Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

‘Burs’la dünya turu bile attı! Tartışma yaratan paylaşımlar

‘Burs’la dünya turu bile attı! Tartışma yaratan paylaşımlar
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
2 views
17 Ekim 2024 - 13:05

Bazı öğrenciler lüks mekanlardan çıkmadığı halde, duygu sömürüsü yaparak yardımseverlerden burs alıyor. Ülke ülke gezen bir de bunları sosyal medyasında paylaşan bu öğrenciler sahte evraklarla gerçek maddi durumunu gizleyerek burs verenleri dolandırıyor

‘INFLUENCER GİBİ’

Burs alan E.V., sırf Büyükada’ya gidip bisiklet sürdüğü ve bunu sosyal medyada paylaştığı için bursunun kesildiğini iddia etti. Öğrenci, X hesabından yaşadığı olayı paylaştıktan sonra burs veren doktora tepkiler gecikmedi. Ancak kısa bir süre sonra öğrencinin Slovakya, Avusturya, Macaristan gibi birçok yurt dışı seyahat yaptığı, Umre’ye gittiği ortaya çıktı. Burs veren doktor, bursu kesme gerekçesi olarak “Daha çok influencer gibi duruyorsun, biz sana gerçekten ihtiyacın olduğu için burs vermek istedik” diye açıkladı. Öğrenci ise kendini “Dolandırıcı pozisyonuna düştüm resmen gururum incindi. Saklayacak bir durum yok, okulla beraber bir süre çalıştım, Viyana’ya gittim, fırsat buldum Umre’ye gittim, sen de kitaba harca çantanı yenile, ihtiyacı olan arkadaşlarım da gezsin, olay kendimizi geliştirmek değil mi?” diyerek savundu.

LÜKS MEKÂNLARDA FOTOĞRAF

Benzer olaylar yaşadıklarını belirten yardımseverler ise şunları kaydetti:

– Bana günde tek öğün besleniyorum diyen gence burs veriyordum. Daha sonra tesadüfen Instagram hesabını gördüm. Bungalov tatiller, son model telefonlar…

– Burs verdiğim öğrenci benden lüks yaşıyor. İhtiyacı olan çocuğa gitmediği için üzgünüm.

– Benden burs isteyenden öğrenci belgesi istedim diye küfür yedim. Öğrenci bile değilmiş.

– Emekli memurum. Bursun kalanını toplu yatırdım. Burs verdiğim öğrenci lüks mekanlardan fotoğraf paylaşıyordu. Sonra da kaydını sildirdi.

– Bursun devam etmesi için başarı belgesi istedik. Yollamadı, notları çok düşükmüş. Aldığı bursu eğitimine harcamamış.

‘VAKIFLARI TERCİH EDİN’

Vakıfların burs komisyonlarında görev yapan, kurdukları “burs takımları”yla yüzlerce öğrencinin burs almasını sağlayan Prof. Dr. Gülsan Sucak, konuyla ilgili “Vakıflarda ailenin üzerinde tapu var mı, aile maaş bordroları, kardeşlerin durumu gibi barkodlu 20 farklı belge isteniyor. Vakıflar kandırılmaya müsait değil. Burada sıkıntı bireysel burslar. Eğer bireysel burs verilecekse de mutlaka belge istenmeli. Başarısızlığı devam ediyorsa burs verilmemeli” dedi. Sosyal medyadan ulaşanların çok önemli kısmının duygu sömürüsü yaptığını aktaran Sucak, “Çok zenginiz zannediyorlar. Milyoner bir insan para dağıtıyor gibi düşünüyorlar. Halbuki burs veren insanlar yeri geliyor kendi çocuğundan kısıp veriyor. Bu tür olumsuz olaylar gönüllülüğe zarar veriyor. İnsana yatırım yapmamız lazım. Yardımseverler, güvendiği derneklere, vakıflar aracılığıyla burs vermeli” diye konuştu.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !