Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, Başkan Yardımcısı JD Vance ile Danimarkalı yetkililer arasında dün yapılan Grönland toplantısının verimli geçtiğini açıkladı. Sözcü Leavitt, toplantı sonrası iki ülkenin Grönland’ın satın alınması konusundaki teknik görüşmelere başlamayı planladığını söyledi.
Leavitt, Başkan Donald Trump’ın Grönland’ı ABD’ye katma isteğini vurgulayarak, bunun Amerikan ulusal çıkarları için hayati öneme sahip olduğunu belirtti. Görüşmelerin, iki taraf arasında 2–3 haftada bir yapılacak şekilde planlandığı ifade edildi.
Trump’ın Grönland Politikası
-
Trump, Grönland’ın ABD’ye katılmasını ulusal güvenlik önceliği olarak görüyor.
-
Başkan, ABD’nin “ulusal güvenlik amacıyla Grönland’a ihtiyacı olduğunu” ve bölgenin “inşa edilen Altın Kubbe için hayati önem taşıdığını” ifade etmişti.
-
Beyaz Saray Sözcüsü, bazı Avrupa ülkelerinin Grönland’a asker göndermeyi planlamasının Trump’ın kararını etkilemeyeceğini belirtti.
Grönland’ın Durumu ve Tarihçe
-
Grönland, Danimarka’ya bağlı özerk bir bölge olarak yönetiliyor.
-
Daha önce ABD, Grönland’ı satın almak için egemenliğin devredilmesini de içeren teklifler sunmuş, ancak Danimarka bu yaklaşımı reddetmişti.
-
Washington’da düzenlenen görüşmelerde temel anlaşmazlıkların devam ettiği, ABD’nin Grönland’ı “ele geçirme arzusunun açık” olduğu kaydedildi.
Bu haber, ABD’nin stratejik çıkarları, ulusal güvenlik planları ve Arktik bölgesindeki politik hamleleri açısından dikkat çekiyor.

