filistin sorununun da konuşulacağını belirterek, ” İsrail ile normalleşme sürecimiz sürüyor. Ancak Filistin davasına desteğimiz İsrail ile ilişkilerimizden tamamen farklıdır. Filistin politikamızın değişmesi mümkün değildir. Başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması şarttır. Filistin’e destek konusunda elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !