featured

Bakan Gürlek: Toplumda cezasızlık algısını ortadan kaldıracağız

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de adalet sistemi, özellikle çocuk suçları ve cezasızlık algısının kırılması konularında kapsamlı reform ve uygulama planlarıyla güçlendirilmeye devam ediliyor. Adalet Bakanı Akın Gürlek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet Komisyonu üyeleriyle iftar programında bir araya gelerek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi ve bakanlık olarak cezasızlık algısının kırılması ve yargı sisteminin etkinliğinin artırılması için atılacak adımları açıkladı.

Bakan Gürlek, toplantıda yaptığı konuşmada, Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı reform belgeleri ve eylem planlarının hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi, yargı sistemine duyulan güveni artırmayı ve hukuki öngörülebilirliği sağlamayı amaçladığını belirtti. Bakan, mevcut yasalar üzerine yeni düzenlemeler yaparak yargı süreçlerinin hızlandırılması, alternatif çözüm yollarının etkin kullanılması ve toplumda adalete duyulan güvenin pekiştirilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Bu çerçevede milletvekillerine kanunların yapım sürecinde teknik destek sağlandığını da aktardı.

Özellikle kadına yönelik şiddet konusundaki düzenlemelere dikkat çeken Gürlek, mağdur kadınların yaşadığı sorunların takip edildiğini ve 12. Yargı Paketi kapsamında gerekli düzenlemelerin milletvekillerinin önüne getirilmesinin planlandığını ifade etti. Bakan, bu paket ile hem kadına yönelik şiddetle mücadelede etkinliğin artırılacağını hem de yargının bu konularda daha hızlı ve adil karar vermesinin sağlanacağını belirtti.

Çocuk suçları konusunda da önemli adımların atılacağını vurgulayan Gürlek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle bir platform kurduklarını ve çocukları şiddete iten etkenleri araştıracak bir çalışma yürütüleceğini söyledi. Suça sürüklenen çocukların cezalarının tamamını çekmesi yönündeki düşüncelerini paylaşan Bakan, mecliste kurulan komisyonların bu konuları masaya yatıracağını ifade etti. Gürlek, “Toplumda çocukların karıştığı suçlar ve cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız. Amacımız uygulamada karşılığı olan ve somut iyileşme üreten düzenlemeleri ortaya koymak” dedi.

Bakanlık ayrıca Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) bünyesinde Yargı Etkinliği ve Verimliliği Bürosu oluşturdu. Gürlek, İzmir, Ankara ve İstanbul’da pilot olarak irtibat bürolarının kurulacağını belirtti. Bu büroların, hedef süre aşımı yaşanan davalarda sürecin neden uzadığını araştıracağını, yapay zekâ destekli sistemlerle sorunlu noktaları tespit edeceğini ve gerekirse yeni mahkeme veya hakim takviyesi yapılacağını açıkladı. Bakan, uzayan davaların nedenini belirlemek ve hakimin performansını denetlemek için HSK’nin terfi, atama veya yer değiştirme mekanizmalarını daha etkin kullanacağını vurguladı.

Gürlek’in açıklamalarına göre, bu çalışmalar yasada değişiklik gerektirmeden yargının etkinliğini artıracak ve toplumda adaletin işlediğine dair güveni pekiştirecek. Bakan, ayrıca adli süreçlerin şeffaflığını artırmak ve vatandaşın şikayet ettiği konuları bölgesel bazda analiz ederek müdahale etmek için sistematik bir denetim mekanizması kuracaklarını belirtti.

Bakanın açıklamaları, Türkiye’de yargı reformunun kapsamlı bir şekilde ele alındığını ve çocuk suçları, kadına yönelik şiddet ve cezasızlık algısının ortadan kaldırılması gibi kritik konularda somut adımların atıldığını ortaya koyuyor. Bu reformlar, toplumda adalete güvenin artırılması, hukuki öngörülebilirliğin sağlanması ve yargı süreçlerinin etkinliğinin yükseltilmesini hedefliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter