EYT’de son dakika haberleri, 13 Temmuz tarihinde de anlık gelişmeler ile milyonların gündeminde yer almaya devam ediyor. 1999’dan beri süren Emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT meselesinde, milyonların emekli olabilmek için beklediği düzenlemede gözler belirlenecek yol haritasına çevrilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptığı açıklamada, ” Türkiye’nin emekçileri hiç merak etmesinler, hiç endişe etmesinler. Türkiye’nin her sorunu, çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor.” dedi. Peki, EYT ne zaman çıkacak ve kimler yararlanacak? İşte, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son durum bilgisi.
Emeklilikte yaşa takılanlar diğer adıyla EYT düzenlemesi için beklentiler devam ediyor. Ekonomiye yönelik çalışmalar hızla sürerken kamuoyunun gündeminde yer alan EYT meselesi için önemli açıklamalar geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir TV programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yaptığı açıklamada konunun masada olduğunu söyleyerek bu yılın sonuna kadar bütün dosyaları çözeceklerini belirtti. Sosyal Güvenlik Yasası ile ilgili düzenleme, 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalıların sorunlarını çözmek amacını taşıyor.
EYT’DE SON DURUM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı bir TV programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili değerlendirmeler yaptı.
Bakan Bilgin “2023’te EYT çözülür diyebilir misiniz?” sorusuna da şu sözlerle cevap verdi: “Bu yılın sonuna kadar bu yolda önümüzde olan bütün dosyaları çözeceğiz. O da önemli dosyalardan biri. Orada da alternatif maliyetleri, çözüm önerilerini oluşturmaya çalışıyoruz. Her şey önümüzde.” Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, önlerinde acil çözülmesi gereken sorunlardan birinin de “geçici işçiler” olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Bu sorunu çözeceğiz. Onlara söz verdim. Öncelikli çözeceğimiz sorunlardan birisi bu. Bunun yanında kamuda sözleşmeliler sorunu var. Bunları sadeleştireceğiz, sözleşme yapılması zorunlu olanları statülere dönüştüreceğiz, diğerlerinin de kadro haklarını vereceğiz.”
EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?
EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan net bir tarih açıklaması gelmedi. Bu nedenle kısa süre içerisinde çıkması beklenmiyor. Ancak konuyla ilgili dikkat çeken açıklamalar gelmişti.
Bakan Bilgin daha önce yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki ilk açacağımız dosya üzerinde daha önce çalıştık ama detaylandıracağımız dosya sözleşmeli personel meselesidir. Kamuda sözleşmeli personel istihdam ediliyor. Bu konularda kamu ihtiyaç duydukça sözleşmeli personel alınıyor. Biz isteğe bağlı olarak kadro hakkı vereceğiz. Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz. EYT’de önümüzde” demişti.
EYT NEDİR? KİMLER EYT’Lİ SAYILIYOR?
Sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar EYT’li (emeklilikte yaşa takılan) sayılıyor. 9 Eylül 1999 öncesinde yaş şartı aranmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartları sağlanarak da emekli olunabilirken, 8 Eylül 1999’da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi (erkek için 25, kadın için 20 yıl) ve prim ödeme (5000 gün) şartlarının yanına bir de yaş şartı (kadın için 58, erkek için 60 yaş) getirildi.
5/5
8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı. Sonuç olarak, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması aranmaya başladı.
EYT’li sayılmak için sigorta başlangıcı 9 Eylül 1999 tarihinden önce olup, emeklilik için gereken yaş dışındaki sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamış olmak gerekiyor.