Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasa teklifinin ilk 5 maddesi kabul edildi. Düzenleme, hem milyonlarca vatandaşı ilgilendiren kamu borçları yapılandırmasını hem de yabancı yatırımcılara yönelik önemli vergi teşviklerini içeriyor.
Kamu borçlarına 72 aya kadar yapılandırma
Yeni düzenlemeye göre vergi borçları, Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçları ve trafik cezaları dahil olmak üzere kamuya olan borçlar 72 aya kadar taksitlendirilebilecek.
Yaklaşık 15 milyon vatandaşı ilgilendiren bu düzenleme ile borçların daha uzun vadede ödenmesine imkân tanınıyor. Ayrıca teminat göstermeden tecil edilebilecek borç limiti 50 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltilecek.
Yabancı yatırımcıya vergi avantajları
Düzenleme kapsamında Türkiye dışında elde ettikleri gelirler için istisna uygulanan kişilere yönelik yeni vergi avantajları da getiriliyor. Bu kişiler için bazı miras ve intikal işlemlerinde düşük oranlı vergi uygulanması planlanıyor.
20 yıl gelir vergisi istisnası
Türkiye’ye yeni yerleşen ve son 3 yıl içinde vergi mükellefiyeti bulunmayan yabancı gerçek kişilerin, yurt dışından elde ettikleri kazançlar 20 yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutulacak.
Bu uygulamanın 1 Ocak 2026’dan itibaren Türkiye’ye yerleşmiş sayılan kişiler için geçerli olacağı belirtiliyor. Uygulamanın detaylarını belirleme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilecek.
Ücretlerde vergi istisnası
Gelir Vergisi Kanunu’ndaki değişiklikle birlikte, nitelikli hizmet merkezlerinde çalışan personelin maaşlarının brüt asgari ücretin 3 katına kadar olan kısmı vergiden muaf olacak.
İstanbul Finans Merkezi’ndeki bazı firmalar için bu sınır 5 kata kadar çıkabilecek. Cumhurbaşkanı, bu oranları belirli sınırlar içinde değiştirme yetkisine sahip olacak.
Meclis çalışmaları ertelendi
Teklifin ilk maddelerinin kabul edilmesinin ardından TBMM Genel Kurulu’nda görüşmelere ara verildi ve birleşim 20 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00’e ertelendi.
