Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yoğun diplomatik mesaisi kapsamında Azerbaycan’a resmi ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan, ülkenin tarihi kentlerinden Gebele’de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Zirvesi’ne katılacak. Bu yıl 12.’si düzenlenen zirvede, bölgesel ve küresel meselelerin yanı sıra Gazze’deki insanlık dramı ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi kritik konular ele alınacak.
TDT Zirvesi’nin Gündemi
Zirvenin bu yılki teması “Bölgesel Barış ve Güvenlik” olarak belirlendi. Zirvede, Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurumsal yapısının tahkiminin güçlendirilmesi ve teşkilat bünyesindeki iş birliğinin artırılmasına yönelik çalışmalar gözden geçirilecek.
Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) gözlemci ülke olarak zirveye katılacak. Zirve, Devlet Başkanları Konseyi düzeyinde gerçekleşecek ve katılımcı devlet ve hükümet başkanları arasında çeşitli temas ve görüşmeler yapılacak.
Bölgesel ve Küresel Konular Masada
Zirvede ele alınması beklenen başlıca konular şunlar:
Gazze’deki insani kriz: Katil İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve bölgedeki insani durum masaya yatırılacak.
Rusya-Ukrayna Savaşı: Savaşın barışçıl yollarla sonlandırılmasına yönelik diplomatik adımlar ve arabuluculuk çalışmaları değerlendirilecek.
Türk Dünyasında İş Birliği: TDT üyesi ülkeler arasında ekonomik, kültürel ve siyasi iş birliğinin güçlendirilmesi planlanıyor.
Küresel Kararlılık Filosu ve insani yardımlar: Gazze’ye ulaştırılması planlanan yardımlar ve uluslararası insani destekler de zirve gündeminde yer alacak.
Gebele Bildirisi ve Karar Süreci
İletişim Başkanı Burhanettin Duran, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in davetine icabetle Gebele’de düzenlenecek zirveye katılacağını duyurdu. Duran, zirve kapsamında Gebele Bildirisi ve muhtelif belge ve kararların kabul edilmesinin öngörüldüğünü ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zirve marjında Devlet Başkanları Konseyi Toplantısı’na iştirak etmesi ve diğer katılımcı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.
Erdoğan’ın Diplomatik Mesaisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDT Zirvesi’ne katılımıyla birlikte bölgesel ve küresel sorunlara yönelik diplomatik temaslarını sürdürüyor. Türkiye’nin, Türk Dünyası’nın ve bölgesel iş birliğinin önemi, zirvede bir kez daha vurgulanacak. Ayrıca Erdoğan’ın, Gazze başta olmak üzere insani krizlere yönelik çözüm odaklı yaklaşımları ve diplomatik girişimleri masada tartışılacak.


















