Frida Kahlo’nun 1940 yılında yaptığı ve “Rüya / Yatak” adıyla bilinen otoportresi, New York’taki Sotheby’s müzayedesinde tam 54,66 milyon dolara alıcı buldu. Bu satış, bir kadın sanatçının eserine ödenen en yüksek fiyat olarak rekor kırdı ve 2014’te Georgia O’Keeffe’in eserine verilen 44,4 milyon dolarlık rekoru geride bıraktı. Kahlo, bu tablosunda kendisini gökyüzünde bulutlar arasında süzülüyormuş gibi görünen bir yatakta, bacakları dinamit çubuklarıyla sarılı bir iskeletle tasvir etti.
Sotheby’s, eserin “bugüne kadar açık artırmada satılan bir kadın sanatçıya ait en değerli eser” olduğunu duyurdu. Tablo, Kahlo’nun Diego Rivera ile çalkantılı ilişkisi sırasında yaptığı eserler arasında yer alıyor ve onun kariyerinde belirleyici bir on yılı temsil ediyor. Bu satış, New York’taki müzayede evinde Avusturyalı Gustav Klimt’in 236,4 milyon dolarlık eser satışının ardından açık artırmada satılan en pahalı ikinci tablo oldu. Öte yandan, Kahlo’nun beğenmeyip çöpe attığı başka bir otoportresi 2022’de 8,63 milyon dolara satılmıştı.
Frida Kahlo, 1906 yılında Mexico City’de doğdu ve genç yaşta geçirdiği ağır bir otobüs kazası sonrası hayatı boyunca 30’dan fazla ameliyat geçirdi. Bu süreçte resim yapmaya başlayan Kahlo, kendine özgü sürrealist ve sembolik tarzını geliştirdi. Eserlerinde acı, kimlik, kadınlık, Meksika kültürü, ölüm ve doğurganlık temalarını işleyen Kahlo, Diego Rivera ile iki kez evlendi ve Meksika yerli kültürünü eserlerine yansıttı. Tek kaşı, renkli kıyafetleri ve çiçekli saçlarıyla ikonik bir görüntüye sahip olan Kahlo, feminizmin simgelerinden biri haline geldi.



















