ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Türk dizilerini manşete taşıdı, dünya gazeteleri haberi manşetten yayınladı
Araştırma şirketi Parrot Analytics’e göre, 2020-2023 yılları arasında Türk dizilerine olan küresel talep %184 oranında arttı ve Türkiye, dünya çapında en büyük TV şovu ihracatçılarından biri haline geldi.
Türkiye, ülkenin uluslararası imajını güçlendiren, milyonlarca izleyiciyi ve turisti birçok gösterinin arka planını oluşturan tarihi ve kültürel mekanlarına çeken, önde gelen televizyon dizileri ihracatçısı olarak öne çıkıyor.
Türk dizilerini dünya pazarlarına ihraç eden Global Agency’nin CEO’su İzzet Pinto, “Dünya çapında her gece 400 milyondan fazla izleyiciye ulaşıyoruz. Türk dizileriyle yarattığımız yumuşak güç siyasette yapılabileceklerle karşılaştırılamaz bile” diyor.
Her ne kadar 2001 yılında Kazakistan’a ihraç edilen ilk Türk dizisi “Deli Yürek” olsa da, Türk dizilerini küresel üne kavuşturan da 2005’teki romantik dizi “Gümüş” oldu. Geleneksel bir kadının kent yaşamına uyum sağlamasını konu alan dizi, Orta Doğu’da oldukça popüler oldu.
Orta Doğu masallarından oluşan bir derlemeye dayanan ve günümüz İstanbul’unda geçen 2006 yapımı romantik drama “Binbir Gece”, Balkanlar’daki izleyicileri büyüledi.
16. yüzyılda Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ı konu alan “Muhteşem Yüzyıl”, tarihi kurguya öncülük etti.
Bir zamanlar Latin Amerika telenovelalarının ithalatçısı olan Türkiye, artık dizilerini bölgeye ihraç ediyor. Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, 2018 yılında tarihi drama dizisi Diriliş: Ertuğrul’un setini ziyaret ederek dizinin ülkesindeki çekiciliğine dikkat çekmişti.
Platformu, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Yunanistan, Hindistan ve Pakistan’dan hayranlarla ayda yaklaşık 1,5 milyon izleyici alıyor.
Pinto, Türk dizilerinin aile odaklı doğasına dikkat çekiyor:
“Çıplaklık yok, küfür yok, kötü söz yok, çok fazla nefret yok. Böylece bu aile tarafından izlenebilir hale geliyor” diye açıklıyor.
Sektör büyüdükçe, sadık laik Batı odaklı bir aile ile kurgusal bir İslami kardeşlik arasındaki dinamikleri araştıran “Kızıl Goncalar” gibi dizilerin temaları da genişliyor.
Daha önce ‘Asmalı Köşk’ ve ‘İstanbullu Gelin’ gibi dizilerde rol alan oyuncu Özcan Deniz, çekimlerin durduğu bir dönemde sektörün gelişmesi için bu çeşitlendirmenin şart olduğunu söyledi.
Deniz, “Farklı bir türe dönüşemeyen ülkeler artık dizi ihracatında geride kalıyor. Türkiye artık bu ivmeyi yakaladı ama çeşitlenemezse, farklı şeyler de anlatamazsa işin sonu bir yerde biter” diyorToivanen ve annesi, İstanbul’un kuzeyinde, “Diriliş: Ertuğrul” ve “Vakıf: Osman” gibi Osmanlı dönemi gişe rekorları kıran tarihi filmlerin çekildiği geniş bir kompleks olan Bozdağ Film Stüdyolarını geziyordu.
Toivanen, ‘Kara Para Aşk’ ve ‘Sonsuz Aşk’ adlı romantik dizilere olan aşkının kendisini İstanbul’a getirdiğini söylüyor:
“Türk kültürünü çok seviyorum. (Dizi) çok arkadaş canlısı ve sıcak, ayrıca çok fazla dram yaşanıyor.”
Osmanlı liderlerinin ve kahramanlarının hayatlarını kurgulayan popüler tarihi dizilerin yaratıcısı yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ, “Diriliş: Ertuğrul”un ilk bölümünün devlet televizyonu TRT’nin Urduca YouTube kanalında 157 milyondan fazla izlendiğini, “Vakıf Osman”ın 110’dan fazla ülkede yayınlandığını söyledi.
Parrot Analytics’e göre “Diriliş: Ertuğrul”, yayınlandığı süre boyunca dünya çapındaki ortalama gösterinin 68 katından fazla taleple Mayıs 2020’de dünya çapında en çok talep gören dördüncü dizi olarak zirveye ulaştı.İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon Bölümü’nde Yardımcı Doçent Dr. Deniz Gürgen Atalay, sektörün 2023’te yurtdışı ihracattan 1 milyar dolar gelir elde ettiğini ve özellikle İstanbul turizmi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söylüyor.Atalay “Bunda dizi sektörünün payı çok büyük. Dizinin sunduğu İstanbul imajı, burada yenilen yemekler, içilen içecekler, dinlenen müzikler, yaşam standartları ve buradaki kültür, dizi çerçevesinde oldukça keyifli bir beğeni mekanı sunuyor.” diyor.
Merakla beklenen ikinci sezonu eylül ayı sonlarında ekrana gelecek olan Kızıl Goncalar dizisinin bir diğer yıldızı Mert Yazıcıoğlu, çekimlere sohbet etmek için ara verdiğinde İslami mezhebe mensup karakterinin kıyafetlerini giymişti.
Dizi, Türk medyasının onun her adımını takip etmesiyle 31 yaşındaki oyuncuyu yıldızlığa taşıdı.
“Türk kültürünü yurt dışına tanıttık. Bu bizi çok mutlu ediyor” dedi ve karakterinin bol bej pantolonunu ve onunla uyumlu yeleğini giydi.