Yavru Vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), yeni cumhurbaşkanını seçti. Seçimi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman kazandı. Erhürman, yarın düzenlenecek yemin töreninin ardından resmen göreve başlayacak.
Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmaya hazırlanan Erhürman, Türkiye Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Türkiye ile KKTC arasındaki bağların “hayati önemde” olduğunu vurguladı ve ilk dış ziyaretini de Türkiye’ye yapacağını duyurdu.
“Türkiye ile Bağlarımız Hayati Öneme Sahip”
Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin hiçbir şekilde başka devlet ilişkileriyle kıyaslanamayacağını belirten Erhürman, iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik vurgusu yaptı:
“Bizim Türkiye ile bağımız hayati önemdedir ve Türkiye bu adanın tartışmasız garantör gücüdür. Türkiye ile olan ilişkimiz, herhangi iki devletin ilişkileriyle kıyaslanamayacak düzeyde özel ve hayati öneme sahiptir.
Kardeş ülkeyiz. Kıbrıs Türk halkı ve Türk halkı kardeş halklardır. Türkiye’nin garantörlüğü, Kıbrıslı Türkler için vazgeçilmez bir teminattır.”
“Önyargıları Yıkacağız”
Tufan Erhürman, Türkiye’de kendisine ve partisine yönelik bazı önyargılar bulunduğuna dikkat çekti. Bu önyargıların doğru iletişimle kısa sürede ortadan kalkacağına inandığını ifade etti:
“Türkiye medyasında uzun bir aradan sonra ilk kez Kıbrıs ve Kıbrıs Türk halkı hakkında bu kadar çok yayın yapıldı. Bu durumun çok yararlı olduğunu düşünüyorum. Türkiye’de bazı önyargılar oluşturulduğunun farkındayım ancak yemin töreninden sonra kuracağımız sağlıklı iletişimle bu önyargıların kısa sürede dağılacağından eminim.”
“İlk Ziyaretimi Türkiye’ye Yapacağım”
Erhürman, KKTC devlet geleneğini sürdürerek, ilk resmî yurt dışı ziyaretini Türkiye’ye yapacağını açıkladı.
“KKTC Cumhurbaşkanlarının ilk resmî ziyaretini Türkiye Cumhuriyeti’ne yapması devlet geleneğimizdir. Cuma günü yemin törenimiz var. Onun hemen ardından Türkiye’ye ziyaret programının düzenlenmesi için gerekli girişimlere başlanacak. Sayın Cumhurbaşkanı tebriklerini ve hayırlı olsun dileklerini ilettiler, ben de kendilerine teşekkür ettim. Güzel bir görüşme gerçekleştirdik.”
Yeni Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman’ın bu açıklamaları, Türkiye ile KKTC ilişkilerinin yeni dönemde nasıl şekilleneceğine dair önemli mesajlar içeriyor. Erhürman, bir yandan iki ülke arasındaki kardeşlik bağlarını vurgularken, diğer yandan karşılıklı anlayış ve iletişimin güçlendirileceğinin sinyalini verdi.


















