1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Suudi Arabistan’da İçki Reformu: Dhahran Ve Cidde’de Yeni Mağazalar 2026’da Açılıyor

Suudi Arabistan’da İçki Reformu: Dhahran Ve Cidde’de Yeni Mağazalar 2026’da Açılıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Suudi Arabistan, sosyal reform sürecini alkol satışını kapsayacak şekilde genişletiyor. Ülkedeki sosyal dönüşüm adımları çerçevesinde, Dhahran ve Cidde’de iki yeni içki mağazasının açılacağı bildirildi. Dhahran’daki mağaza, Aramco yerleşkesinde çalışan gayrimüslim personel için hizmet verirken, Cidde’de diplomatlara özel yeni bir satış noktası planlanıyor. Her iki mağazanın 2026 yılında faaliyete geçmesi öngörülüyor, ancak resmi bir takvim henüz açıklanmadı.

Bu adım, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Suudi Arabistan’ı dışa açma ve ülkeyi sosyal açıdan modernleştirme vizyonunun yeni bir aşaması olarak değerlendiriliyor. Krallık, uzun yıllardır İslam’ın doğum yeri olmasının etkisiyle alkol satışına katı yasaklar uyguluyordu. Ancak geçen yıl Riyad’da yalnızca gayrimüslim diplomatlara hizmet veren ilk içki mağazasının açılması, 73 yıllık yasağın ardından önemli bir kırılma noktası olmuştu. Bu mağaza, diplomatlar tarafından “booze bunker” olarak anılıyor ve yakın zamanda müşteri kitlesine gayrimüslim Suudi Premium Residency sahipleri de dahil edildi. Bu kişiler arasında girişimciler, büyük yatırımcılar ve özel yetenek sahipleri bulunuyor.

Yeni açılacak Dhahran mağazası Aramco yerleşkesinde kurularak şirket çalışanlarına hizmet verecek. Cidde’deki mağaza ise diplomatlar ve konsolosluk personeline özel olacak. Ülkede daha önce alkol yalnızca diplomatik kargo, karaborsa veya ev yapımı yöntemlerle temin edilebiliyordu. Körfez ülkelerinin çoğunda alkol belirli kısıtlamalarla serbestçe bulunabilmesine rağmen Suudi Arabistan, bu alandaki reformları temkinli şekilde ilerletiyor.

Son yıllarda Suudi Arabistan’daki sosyal reformlar kapsamlı bir şekilde genişledi. Veliaht Prens bin Selman’ın önderliğinde sinema salonları açıldı, kadınlara araç kullanma hakkı tanındı, toplumsal alanlarda kadın-erkek ayrımı gevşetildi ve dini polisin yetkileri azaltıldı. Çöl festivallerinden konserlere kadar birçok etkinlik hem Suudilere hem de yabancılara açık hale geldi. Reformlar, petrol dışı ekonomiyi güçlendirmeyi, turizm ve uluslararası yatırımı artırmayı da hedefliyor. Kızıldeniz kıyısındaki mega projeler ve lüks tatil köyleri, bu stratejinin merkezinde yer alıyor, ancak bu ultra lüks tesislerde dahi alkol satışı hâlen yasak.

Suudi Turizm Bakanı Ahmed Al-Khateeb, alkol politikasında henüz bir değişiklik olmadığını belirtse de, “henüz” ifadesi yeni spekülasyonlara yol açtı. Ülkede reformlar hızlı bir şekilde hayata geçirilse de, alkol düzenlemelerinde temkinli ve kademeli bir yaklaşım izleniyor. Yeni mağazaların açılmasıyla, Suudi Arabistan’daki sosyal reform sürecinde önemli bir adım daha atılmış olacak ve gayrimüslim diplomatlardan oluşan hedef kitleye hizmet sunulmuş olacak.

Bu gelişme, ülkenin sosyal ve ekonomik dönüşüm sürecinde bir dönüm noktası olarak görülüyor. 2026 yılında faaliyete geçmesi planlanan yeni içki mağazaları, Suudi Arabistan’ın dışa açılma vizyonunun ve sosyal reformların simgelerinden biri olacak. Reformlar, aynı zamanda uluslararası yatırımcıların ve turistlerin ülkede daha rahat bir deneyim yaşamasına imkân tanıyacak.

Suudi Arabistan’da İçki Reformu: Dhahran Ve Cidde’de Yeni Mağazalar 2026’da Açılıyor
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin
KAI ile Haber Hakkında Sohbet
Sohbet sistemi şu anda aktif değil. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.