featured

6 Yıllık Gizemde Kritik Gelişme! Gülistan Doku Dosyasında Dikkat Çeken Kayıt

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2020 yılının ocak ayında Tunceli’de kaybolduktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’ya ilişkin soruşturma dosyasında yeni bir gelişme yaşandı. Yıllardır kamuoyunun yakından takip ettiği dosyada, soruşturma kapsamında adı geçen kişiler arasında geçtiği öne sürülen bir telefon görüşmesine ait ses kaydının dosyaya girdiği iddia edildi. Söz konusu kayıt, soruşturmanın seyrine ilişkin yeniden tartışmaları beraberinde getirdi.

İddialara göre, soruşturma kapsamında aranan ve daha sonra ABD’de tutuklu bulunduğu belirtilen Umut Altaş ile eski işvereni Rüstem Keskin arasında gerçekleştirilen telefon görüşmesinin ardından Keskin’in Tunceli Jandarma Suç Araştırma Timi’ne (JASAT) yaptığı bilgilendirmeye ait ses kaydına ulaşıldı. Kamuoyuna yansıyan bilgilerde, kaydın soruşturma dosyasında yer aldığı öne sürüldü.

Haberlere yansıyan iddiaya göre Rüstem Keskin, telefon görüşmesinde Umut Altaş’ın kendisine Türkay Sonel hakkında bazı ifadeler kullandığını öne sürdü. Keskin’in aktardığı iddiaya göre Altaş, Türkay Sonel’in kendisine hem kendisinin hem de babası Tuncay Sonel’in Gülistan Doku ile ilişki yaşadığını söylediğini ileri sürdü.

Ancak söz konusu ifadeler, dosyaya yansıyan iddialardan ibaret olup, bu beyanlara ilişkin mahkeme kararıyla kesinleşmiş herhangi bir tespit bulunmuyor. İddiaların doğruluğu konusunda resmi makamlar tarafından yapılmış kesinleşmiş bir açıklama da bulunmuyor.

Dosyaya ilişkin gündeme gelen bir diğer iddia ise Umut Altaş ile Rüstem Keskin arasında geçtiği öne sürülen konuşmada yer alan başka ifadeler oldu. Haberlere göre Keskin, Altaş’ın Türkay Sonel’i Amerika Birleşik Devletleri’ne davet ettiğini ancak Sonel’in bu teklifi kabul etmediğini söylediğini aktardı. Aynı konuşmada Sonel’in, ABD’ye gitmesi halinde kendisine “FETÖ’cü” denileceğini ifade ettiğinin öne sürüldüğü belirtildi.

Bu iddialar da soruşturma kapsamında kamuoyuna yansıyan beyanlar arasında yer alırken, söz konusu ifadelerin doğruluğu veya hukuki niteliği konusunda resmi makamlar tarafından doğrulanmış kesinleşmiş bir değerlendirme bulunmuyor.

Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinde Tunceli’de kaybolmuş, o tarihten bu yana kendisine ulaşılamamıştı. Genç üniversite öğrencisinin kaybolmasının ardından bölgede geniş çaplı arama çalışmaları yürütülmüş, Uzunçayır Baraj Gölü başta olmak üzere birçok noktada günlerce süren arama faaliyetleri gerçekleştirilmişti. Ancak yapılan tüm çalışmalara rağmen Doku’ya ait kesin bir bulguya ulaşılamamıştı.

Aradan geçen yıllara rağmen soruşturma dosyası açık tutulurken, savcılık ve güvenlik birimleri tarafından farklı dönemlerde yeni bilgi ve deliller değerlendirilmeye devam edildi. Dosyada yer alan yeni iddialar ve elde edildiği öne sürülen kayıtlar da bu kapsamda inceleme konusu oluyor.

Öte yandan soruşturmaya konu olan kişi veya kişilere ilişkin kamuoyuna yansıyan iddiaların henüz yargı kararıyla kesinleşmediği, soruşturma sürecinin devam ettiği belirtiliyor. Hukuki süreç sonuçlanıncaya kadar dosyada adı geçen tüm kişilerin masumiyet karinesinden yararlandığı ve iddiaların yargı makamlarınca değerlendirilmeye devam edildiği hatırlatılıyor.

Türkiye’nin uzun yıllardır çözülemeyen kayıp dosyaları arasında yer alan Gülistan Doku soruşturmasında yeni gelişmelerin yaşanması halinde, soruşturmayı yürüten adli makamların açıklamaları doğrultusunda kamuoyunun bilgilendirilmesi bekleniyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter