Karadeniz Bölgesi’nde yüz binlerce üreticinin merakla beklediği fındık alım fiyatları belli oldu. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2026/2027 dönemi kabuklu fındık alım fiyatlarını açıklayarak yeni hasat sezonuna ilişkin yol haritasını netleştirdi.
Açıklanan rakamlar, üreticiler tarafından yakından takip edilirken, fiyatların piyasa üzerindeki etkisi de şimdiden tartışılmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda, üreticilerin depolama ve pazarlama süreçlerinde yaşanabilecek sorunların önüne geçilmesinin hedeflendiği belirtildi.
GİRESUN VE LEVANT FİYATLARI NETLEŞTİ
TMO tarafından açıklanan fiyatlara göre Giresun kalite kabuklu fındığın kilogramı 255 liradan alınacak.
Levant kalite kabuklu fındık için ise kilogram başına 250 liralık alım fiyatı uygulanacak.
Böylece yeni sezonda üreticilerin ürünlerini teslim edecekleri taban fiyatlar da resmen belirlenmiş oldu.
YÜKSEK RANDIMANLI ÜRÜNE EK ÖDEME YAPILACAK
Açıklanan fiyatların yanı sıra randıman oranı yüksek olan ürünler için ilave ödeme uygulanacak.
Yüzde 50 randımanın üzerindeki her artış için üreticilere ek fiyat desteği verileceği belirtilirken, kaliteli üretimi teşvik etmeyi amaçlayan uygulamanın gelirleri artırması bekleniyor.
Bu kapsamda yüksek randımanlı fındık teslim eden üreticiler açıklanan baz fiyatların üzerinde ödeme alma imkanına sahip olacak.
ALIMLAR AĞUSTOS AYINDA BAŞLIYOR
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kabuklu fındık alımlarına 24 Ağustos tarihinde başlayacağı duyuruldu.
Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da randevulu sistem uygulanacak. Üreticiler ürün teslim işlemlerini belirlenen tarihlerde ve oluşturacakları randevu doğrultusunda gerçekleştirecek.
Yetkililer, alım merkezlerinde gerekli tüm hazırlıkların tamamlandığını ve sürecin sorunsuz yürütülmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
ÜRETİCİLERE KURUTMA UYARISI
Yetkililer ayrıca üreticilere ürün teslimi öncesinde önemli bir hatırlatmada bulundu.
Özellikle rutubet oranının kabul kriterleri açısından büyük önem taşıdığı belirtilirken, üreticilerin fındıklarını teslim etmeden önce yeterli seviyede kurutmalarının mağduriyet yaşanmaması açısından kritik olduğu vurgulandı.
Yeni sezon öncesinde açıklanan fiyatlar, Karadeniz’deki üreticiler tarafından dikkatle değerlendirilirken, gözler şimdi başlayacak alım sürecine ve serbest piyasada oluşacak fiyat hareketlerine çevrildi.
