Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Rus casus balina krizi büyüyor!

Rus casus balina krizi büyüyor!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
8 views
05 Eylül 2024 - 11:32

Hayvan hakları grupları, Rus casusu olmakla suçlanan ünlü bir beyaz balinanın kaçak avcılar tarafından vurularak öldürüldüğünü iddia ediyor.

14 metrelik bir beluga balinası olan Hvaldimir, Pazar günü Norveç’in Risavika Körfezi’nde balık avına çıkan bir baba ve oğlu tarafından cansız bir şekilde bulundu.

Ünlü balina, 2019 yılında Norveçli balıkçılar tarafından üzerinde “Equipment St Petersburg” yazan bir koşum takımıyla bulunduktan sonra sadık bir hayran kitlesi kazanmış ve bir Rus casus tesisinden kaçmış olabileceği söylentilerine yol açmıştı.

Ölümünün ardından veterinerler tarafından yapılan otopside, hayvan hakları grupları Hvaldimir’in vücudunun kurşunlarla delik deşik edildiğini açıkça görüldü.

Hvaldimir’in korunmasında görev alan hayvan hakları grubu OneWhale’in kurucusu Regina Haug, “Vücudunu ve çok sayıda yarayı gördüğümde, silahla vurularak öldürüldüğünü hemen anladım. Hatta vücuduna saplanmış bir kurşun bile gördüm. Bu nazik, kibar hayvanın sadece zevk için öldürüldüğünde şüphem yok” diye konuştu.

Hvaldimir, insanlara karşı dostane doğası nedeniyle Norveç’te bir sansasyon haline geldi ve balinanın bir rugby topuyla oynadığını ve kayıp eşyaları sahiplerine geri verdiğini gösteren videolar kısa süre önce viral olmuştu.

Hvaldimir, Norveççe’de “beyaz” anlamına gelen “Hval” ve Rusya Devlet Başkanı Putin’e bir gönderme olan “Vladimir” sözcüklerinin birleşiminden oluşuyor.

Rus Donanması’nın balina ve fok gibi su memelilerini savaş için eğittiği biliniyor ve Hvaldimir’in de buradan gelmiş olabileceği söyleniyor.

Hvaldimir’in cesedinin sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarında balinanın kanlar içindeki vücudunda kurşun yaraları olduğu görülüyor.

Noah direktörü Siri Martinsen, “Balinadaki yaralar endişe verici ve bir suç eylemini göz ardı edemeyecek nitelikte. Bu şok edici bir durum” dedi.

Balinanın cesedi, balıkçı köyü Tanager açıklarında devasa deniz hayvanına rastladıklarında babasıyla birlikte uskumru avlayan 16 yaşındaki Storm Karolius Kristiansen tarafından bulundu.

Kristiansen Norveç yayın kuruluşu NRK Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“İlk başta alabora olan bir tekne olduğunu düşündüm, bu yüzden babamla birlikte kontrol etmek için oraya gittik. O sırada balinayı takip eden bazı biyologların bulunduğu bir tekne zaten oradaydı. Keşfin ardından çift balinanın kuyruğuna bir ip bağladı ve meraklı seyircilerin etraflarında toplanmasını engellemek için onu kıyıya sürükledi. Şok olmuştum. Tananger’de yatan bir balinayı hiç hayal etmemiştim. Daha önce hiç buna yakın bir şey yaşamamıştım.”

Hvaldimir’in öldüğü sırada yaklaşık 15 yaşında olduğuna inanılıyordu ki 60 yaşına kadar yaşayabilen beluga balinaları için genç sayılır.

Polis yerel medyaya yaptığı açıklamada “soruşturma başlatmak için makul gerekçeler olup olmadığını belirlemek üzere” konuyu inceleyeceklerini söyledi.

Resmi otopsi raporunun yaklaşık üç hafta içinde çıkması bekleniyor.

Rus yetkililer otopsi sonrasında çıkacak sonuca göre Norveç’e ciddi yaptırımlar uygulayabileceklerini açıkladılar.

21mag-hvaldimir2-videosixteenbynine3000-v2.jpg

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !