Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Haziran enflasyon oranı ve farkı ne zaman açıklanır?

Haziran enflasyon oranı ve farkı ne zaman açıklanır?
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
9 views
27 Haziran 2022 - 9:17

Haziran enflasyon oranı, memur ve emekli zammını bekleyen vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Enflasyon oranı her ayın başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Temmuz ayında açıklanacak olan rakamlara göre memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da netleşmiş olacak. Pek, haziran enflasyon beklentisi ne kadar? Enflasyon oranı ve farkı ne zaman açıklanacak?

Haziran Enflasyon oranının ne zaman açıklanacağı merak ediliyor. Haziran Enflasyon oranı ve farkı temmuz ayında açıklanacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki döneme göre artarak  yüzde 64.59 oldu. Bir önceki dönemde Enflasyon Beklentisi yüzde 57.92 açıklanmıştı.

ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Enflasyon oranı 4 Temmuz Pazartesi günü saat 10:00’da açıklanacak. Bu açıklama ile beraber 6 aylık enflasyon farkı da belli olacak.

ENFLASYON BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Haziran ayına ilişkin piyasa katılımcıları anketine göre, yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki döneme göre artarak  yüzde 64.59 oldu. Bir önceki dönemde enflasyon beklentisi yüzde 57.92 açıklanmıştı.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 33.28 olurken; bu anket döneminde yüzde 37.91 olarak kaydedildi. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 19.54, Haziran ayı anketinde ise yüzde 22.04 olarak gerçekleşti.

 

Haziran enflasyon oranı ve farkı ne zaman açıklanır 2022 enflasyon beklentisi açıklandı

 

Katılımcıların cari yıl sonu ABD Doları/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 17.57 TL olarak açıklanırken; son ankette ise 18.89 TL oldu.12 ay sonrası için ise Döviz Kuru beklentisi bir önceki dönemde 18.47 TL olarak açıklanmıştı. Son yapılan ankete göre ise beklenti 20.70 TL olarak açıklandı. GSYH 2022 yılı büyüme beklentisi, bir önceki anket döneminde yüzde 3.3’ken, Haziran ayı anket döneminde ise yüzde 3.5 olarak gerçekleşti. GSYH 2023 yılı büyüme beklentisi ise bir önceki anket döneminde yüzde 4.0 iken; bu anket döneminde yüzde 3.8 oldu. Katılımcıların BIST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 14.00 oldu.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !