1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci

Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Savaşın ilk haftalarında ticareti tamamen kesen Ukraynalı alıcılar, Laleli piyasasına geri dönmeye başladı. Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Laleli piyasasında Rusya’nın payı yüzde 35, Ukrayna’nın yüzde 20. Savaşın etkisiyle 40-45 gün hiçbir şey yapmadık ancak artık Ukraynalılar dönmeye başladı” dedi. Laleli esnafı da, çatışmaların başlaması halinde bahar havasının sona erebileceğini ancak şu anki durumdan memnun olduklarını ifade etti.

Yaklaşık üç aydır devam eden Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin en çok etkilediği alanlardan biri olan ticarette, toparlanma belirtileri görülmeye başladı. Laleli Sanayici ve İşinsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Savaşın etkisiyle 40-45 gün hiçbir şey yapmadık. Ancak artık Ukraynalılar dönmeye başladı. Bizde, orada ağır bir savaşın devam ettiği gibi bir yansıma var ama aldığımız bilgilere göre, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesi haricinde her yer normalleşmiş durumda” diye konuştu.

 

Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci

 

RUSYA NORMALLEŞİYOR

Rusya’da da normalleşme adımlarına dikkat çeken Eyyüpkoca, “Laleli piyasasında Rusya’nın payı yüzde 35, Ukrayna’nın yüzde 20. Savaş öncesine göre düşüşümüz yüzde 10-20’lerde. Savaş olmasaydı, bütün yaz çalışsak, mal yetiştiremezdik, büyük bir talep vardı” açıklamasını yaptı ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Rusya’da görülen normalleşme, bu sezonu Turizm açısından da iyi geçireceğimizi gösteriyor. Charter seferleri başladı. Laleli, Osmanbey, Merter bölgesinin ticaret hacmi, geçtiğimiz yıl 3.5 milyar dolara kadar çıktı. Pandemi öncesinde 7 milyar dolardı. 16-17 milyar dolarları bulduğu dönemler de oldu. Bu yıl da beklentimiz, 3 milyar Dolar civarında olacağı yönünde.”

 

Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci

 

“Laleli’de yolcu gelirse hareketlilik olur” diyen Gıyasettin Eyyüpkoca, piyasadaki alıcıların da çeşitlendiğini belirterek, “Rusya ve Ukrayna’nın dışında Bulgaristan, Macaristan da var. Önceden sadece Rusya’nın payı yüzde 70’ken şimdi çeşitlilik arttı. Rusya’dan önce ise ciroda en yüksek pay Polonya’nındı. AB süreci başlayınca Polonya ve Çekler ayağını kesti. Son 6-7 yıldır Polonyalılar tekrar döndü” diye konuştu. Dünyada bölgesel ürün ayrımı kalmadığını söyleyen LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, “Yazlık kışlık makası daraldı. Rusya satışlarında buna uzun süre alışamadık. Dünyada bölgesel ürün ayrımı kalmadı. Bu durum büyük fast fashion zincirlerinin de etkisi ile oldu. Artık Afrikalılara ya da  Türki Cumhuriyetlere özel ürün üretmiyoruz” diye konuştu.

 

Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci

 

‘GERİ DÖNÜŞ BAHAR HAVASI OLABİLİR’

Laleli’de iş yapan Fibak Tekstil’in sahibi Mert Karaca da Ukraynalıların geri döndüğünü, bu sürecin bir bahar havası olabileceğine dikkat çekti. İş hacminde Rusya’nın yüzde 40, Ukrayna’nın ise yüzde 60 payı olduğu bilgisini veren Karaca, “Bir buçuk ay öncesine kadar Ukrayna’yla iş yapamaz haldeydik. Ülkeden göç edenler, dükkanlarını bırakanlar oldu. İki hafta öncesine kadar konuştuğumuzdaysa, ‘savaş hiç olmamış gibi’ diyorlar. Umarım diplomasi adına atılan her adım karşılık bulur ancak Rusya yeniden saldırırsa bu bahar havasının biteceğine inanıyorum. Rusya ülkenin doğusunda hâkim ama ülkenin batısı ve güneyi, tamamen normal şekilde hayatlarına devam ediyor. Rusya’da ise tüketimde değişiklik yok. 2 yıl önce mağazaları gezerken kira olarak 20 bin dolar istiyorlardı. Biz ‘25 bin verelim, biz kiralayalım’ dediğimizde kabul etmiyorlardı. Şimdi 10 bin dolara kiralamamız için bize teklif ediyorlar. Savaşla birlikte Türk markaları Rusya’da çok daha değerlendi” yorumunu yaptı.

 

Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci

 

GÖÇLE TEKSTİLDE İHTİYAÇ ARTTI

Lalelide mağazası olan İntersan şirketinin sahibi Muhammet Sancaktar da Ukraynalılara satışların, savaş öncesine göre düşük seviyelerde kalsa da siparişlerin tekrar başladığını söyledi. Sancaktar, “Başlarda telefon ve görüntülü görüşmeler üzerinden siparişler verdiler. Ancak şimdi güvenli bölgelerde yaşayanlar, Romanya üzerinden otobüslerle geliyorlar. Eskisine kıyasla Ukrayna’ya satışlarımız yüzde 20-30’larda. Ticari ilişkimiz olan Ukraynalılar da bu durma geleceklerini düşünmüyorlardı, olanları gövde gösterisi olarak algılamışlardı. Savaş belli yerlerde devam ediyor ama güvenli bölgelere artan bir göç var; oralarda nüfus arttıkça tekstil ihtiyacı da artıyor. Ulaşamadığımız kişiler olsa da ödemelerde önemli bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Aldıkları ürünlerin paralarını gönderiyorlar ya da buraya geldiklerinde ödeme yapıyorlar” diye konuştu.

UKRAYNA İLE TİCARETTE WHATSAPP ETKİSİ

Savaşın Laleli ve bölgedeki iş yeri kiralarına ve ticaretin şekline etkilerini değerlendirirken yıllardır süren güven ilişkisine dikkat çeken LASİAD Başkanı Eyyüpkoca, “Müşterilerle yıllardır devam eden güvene dayalı ilişkilerimiz var. 34 yıldır tanıdığım Ruslar, Ukraynalılar, Bulgarlar, Macarlar var. Bu, salgın döneminde çok işimize yaradı. Bir telefonla işler çözüldü. Ticaretin yüzde 60’ı Whatsapp ve benzeri uygulamalar üzerinden yürüyor.  Kiralar da yükselmedi, tam tersine düştü. Araya savaş girmeseydi artardı. Savaş çözülür ve işler eski seyrine dönerse kiralarda yeniden bir artış yaşanabilir” dedi.

Laleli piyasasında Ukraynalı sevinci
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin