Gazeteci Fatih Altaylı, 23 Haziran’dan bu yana Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Yüksek güvenlikli F Tipi cezaevinde kalan Altaylı’nın hücresinin komşuları arasında, Türkiye tarihinin en kanlı terör saldırılarından birinin faili olduğu ortaya çıkan IŞİD üyesi Abdulgadir Masharipov bulunuyor.
Masharipov, 2017 yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy’deki Reina kulübüne düzenlediği saldırıda 39 kişiyi öldürmüş, çok sayıda kişiyi yaralamıştı. Cezaevindeki görevliler, Masharipov hakkında “Adam hapisten bugün bırakılsa yine benzeri eylemleri yapacak bir yapıda” yorumunu yapıyor.
DHKP-C MAHKUMLARI DA KOMŞULARI
Altaylı’nın diğer komşuları ise DHKP-C mahkumları. Gazeteci, bir mektubunda, “DHKP-C mahkûmları burada. Bazıları ölüm orucuna başlamış. Çok üzücü… Devlete kızdıkları için hırslarını infaz koruma memurlarından alıyorlar” ifadelerini kullandı.
Altaylı’yı ziyaret edenler ise gazetecinin durumunu iyi olarak değerlendiriyor. Ziyaretçiler, “Durumu iyi ama özgürlüğü kısıtlı iken ne kadar iyi olunabilirse o kadar iyi. Dirençli olduğunu gördük. Ziyaretçisi çok oluyormuş. Günde 11’e kadar ziyaret adedi oluyormuş. Gece 23.00’te bile ziyaret edenler olmuş” diye konuştu.
TUTUKLULUK SÜRESİ 5,5 AYI BULACAK
Fatih Altaylı, 26 Kasım’da yeniden hakim karşısına çıkacak. Eğer tahliye edilmezse, tutukluluk süresi 5,5 ayı bulacak.
ABDÜLGADİR MASHARİPOV’UN PROFİLİ
42 yaşındaki Özbekistan uyruklu IŞİD teröristi Abdulgadir Masharipov, 39 kişiyi acımasızca katletmesinin ardından 40 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Masharipov, ifadesinde “Öc aldım. Yaptıklarımdan pişman değilim. Kısas yaptığımı düşünüyorum” demişti. Türkiye’ye İran sınırından giriş yaptığı belirtilen Masharipov’un cezaevindeki davranışları da dikkat çekiyor.
KOĞUŞUN DİNAMİĞİ
Silivri Cezaevi’nde Altaylı’nın bulunduğu koğuş, yüksek güvenlikli mahkumlar açısından yoğun bir ortam oluşturuyor.
Bir yanda IŞİD’li terörist Masharipov, diğer yanda DHKP-C mahkumları, Altaylı’nın cezaevi sürecini oldukça farklı bir deneyim haline getiriyor.
SONUÇ
Fatih Altaylı’nın Silivri Cezaevi’ndeki günleri, hem gazeteciler hem de kamuoyunun dikkatle takip ettiği bir konu olmaya devam ediyor.
Koğuş komşusunun Türkiye’nin tarihindeki en kanlı terör saldırılarından birini gerçekleştirmiş olması, Altaylı’nın cezaevindeki sürecini daha da dikkat çekici kılıyor.
26 Kasım’da yapılacak duruşmada mahkemenin vereceği karar, gazetecinin tutukluluk durumunu belirleyecek ve kamuoyunda yeniden gündem yaratacak.


















