Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

İsrail Lübnan’dan sonra gözünü Suriye’ye dikti! İşgal girişimi: Tanklar harekete geçti…

İsrail Lübnan’dan sonra gözünü Suriye’ye dikti! İşgal girişimi: Tanklar harekete geçti…
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
4 views
15 Ekim 2024 - 9:19

Lübnan’ı karadan işgale girişen İsrail’in en büyük kabusu gerçek oldu, stratejik şehir Hayfa’da yer alan bir üste akşam yemeği yenirken Akdeniz üstünden ilerleyen suikast silahı radardan kayboldu. İsrail tanklarının ise Suriye’ye girdiği belirtiliyor. Öte yandan Hizbullah karşı saldırılarına devam ediyor. İsrail’e peş peşe füzeler yollandı. İsrail’de panik halinde insanların sığınaklara koştuğu belirtiliyor.

İsrail’de geçen hafta Cuma akşamı başkent Tel Aviv’in ilk kez kamikaze drone’la vurulduğu saldırıyı, Hayfa’daki askeri üssü cehenneme çeviren patlama izledi.

ABD’DEN İSRAİL’E THAAD SAVUNMA SİSTEMİ

ABD İran ile savaşa hazırlanıyor. ABD, 100 askerini THAAD için İsrail’e yolladı. Konu ile ilgili CNN Türk ABD Temsilcisi Yunus Paksoy konuştu;

1 Ekim’de İran’ın yaptığı saldırıdan sonra ortaya çıkan görüntüler ve alınan isabet oranı aslında bu karara gitmiş gibi duruyor Biden yönetiminin. Yani bir eksiklik görmüşler o zaman İsrail’in hava savunma siteminden. Çok net ve ilginç olan şey şu, İsrail’in bu hava savunma sitemini talep etme tarihinin Nasrallah’ın öldürülmesinden hemen sonra olduğu ortaya çıktı. İsrail beklemiş yani bu zaafiyeti. Görüntülerdeki hava savunma sisteminin tam adı Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma Sistemi.

HİZBULLAH’TAN İSRAİL’E: SIĞINAĞA GİDİN

Hizbullah İsrail geneline seslendi ve “bu gece sığınaklarınızda olun” uyarısında bulundu. CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak anlattı; Tel Aviv’de, Hayfa’da hayat normal seyrinde devam ediyor. Yani burada arkamızda bir stadyum var. Az önce, dakikalar önce burada bir müsabaka gerçekleşti. Oteller var, burada yine çok fazla eğlence kulübü var, kafeler, restoranlar var. Yani şu an için sığınaklarına gitmişler, diyemeyiz buradakiler için. Ama kuzeyde yaşayanlar için bu bir tehlike çanı. Çünkü çok yakın mesafeden atış yapılabiliyor. Ama burayı da hedef aldıklarında, siren çaldığında, mesela kafede oturuyorsa bir kısmı başka bir güvenli alana kaçıyor.

HİZBULLAH: BEYRUT’UN İNTİKAMINI ALDIK

CNN Türk muhabiri Emrah Çakmak olayı böyle anlattı; Hizbullah tarafından harekete geçirilen insansız hava araçlarının iki tane olduğu söyleniyor. Bunlar İsrail topraklarına girdiği dakikalarda Kuzey Üst Komutanlığı’ndaki savaş uçakları ve bazı sistemler tarafından algılanıyor. Ardından bu insansız hava araçlarını takibe başlıyorlar. Takip ettikten sonra bunlardan bir tanesi aslında yakalanıyor ama özellikle o yakalanamayan takip sonrasında gözden kayboluyor. İsrail Savaş Uçakları, orada takibi yürüten askeri unsurlar, bertaraf edildiğini düşünerek aslında tehlikenin geçtiğini düşünüyorlar. Ama işte o silahlı insansız hava aracı bertaraf edilemedi ve düşük irtifada uçuşa devam ettikten sonra Benyamina yerleşim yerinin yakınında bulunan Golani Komutanlığı’na geliyor ve sonrasında bir füze atışı gerçekleştiği, yani silahlı insansız hava aracından bir atış yapıldığı ve o atıştan sonra da hal-ı hazırda o büyük yemekhanenin olduğu alanda patlama gerçekleşiyor. Sirenler çalmıyor, alarmlar devreye girmiyor. Nasıl oluyor da çalmaz deniyor? Bugün Netanyahu orada Golani Tugay’ını ziyaret etti ve sonra alarmlar devreye girdi.

HİZBULLAH İSRAİL’İN GÖZBEBEĞİNİ VURDU

Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi bugün orada açıklamalar yaptı. Diyor ki Genelkumay Başkanı; “Savaş halindeyiz ve arka planda bir eğitim üssünü vurmak, saldırmak çok zor iştir. Sonuçları da çok acı olacak”

Bakın burada ifade gayet net. Bir eğitim üssünü vurmak çok zor iştir. Yani Hizbullah burada zor bir işi yaptı, sonucu da ağır olacak deniyor.

BM: MAVİ HAT ÜZERİNDEN 1 GÜNDE 1557 KEZ ATEŞ EDİLDİ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail-Lübnan sınırındaki Mavi Hat üzerinden sadece 1 günde 1557 kez ateş edildiğini bildirdi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Lübnan’daki gelişmelere ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Dujarric, BM Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL), sahadaki durumu sürekli gözden geçirdiğini kaydetti.

UNIFIL’in, 13 Ekim’de, Mavi Hat üzerinden sadece 1 günde 1557 kez ateş edildiğini belirlediğini aktaran Dujarric, bunların 1441’inin güneyden kuzeye doğru ateş etme olduğuna dikkati çekti.

İSRAİL TANKLARI SURİYE’DE

Jerusalem Post’un haberine göre; İsrail tankları Suriye’nin içine konuşlandı. CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk olay ile ilgili detayları böyle anlattı;

Arap medyasında da yer almaya başladı olay, aslında akşamın en sıcak gelişmesi buydu. Şöyle söylendi, İsrail ordusuna ait iki tank, Suriye-Yaira sınır hattına geçerek, Kuneytra valiliğinin güney kırsalındaki Kuzla köyünde konuşlanıyor şeklinde. İki tankın aslında görseli de paylaşıldı. Şimdi çok sıcak bir gelişme tabi bu ama en son Arap medyasında kısa bir açıklamaya yer verirdi. Detaylar henüz çok netlik kazanmadı ama iki tanktan söz ediliyor. İsrail ordusuna ait iki tank, Suriye sınır hattını geçerek, Kuneytra valiliğinin güney kırsalındaki Kuzla köyünde konuşlanıyor şeklinde. Arap medyasında da bu haber yer aldı. Arap medyasında yer alan bir takım görseller var. Bu arşiv mi yoksa yeni aldıkları görüntü mü bilmiyorum ama Arap medyasında bir takım görseller paylaşıldı iki tankın konuşlandığına dair.

4 ÜLKEDEN İSRAİL’E BM TEPKİSİ

 

İtalya, Fransa, Almanya ve İngiltere Dışişleri Bakanları yaptıkları ortak açıklamada, Lübnan’daki BM Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik İsrail saldırılarına tepki göstererek, “Bu saldırılar derhal durdurulmalı” dedi.

‘SİVİLLERİ CANLI KALKAN OLARAK KULLANIYOR’

İsrail ordusunun, Gazze’de hayati tehlike arz eden keşif görevlerinde askerlerini riske atmamak için alıkoyduğu Filistinli sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı ortaya çıktı.

“BEYRUT DAHİL TÜM LÜBNAN’I HEDEF ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ordusunun, başkent Beyrut dahil olmak üzere tüm Lübnan’ı vurmaya devam edeceğini duyurdu.

Netanyahu, Hayfa kentinin güneyindeki İHA saldırısına hedef olan Golani eğitim üssünü ziyaret etti.

Burada konuşan Başbakan Netanyahu, İsrail ordusunun Lübnan’da saldırılarına devam edeceğini belirterek, “Şunu açıkça belirtmek istiyorum; Lübnan’ın her yerinde, Beyrut’ta da Hizbullah’a acımasızca saldırmaya devam edeceğiz.” dedi.

İsrail ordusu, dün Hayfa kentinin güneyindeki Golani askeri üssüne Hizbullah’ın düzenlediği insansız hava aracı (İHA) saldırısında 4 askerin hayatını kaybettiğini, 7’si ağır 58 askerin de yaralandığını duyurmuştu.

Hizbullah’tan yapılan açıklamada ise Gazze’deki Filistin halkının direnişiyle dayanışmak, Lübnan ve halkını savunmak ve Beyrut’taki Basta ile Nuveyri mahallelerine düzenlenen saldırılara karşılık vermek için Hayfa kentinin güneyindeki Binyamina bölgesinde, “İsrail ordusuna bağlı Golani Tugayı’nın eğitim üssüne İHA filosuyla saldırı düzenlendiği” ifade edilmişti.

SİVİLLERİ KORUMA ÇAĞRISI

Guterres, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde yoğunlaşan saldırıları sonucu çok sayıda sivilin öldürülmesini kınayarak, tüm taraflara sivilleri koruma çağrısı yaptı

15 AYRI NOKTADAN ÇATIŞMALAR RAPOR EDİLDİ

İsrail, 30 Eylül’de başlayan kara saldırıları kapsamında, üç yönden kuşattığı Lübnan’a sızma girişimlerinde bulunurken 15 ayrı noktadan çatışmalar rapor edildi.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !