Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Spot ışıkları ona döndü: TikTok’un gizemli CEO’su Shou Zi Chew ile tanışın!

Spot ışıkları ona döndü: TikTok’un gizemli CEO’su Shou Zi Chew ile tanışın!
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
11 views
24 Mart 2023 - 10:34

Pekin merkezli ByteDance Ltd. şirketine ait olan TikTok, kısa video yarışında rakiplerine karşı üstünlüğünü korumaya devam ediyor. Öte yandan, kısa sürede sosyal medya devine dönüşen platform peşi sıra yasaklama ve kısıtlama kararlarıyla karşı karşıya.

Yaklaşık 1 milyara ulaşan aktif kullanıcı sayısıyla hızlı bir yükseliş trendi yakalayan şirket, özellikle Batılı ülke yönetimlerinde kaygı uyandırıyor. Gizlilik, etik kaygılar ve siber güvenlik nedeniyle uygulamaya yönelik son tedbir İngiltere’den geldi ve bakanların iş telefonlarında TikTok kullanması yasaklandı.

Peki bu çalkantılı dönemde şirkete kim liderlik ediyor?

TikTok CEO’su Shou Zi Chew bu hafta ABD Kongresi önünde ifade verdi ve şirketini artan güvenlik endişeleri ve yasak tehditlerine karşı savunmaya çalıştı.

ABD’li yetkililer, Çinli yetkililerin talep etmesi halinde şirketin yasal olarak ABD’li kullanıcıların verilerini teslim etmek zorunda kalabileceğini ve Pekin’in ABD’li kullanıcılara gösterilen içeriği etkileyebileceğinden endişe duyuyor. TikTok ise kullanıcı verilerini Çin hükümetine verdiği yönündeki iddiaları reddediyor.

Bugüne kadar TikTok’un kamuya açık yüzü Mayıs 2021’den bu yana TikTok’un COO’su olarak görev yapan Vanessa Pappas olmuştu. TikTok hakkında küresel şüphelerin arttığı bu ortamda gözler şimdi CEO Shou Zi Chew’e çevrildi.

Chew 40 yaşında, Singapurlu ve Facebook’ta stajyer olarak iş yaşamına başladı. Ve görünen o ki şu anda hayatının en büyük sınavlarından biriyle karşı karşıya.

İşte TikTok’un başındaki esrarengiz yönetici hakkında tüm bildiklerimiz…

Henüz bir startup iken Facebook için çalıştı

Getty Images

CEO’su Shou Zi Chew, lisans eğitimini University College London’da ekonomi alanında tamamladıktan sonra 2010 yılında MBA için Harvard Business School’a gitti.

Chew, Harvard’ın ‘Mezunlar’ web sitesindeki bir yazısında, öğrenciyken ‘adı Facebook olan’ bir startup için çalıştığını yazdı.

Chew eşi Vivian Kao ile ikisi de Harvard’da öğrenciyken tanıştı. Okulun mezunlar sayfasına göre ‘sık sık birbirlerinin cümlelerini tamamlayan bir çift’ ve iki çocukları var.

Bytedance’a katılmadan önce Xiaomi’nin CFO’suydu

LinkedIn profiline göre Chew, Xiaomi’ye katılmadan önce Goldman Sachs’ta iki yıl boyunca yatırım bankacısı olarak çalıştı.

Ayrıca İsrailli-Rus bilişim milyarderi Yuri Milner tarafından kurulan yatırım şirketi DST’de beş yıl görev yaptı. The Independent’ın verdiği bilgiye göre, 2013 yılında Bytedance’a yatırımcı olan bir ekibe liderlik etti.

Chew 2015 yılında Çinli akıllı telefon devi Xiaomi’de finans müdürü oldu ve şirketin 2018’de halka açılmasına öncülük etti.

Mart 2021’de ByteDance’ın üst yönetici kadrosuna katıldı ve finans müdürü rolünü üstlenen ilk kişi oldu.

Bytedance’ın kurucusu ve CEO’su Zhang Yiming o dönemde Chew’in “ilk yatırımcılar arasında yer alan bir ekibe liderlik ettiğini ve on yıl boyunca teknoloji sektöründe çalışmış olması nedeniyle şirket ve sektör hakkında derin bilgi sahibi olduğunu” söylemişti.

Sadece birkaç ay sonra, Trump yönetiminin TikTok’un ABD varlıklarının satışını zorunlu kılma girişimleri sırasında selefi Kevin Mayer’in ani istifasının ardından TikTok CEO’su oldu. Bir süre TikTok’unhem CEO’su hem de ana şirketi ByteDance’ın CFO’su olarak görev yaptı. Kasım ayında, Chew’in TikTok’u yönetmeye odaklanmak için ByteDance’ın CFO’luğundan ayrılacağı açıklandı.

TikTok’un eski CEO’su Kevin Mayer, Mayıs 2020’de bu pozisyon için Walt Disney’den ayrılmış ve şirket güvenlik riskleri nedeniyle kanun yapıcıların baskısıyla karşılaşınca üç ay sonra istifa etmişti.

Bu şimdiye kadarki en büyük sınavlardan biri

Getty Images

Chew Mayıs 2021’de görevi devraldığında işi başından aşkındı. Şu anda yedi yaşında olan şirket, sadece bir yıl içinde iki CEO değiştirmişti. TikTok, sadece ABD’de 150 milyon kullanıcıyla inanılmaz bir büyüme kaydediyordu ancak aynı zamanda Çin hükümetiyle potansiyel bağları nedeniyle baskı da artıyordu.

Chew, bu endişelerle mücadele etmek için hemen çalışmaya başladı. Haziran 2021’de milletvekillerine bir mektup yazarak şirketin şeffaflığa olan bağlılığını yineledi ve şirketin Çin merkezli ByteDance tarafından değil, ‘Singapur’da yaşayan bir Singapurlu’ olarak kendisi tarafından yönetildiğini vurguladı.

Geçtiğimiz yıl boyunca TikTok, bazı milletvekillerinin hem veri güvenliği hem de gençlerin ruh sağlığı konusundaki endişelerini gidermeye çalıştı. Şirket, güvenlik çalışmaları için 1,5 milyar dolardan fazla para harcadığını açıkladı; ayrıca kısa bir süre önce 18 yaş altı kullanıcıları için ekran süresini bir saatle sınırladığını duyurdu.

Shou Zi Chew üretken bir TikToker değil

Ekran Görüntüsü: TikTok

Seçkin bir okula giden, hem İngilizce hem de Mandarin dilini akıcı bir şekilde konuşan, askerliğini Singapur’un silahlı kuvvetlerinde subay olarak yapan Chew’in çalışma şekli ve hatta şirkette gerçekte ne kadar güce sahip olduğu hakkında çok az şey biliniyor.

CEO’luğa terfi ederek 2021 yılında Fortune’un 40 yaş altı 40 listesinde yer alan Chew, Mark Zuckerberg ve Elon Musk gibi teknoloji yöneticilerinin arasına katıldı katılmasına ancak o günden bu yana geçen iki yıl içinde, üstelik TikTok spot ışıklarının tam altındayken sessiz sedasız ilerlemeyi başardı.

Chew’in gösterişsiz çevrimiçi varlığı aslında kamuya açık profilini yansıtıyor. TikTok’ta sadece 23 gönderisi ve 17.000 takipçisi var ve bu yönettiği platformunun standartlarına göre epeyce düşük (Kongre’de 5 saat ifade verdikten sonra takipçi sayısı 39 bine yükseldi).

Belirli röportajlar dışında büyük ölçüde arka planda faaliyet gösteriyor ve radara yakalanmamaya özen gösteriyor. Ancak dünyanın en hızlı büyüyen, en popüler ve (bazılarına göre) en tehlikeli sosyal ağlarından biri üzerindeki etkisi, giderek daha fazla mercek altına alınıyor.

Ve TikTok şimdi, Çin hükümetiyle olan bağlantılarının büyük bir inceleme altında olduğu bir dönemde onu kamuoyunun önüne koyuyor.

Esrarengiz CEO bugün ABD Kongresi karşısında şirketin gizlilik ve veri güvenliği uygulamaları hakkında ifade verdi. Chew’in Kongre ifadesine çok şey bağlı, bu da son aylarda neden bir tanıtım turunda olduğunu çok iyi açıklıyor.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !