Kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadele kapsamında finansal kuruluşların kimlik tespiti ve doğrulama süreçlerinde önemli değişiklikler yapıldı. Yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, bazı işlemlerde kimlik tespiti için uygulanan parasal sınırlar iki katına çıkarıldı.
“Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile bankalar başta olmak üzere finansal kuruluşların yükümlülüklerinde yeni düzenlemeye gidildi.
NAKİT VE KUYUM İŞLEMLERİNDE SINIR 370 BİN LİRAYA ÇIKTI
Yeni düzenlemeyle nakit, döviz ve kuyumculuk işlemlerinde kimlik tespiti yapılmasını gerektiren parasal sınır 185 bin liradan 370 bin liraya yükseltildi.
Buna göre işlem tutarının veya birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplamının 370 bin lira ve üzerinde olması halinde müşterinin kimlik bilgilerinin alınması ve doğrulanması gerekecek.
Müşteri adına işlem yapan kişilerin de kimlik bilgilerinin alınarak doğrulanması zorunlu olacak.
Finansal kuruluşlar ayrıca işlemin gerçek faydalanıcısının kim olduğunu belirlemek amacıyla gerekli tedbirleri uygulayacak.
ELEKTRONİK TRANSFERLERDE YENİ LİMİT
Düzenlemeyle elektronik transferler kapsamında kimlik tespiti yapılmasını gerektiren parasal sınır da değiştirildi.
Daha önce 15 bin lira olarak uygulanan sınır, yeni düzenlemeyle 30 bin liraya yükseltildi.
Böylece elektronik transferler, dijital kimlik tespiti ve basitleştirilmiş tedbirler kapsamında uygulanan parasal eşik iki katına çıkarılmış oldu.
İNTERNET BANKACILIĞINDA SMS DOĞRULAMASI
Yeni düzenlemenin dikkat çeken başlıklarından biri de internet ve mobil kanallardan gerçekleştirilen işlemlerde kimlik doğrulama yöntemlerine ilişkin oldu.
Finansal kuruluşlar, müşterinin daha önce doğrulanmış cep telefonu numarasına gönderilen tek kullanımlık SMS doğrulama kodunu (SMS OTP) kullanarak kimlik doğrulaması gerçekleştirebilecek.
Böylece belirli şartların sağlanması halinde müşterinin kimliğinin dijital ortamda SMS üzerinden doğrulanmasının önü açılmış oldu.
İMZA ÖRNEĞİ ALINMASINA GEREK KALMAYACAK
SMS doğrulama kodu kullanılarak kimlik doğrulamasının gerçekleştirildiği işlemlerde müşteriden ayrıca imza örneği alınması gerekmeyecek.
Ancak bu uygulama sınırsız olmayacak. Kullanılan kimlik doğrulama yönteminin gerçekleştirilen işlemin niteliğine ve taşıdığı risk düzeyine uygun olması gerekecek.
Ayrıca uygulanan yöntemin, işlemi gerçekleştiren kişinin daha önce kimliği tespit edilmiş müşteri olduğuna dair yeterli güvence sağlaması şartı aranacak.
YETKİSİZ İŞLEMLERE KARŞI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Yeni düzenlemeyle finansal kuruluşların güvenlik sorumlulukları da devam ediyor.
Kuruluşların, yetkisiz kişilerin müşteri adına işlem gerçekleştirmesi riskine karşı uygun güvenlik tedbirlerini uygulaması gerekecek.
Özellikle dijital kanallarda gerçekleştirilen işlemlerde kullanılan doğrulama yöntemlerinin işlem türüne ve risk seviyesine uygun olması önem taşıyacak.
FİNANSAL KURULUŞLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ GÜNCELLENDİ
Yapılan değişiklik; bankaların yanı sıra finansman ve faktoring şirketlerini, sermaye piyasası kuruluşlarını, portföy yönetim şirketlerini, elektronik para kuruluşlarını ve ödeme kuruluşlarını da ilgilendiriyor.
Düzenlemeyle finansal sistem üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde kimlik tespiti, müşteri doğrulaması ve gerçek faydalanıcının belirlenmesine ilişkin uygulamalar yeniden şekillendirildi.
Yeni düzenlemenin temel çerçevesini ise finansal sistemin kara para aklama ve terörün finansmanında kullanılmasının önlenmesine yönelik yükümlülüklerin güncellenmesi oluşturuyor.
