Sağlıklı gençlerde bu sayı 2’ye yaklaşırken 80 yaşın üzerindeki bireylerde 1’in altına düşüyor. Örneğin 70-19 yaş arası kadınlarda ortalama 1,13 m/s iken aynı yaş grubu erkeklerin ortalaması 1,26 m/s. 80-99 yaş grubundakilerde ise bu değerler 0,94 ve 0,97 m/s’ye düşüyor.
0,8 m/s’nin altındaki değerler tedavi ihtiyacına, 0,6 m/s’nin altındaki değerler ise hastanın gerileme sürecinin devam edeceğine işaret ediyor.
Ancak kişinin genç olması ve yürüyüş hızının yüksek olması, vücudunu gereksiz hasarlara karşı korumayacağı anlamına gelmiyor.
Bonnes, “Bütün gün oturmayı gerektiren hareketsiz bir iş, artrit gibi faktörler, hareket ve fonksiyon kalitemizi düşürebilir” dedi.
12 /13
Yürüyüş hızını iyileştirmeye çalışmak, bu etkileri ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Bilim insanları, hızlı yürümenin DNA kromozomlarımızın uçlarındaki koruyucu kapaklar olan telomerlerin daha iyi durumda kalmasına bile faydalı olabileceğini düşünüyor.
Öte yandan hepimizin ezberlediği “günde 10.000 adım” kuralı bir pazarlama hilesi olsa da yürümenin sağlıkla ilişkisine dair pek çok araştırma bulunuyor.
Bonnes, 6 metre yürüme testinin hedef kitlesinin yaşlı hastalar olduğunu belirterek, “Ama kişi yaşına göre düşük bir skor elde ediyorsa, egzersizle kas kitlesini artırma çalışmaları yapıyoruz” dedi.