Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Son açıklanan can kaybı 29 bin 605… Bölgelerimizden anlık bilgiler

Son açıklanan can kaybı 29 bin 605… Bölgelerimizden anlık bilgiler
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
12 views
13 Şubat 2023 - 10:56

 6 Şubat Pazartesi sabahı saat 04:17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24’te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis’te büyük yıkıma yol açtı. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay ise Gaziantep’te AFAD Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada deprem bölgelerinde GSM operatörlerinin 1 ay boyunca ücretsiz hizmet sağlayacağını duyurdu.

AFAD’ın verilerine göre, 6 Şubat Pazartesi saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24’te ise merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Deprem başta Hatay, Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere birçok kentten hissedildi.

Depremin ardından bölgede ekiplerin yoğun çalışması sürüyor. İşte şehirlerdeki son durum…

10.42 Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 475 hesap yöneticisi tespit edildi. 56 şahıs gözaltına alındı, 14’ü tutuklandı. Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı.

09:38 Adana’da, Kahramanmaraş merkezli depremde ağır hasar görünce tahliye edilen binalara girip, hırsızlık yaptığı tespit edilen 10 şüpheli, yakalanarak tutuklandı.

09:18 Gaziantep Şehitkamil ilçesinde depremde yıkılan Emre Apartmanı’nın şantiye şefi olan Nazmi Tosun Ümraniye’deki evinde gözaltına alındı.

08.19 Depremde zarar gören Hatay Havalimanı pistinin, onarılmasının ardından depremin yaşandığı günden bu yana Hatay’dan İstanbul Havalimanı’na ilk tahliye uçuşu gerçekleşti. Gece saatlerinde Hatay’dan havalanan AFAD gönüllülerini ve depremzedeleri taşıyan TK6946 sefer sayılı Boeing tipi yolcu uçağının İstanbul Havalimanı’na inmesiyle depremzedeler tahliye edildi.

01.52 KAHRAMANMARAŞ’TA ARTÇI DEPREM

Kahramanmaraş’ta 4.6 büyüklüğünde bir artçı deprem daha meydana geldi. Depremin derinliği 7 kilometre olarak açıklandı.

00.52 BAKAN SOYLU: SAHADA 300 BİN ÇALIŞAN VAR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesindeki son durumu aktardı. “Sahada 300 bin çalışan var ve hepsi seferber halindedir” diyen Bakan Soylu, “Türkiye’de zihni yağmalanmış insanlar, afetle karşı karşıya kalan vatandaşlarımız istismar etmek için elinden geleni yapıyor. Onları Allah’a havale ediyorum. İşimiz bittikten sonra birkaç çift lafımız olur. Sosyal medya meselesinde de kim dezenformasyon yapıyorsa OHAL’in getirdiği tüm unsurlar kullanılmak kaydı ile hukuk karşısına çıkarılmaktadır. Bu ülkeye yapılabilecek en büyük kötülüklerden biri, bu dönemde insanların gündemini meşgul etmektir. Tekrar başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bu milletin kodlarını değiştirmeye çalışanlara da bu millet izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

00.39 Deprem bölgesinde incelemelerini sürdüren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Hatay’ın merkez ilçesi Defne’de Meclis ekibinin bulunduğu bölgeye gitti. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal’la birlikte Defne’ye geçen Meclis Başkanı Şentop’a mahalle sakinleri bölgedeki durum ve ihtiyaçlarıyla ilgili bilgi verdi. Bölgede vatandaşlara ve arama kurtarma ekiplerine sıcak yemek dağıtımı yapan Meclis personeli de yemek ve verilen hizmetleri anlattı. Şentop, bu süreçteki özverili çalışmalarından dolayı Meclis’te görev yapan personele teşekkürlerini iletti.

13.02.2023

23:55 Kahramanmaraş merkezli 10 ilde yıkıcı etki yapan depremin ardından enkaz altından çıkarılan yaralıların İstanbul’a nakli devam ediyor. Adana’dan kalkan ve içinde 46 yaralı ve 19 refakatçinin bulunduğu askeri kargo uçağı saat 22.30 sıralarında Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı. Burada hazır bekleyen ambulanslara alınan yaralılar, çevrede bulunan hastanelere nakledildi.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, “Etimesgut ve İncirlik’ten kalkan Hava Kuvvetlerimize ait CN-235 uçaklarımız, pistin yeniden onarılmasının ardından Hatay Havalimanına insani yardım malzemelerini ulaştırdı.” ifadelerine yer verildi.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

20:40 AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Arkadaşlarımız bulundukları bölgelerde bizzat ziyaret ederek ihtiyaçlara çare bulmak istiyoruz. Vatandaşlarımız kendileri zor koşullarda olsalar da bazı konuları bize iletiyorlar. Hastanelerde bulunan annesini babasını kaybeden çocuklarla ilgili. Hastanelerimizde polis ve jandarmamız güvenlik tedbiri almıştır. Arkadaşlarımla bizzat çocuk katlarını gezdim. Her katta polislerimiz nöbet tutuyorlar. Gönüllü anneler, genç kardeşlerimiz var. Vatandaşlarımızın kaygılarını yakından takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Deprem olacak diye iddialar yayılıyor. Kimsenin saat vermesi mümkün değil. Bu konulara dair açıklamaları yapıyoruz, herkes sorumluluğunu yerine getirmeli. Artçı depremlerin devam etmesi sebebiyle vatandaşlarımız evlerine giremiyor. Hasar tespiti konusunda bakanlığımızın raporları ortaya koyduğunu ifade etmek isterim. Hasarlı binalardan uzak durulması gerekiyor. Dünya tarihinin en büyük afeti karşısında mücadele veriliyor. Mücadeleyi umutlu şekilde sürdürmeye devam edeceğiz. En büyük gurur kaynaklarımızdan birisi belediyeler, sivil toplum örgütlerinin dayanışmayla ortaya koyduğu gayrettir. İstisnalar vardır. Yağmayla ilgili konularda Türkiye’de kaos var gibi görüntünün yayılmasının büyük haksızlık dezenformasyon olduğunu ifade etmek isterim. Dezenformasyon ve yalan konusu deprem kadar zarar veriyor. Hakim olan duygu ve resim herkes üzerine düşeni yaparak bu mücadeleyi veriyor. Türkiye’de güvensizlik ve saldırganlık varmış gibi haberler doğru değildir. Gruplar arasında saldırganlık yok. Yağma söz konusu olduğunda polisin anında yakalayarak engellediğini görüyoruz. Bu kişileri gördükleri anda kendileri müdahale etmesinler güvenlik güçlerine haber versinler. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye’ye gelen yardım ekiplerinin güvenlik sorunu olduğuna dair iddialar var, böyle bir durum yoktur. Hepsi güven içerisindedir. Marjinal grupların münferit hadiseleri olursa da gerekli cevap güçlü şekilde verilecektir. Bazı konularda söylenecek söz var ancak şu anda yaralarımızı sarıyoruz, ileriki zamanlarda konuşulacak meseleler. Irkçı kışkırtma peşinde olanlar olduğunu görüyoruz. İşimizi yapmaya devam edeceğiz. Gerekli zaman geldiğinde söylememiz gerekeni söyleyeceğiz.

20:25 THY UÇAĞI DEPREM SONRASI HATAY’A İLK UÇUŞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ

İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA ekipleri depremde büyük hasar göre Hatay Havalimanı’nın pistindeki bakım çalışmalarını tamamladı. Çalışmaların tamamlanmasının arıdan Hatay Havalimanı’na ilk uçuş İstanbul Havalimanı’ndan kalkan TK3313 sefer sayılı Boeing 737 tipi uçakla gerçekleşti. Hatay’a inecek olan yolcu uçağında çok sayıda yardım malzemesi olduğu belirtildi.

19.45 FUAT OKTAY: ŞU AN İTİBARIYLA SAHADA ARAMA KURTARMA OLARAK 34 BİN 717 PERSONELİMİZ VAR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Gaziantep’te AFAD Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Oktay açıklamasında “Afetzedelerimizin kendileri yakınları için umut ve ümidin önemli olduğunu düşünüyorum. Motivasyonumuzu sahada ve merkezde canlı tutan kaynaklardan birisi. Şu an itibarıyla sahada arama kurtarma olarak 34 bin 717 personelimiz var. Daha güzel haberler almaya devam edeceğiz inşallah. Bugün Hatay’a yoğunlaşmış durumdayız. İnşallah en kısa zamanda 10 il ve ilçelerde bu çalışmayı bir an önce tamamlarız. Defin işlemleri de dahil işlemleri bir an önce tamamlarız ki acıları dindirebilmiş olalım. Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın defin işlemleri tamamlanmıştır. Yıkılacak binalardan uzak durulmasını herkesten talep ediyoruz. Hasar tespit çalışmaları devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

230 bin toplam binanın hasar tespit ekiplerince incelendiğinde 966 bin 544 bağımsız birimin tamamı çalışılmış durumda. 108 bin bina ve 550 bin bağımsız birimin hasarsız olduğu tespit edilmiştir. 58 bin bina, 438 bin bağımsız birimin az hasarlı olduğu tespit edilmiştir.
Binaların hasar durumunu merak eden vatandaşlarımız E-devlet ve internet adreslerinden ulaşılabilir. Arama kurtarma devam ederken, arama kurtarma tamamlanan enkazların temizlenmesi söz konusu. Enkazlar kaldırılmadan önce savcılıklarca binalardan delillerin toplanması kritik. Tüm tedbirler alınmıştır.

AFET BÖLGESİNDEN 400 BİNE YAKIN TAHLİYEMİZ VAR

12 bin 322 iş makinamızı aktif kullanıyoruz. 24 gemi 112 helikopterle sahadaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İHA ve drone’lar aktif kullanılıyor. Hatay Havalimanı’nda bakım onarım çalışması devam etti. Bugün tamamlanmış durumda. Uçaklarımız havalimanına inmek üzere havadalar. Bugünden itibaren kullanmaya başlamış durumdayız. Çadırlar ve konteyner kentlerin kurulumu devam ediyor. 5 bin adetlik konteyner kent çalışması başlatılmıştır. Yurtlarda barınan vatandaşımız 1 milyon 200 bin kişiyi bulmuştur. Afet bölgesinden 400 bine yakın tahliyemiz var. Kendi araçlarıyla ayrılanlar olduğunu da biliyoruz.

AFET BÖLGESİNDE OPERATÖRLER 1 AY ÜCRETSİZ HİZZMET VERECEK

Ulaştırma noktasında sıkıntımız kalmadı. Kontrollü doğalgaz ve elektrik vermeyi sürdürüyoruz. İkincil afetlere müsaade etmemek için titiz davranıyor ilgili bakanlıklarımız. Herhangi bir binada hasar varsa verilmesi riskli olabiliyor. Her bina tek tek kontrol edilerek verilmekte. Maddi destek ve yardımlar yapılmakta. 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 ton kömür sahaya sevk edilmiş durumda. Maddi destek ve yardımlar yapılmakta. 10 bin 600 ton odun, 2 bin 100 ton kömür sahaya sevk edilmiş durumda. Haberleşmede sıkıntı çekilen bölgeler oldu. Operatörler; Türk Telekom, Vodafone, Turkcell deprem anından itibaren 1 ay boyunca tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacaklardır. 233 bin isimsiz kahraman sahada çalışıyorlar. Gün içerisinde hangi konularda eksiklikler var diyerek ortak akıl yürütülerek çalışma yürütülmekte. Bu ekip çalışması bizim afetin yaralarını bir an önce sarmamızı sağlayacak.

BİR ÇOCUĞUMUZU BİLE TEK BIRAKMAK İSTEMİYORUZ

Refakatsiz çocuklar hassas olduğumuz bir konu. Bir çocuğumuzu bile tek bırakmak istemiyoruz. 574 evladımız var, 76’sı ailelerine teslim edilmiş durumda. Hastanede tedavileri devam eden 380 çocuğumuz var, sevgievine yerleştirilen çocuklarımızın sayısı 118’dir. 503’ünün kimlikleri belirlenmiş durumda.

19:19 BAKAN KURUM: KONTEYNER KENTLER KURACAĞIZ, KİRA YARDIMINDA BULUNACAĞIZ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem koordinasyonunu yürüttüğü Gaziantep’teki vatandaşların taleplerini yerinde dinlemek için Nurdağı ve İslahiye ilçeleriyle birlikte köylerini ziyaret etti.

Bakan Kurum, ilçelerle birlikte köylerde enkaz altından yaralı kurtarma çalışmasını izledi. Depremzede vatandaşlar için hazırlanan yemekleri inceleyen Bakan Kurum, depremzede vatandaşlara, “Ağır hasarlı binalarla ilgili bizim iletişim ofislerimizde vatandaşlarımız başvurularını yapabilecekler. Kira yardımında bulunacağımız vatandaşlarımız başka bir yere de taşınabilirler. Ayrıca konteyner kuracağız. İsterlerse konteynerde kalabilirler veya kira bedelini almak suretiyle de” dedi.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

17:35 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Hatay’da çalışan elektrik dağıtım işçileri ile bir araya geldi.

16:55 29 BİN 605 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AFAD’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Kahramanmaraş’ta gerçekleşen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından toplam 2 bin 412 deprem meydana geldiği belirtilerek, deprem bölgesinde yürütülen çalışmalarda toplam 233 bin 320 personel ile 12 bin 322 araç ve iş makinasının görev yaptığı kaydedildi. Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi’nden (SAKOM) alınan son bilgilere göre, depremde saat 15.55 itibarıyla 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiği; deprem bölgesindeki 147 bin 934 depremzedenin de bölgeden diğer illere tahliye edildiği ifade edildi.

15:15 DAVALAR 2 AY ERTELENECEK – Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, yaptığı açıklamada “Deprem bölgesinde davalar 2 ay süreyle ertelenecek. Deprem yaşanan illerde adli soruşturmaların süratle başlatılması, yürütülmesi, sorumluluğu olduğu düşünülen şüphelileirin gözaltı maksadıyla Cumhuriyet Savcılıkları tarafından yoğun bir çalışma sürdürülmektedir.” dedi.

14:59 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “asrın felaketi” olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye’ye gelen Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani ile bir araya geldi.

14:00 BÖLGEDE 1 MART’A KADAR EĞİTİME ARA – Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, açıklamalarda bulunuyor. Bakan Özer, açıklamasında “71 ilde eğitim 20 Şubat’ta başlayacak. 71 ildeki okulların kapasitesini artırmak için çalışmalarımız devam ediyor ki bu 10 ilden gelen öğrencilerimizin taleplerini karşılayabilelim. Özel öğretim kurumlarımız kapasitelerinin %3’ü kadar şehit yakınları gibi tam burslu olarak öğrencileri yararlandırmaktadırlar. Özel öğretim kurumlarındaki bu %3’ü %10’a artırıyoruz. Bölgede 1 Mart’a kadar ara veriyoruz. 1 Mart tarihi itibari ile 10 ilimizde bölgesel eğitime açma kararları vermeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

13:25 MSB: Yunanistan’a kaçmaya çalışan 4 terör şüphelisi yakalandı

13:05: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile açıklamalarda bulundu.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

13:02 Hatay ve Adıyaman’da hasarlı binalardan hırsızlık ve iş yerlerinden yağma yapan 33 şüpheli yakalandı.

12:45 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başkanlığında deprem afetinden etkilenen Kahramanmaraş’ta, esnaf, sanayi ve ticaret odaları temsilcileriyle Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

12:20 MÜTEAHHİTLER KAÇMAYA ÇALIŞIRKEN YAKALANDI – Adıyaman’da depremde yıkılan çok sayıda binanın müteahhiti olduğu belirlenen, Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş Gürcistan’a kaçmaya çalışırken İstanbul Havalimanı’nda yakalandı.

12:10 MSB: Kara Kuvvetlerimizin helikopterleriyle köylere çadır ulaştırmaya ve kurmaya devam ediyoruz. Mehmetçik, bölgede 19 binden fazla çadırın kurulmasını sağladı. Türkiye Tek Yürek

11:55 Bakan Kurum: 1 milyon bağımsız bölümün hasar tespitini yaptık

11:50 Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 5 bin kişilik ekip, deprem bölgesinde can kurtarmak için aralıksız çalışıyor

11:25 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PAZARTESİ GÜNÜ BAŞLIYOR – Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ‘okul öncesi eğitim’ açıklaması: 71 ilde eğitim öğretime yarın başlanacak

11:10 Katar Haber Ajansı, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Türkiye’ye hareket ettiğini duyurdu.

11:00 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: Hiçbir tesisimizde baraj güvenliğini tehdit eden durum yok. Hidroelektrik santrallerinde de sorun yok.

09:55 Bakan Akar: TCG İskenderun ile şu ana kadar 328’i yaralı olmak üzere 545 kişinin nakli gerçekleştirildi

09:15 AFAD’dan alınan bilgiye Malatya’nın Battalgazi ilçesinde saat 09:15’te 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

06:55 AFAD: Adıyaman’ın Sincik ilçesinde 4.1 büyüklüğünde artçı meydana geldi.

00.00 CAN KAYBI 24 BİN 617

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nda (AFAD) 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Gün içerisinde sevindirici Haberler aldık. Ümit ediyorum ki bu haberler daha da çoğalır. Biz tüm gücümüzle arama kurtarma çalışmalarına tüm ümitlerimizi canlı tutarak devam edeceğiz. 32 bin 71 isimsiz kahraman çalışmalara devam ediyorlar. Hepsinin ekipmanları yanında. Arama kurtarmada çok önemli olan eğitimli köpekleri yanında. Teknoloji burada çok önemli ve teknolojiyi sonuna kadar değerlendiriyoruz. Bununla birlikte üzücü haberlerde devam ediyor. Bir afet yaşadık ve bu yüzyılın afeti. Hayatını kaybeden kardeşlerimiz artmaya devam ediyor. 24 bin 617 vatandaş hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin kimlik belirleme işlemleri ve defin işlemleri tüm hızıyla devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Afet bölgesinde destek ve çalışmaların devam ettiğini belirten Oktay, “Psikososyal desteklerimiz bölgede devam ediyor. Hava ve deniz araçlarını kullanmaya devam ediyoruz. 26 gemi 70 uçak ve 114 helikopter, 45 İHA ve 9 dron ile birlikte tüm çalışmalarımız devam ediyor. Arzumuz arama kurtarma çalışmalarını titizlikle devam ettirmek ve bu aşamayı bitirdikten sonra enkaz kaldırma çalışmalarını sürdürmek. Enkaz kaldırma çalışmalarının da bir adli süreci var. Enkaz kaldırılmadan önce gerekli incelemelerin yapılması sonraki adli süreç için önemli. Çalışmalardan sonra hemen enkazı kaldıracağız ve hemen kalıcı konutları yapacağız” şeklinde konuştu.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

“10 İLDE DEPREM SUÇLARI SORUŞTURMA BÜROLARI KURULDU”

Çalışmalar hakkında bilgi veren Oktay, “Adalet Bakanlığı tarafından depremden etkilenen 10 ilde depremde yıkılan binalardan kaynaklı ölümler ve yaralanmalardan dolayı deprem suçları soruşturma büroları kurulmuştur. Şu ana kadar 131 şüphelinin depremde yıkılan binalarla ilgili olarak sorumluluğu tespit edilmiş, 1’i tutuklanmış 113’ü hakkında gözaltı talimatı verilmiştir. Gerekli adli süreç titizlikle devam edecek” ifadelerine yer verdi.
Halk sağlığı ve tahliye çalışmalarının devam ettiğini belirten Oktay, “Arama kurtarma çalışmaları sürerken salgın hastalıkların önüne geçmek için gerekli önemleri alıyoruz. Barınma ile alakalı çalışmalarımız devam etmekte. Tahliye operasyonlarımız devam ediyor. Kendi imkanları ile çıkanlar var, havayollarının ücretsiz taşımaları ile çıkanlar var. Tahliye merkezlerimizde barınma ihtiyacını da ifade edenlere barınma imkanları da sunuyoruz. Şu an için 111 bin 500 kişi tahliye merkezlerimizden gidenler. Havayolu şirketlerinin yaptığı uçuşlarla da 100 binin üzerinde tahliye var. Barınma konusunda yurtlarımızı da imkanlara eklemiş durumdayız” diye konuştu.

“ULAŞIM VE ENERJİ ALANINDA BİR SIKINTIMIZ YOK”

Afet bölgesinde ulaşım, enerji, haberleşme ve akaryakıt konuları hakkında bilgiler veren Oktay, “Ulaşım ve enerji alanında bir sıkıntımız yok. Haberleşme alanında iyileştirme çalışmaları devam ediyor. Isınma ile ilgili yoğun bir odun ve kömür yardımı yapmaya başladık. Akaryakıt konusu önemli bir konu. Elimizdeki verilere göre günlük tüm afet bölgesindeki akaryakıt tüketiminin 6.6 milyon litre olduğunu görüyoruz. Afet sonrasında biraz artmış durumda ama biz her ihtimale karşı stoklarımızı yüksek tuttuk. Şu an itibari ile afet bölgesinde 46 milyon litrelik bir stokumuz var” ifadelerini kullandı.

– 11.02.2022 –

23.45 Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Şu an 140. saatte gelen güzel haberlerle mutlu oluyoruz. Asrın afeti değimiz ve yaşadığımız bu süreçte milletçe tek yürek olmuş ve deprem bölgeleri için mücadeleyi ortaya koymaktadır. Biz çok güçlü bir aileyiz Türkiye olarak. Hem hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine ve yaralılarımıza her türlü yardımı yapacağız. Şu an AFAD öncülüğünde arama kurtarma faaliyetimizi 36 enkaza kadar düşürdük. Birlik ve beraberliğimiz her alana yansımış durumda. Türkiye’nin her yerinden vatandaşlarımız da destek oluyorlar. Vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını da gideriyoruz. Mobil mutfaklar, aşevleri ve gıda depolarımızla hizmetlerimiz devam ederken afet bölgelerine de vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda gelen ihtiyaçları askerlerimiz helikopterlere ulaştırıyor.

Gaziantep Merkez, Nurdağı ve İslahiye’ye elektrik vermeye başladık. Hasar tespit çalışmalarını 10 ilde yürütmekteyiz. 10 ilde 171 bin 882 bina incelendi. 24 bin 921 binada 120 bin 940 bağımsız bölümün yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Hasar tespitinin yapılmadığı binalara vatandaşlarımın girmemesi uyarıları yineliyoruz. Hasarsız ve az hasarlı yapılarda oturan vatandaşlarımız e-devletten binalarına ilişkin tespitlerini yapabilirler. Vatandaşlarımın barınma ihtiyaçları ne zamana kadar isterlerse yapılacaktır. Şu ana kadar Gaziantep’te 19.320 evin ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu konuda vatandaşlarımız e-devlet üzerinden bilgilendirilmektedir.

Yıkıla binaların yüzde 95’nin 99-2000 öncesi yapılar olduğunu görüyoruz. 2000 sonrası yapılan yapılarda mevzuatın ne kadar önemli olduğunu bu nokta da görebiliyoruz. Ben tekrar her bir vatandaşımız için mücadele eden 85 milyonluk Türkiye ailesine şükranlarımı sunuyorum. Allah razı olsun. İnşallah her dakikayı değerlendireceğiz ve son ana kadar enkaz altındaki vatandaşlarımız için mücadele edeceğiz.

 

Son dakika... Türkiyeyi sarsan felakette sekizinci gün: Depremde can kaybı 29 bin 605... Dakika dakika bölgelerimizden anlık bilgiler

 

20.45 MSB: YARDIM VE TAHLİYE GÖREVİNE DEVAM EDİYORUZ

Milli Savunma Bakanlığı sosyal paylaşım sitesi Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Hava araçlarıyla aralıksız şekilde yardım ve tahliye görevine devam ediyoruz. Deniz Kuvvetlerimize ait SH-70 Sea Hawk helikopterleri de deprem bölgesinde hız kesmeden yaralı vatandaşlarımızın hastaneye tahliyesini gerçekleştiriyor” ifadelerine yer verdi.

DEPREM FACİASINDA 22 BİN 327 CAN KAYBIMIZ, 80 BİN 278 YARALI VATANDAŞIMIZ VAR

19.35 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Bugün afetin 6. günündeyiz. Depremden en çok hasar gören Hatay’da üniversite hastanemiz hizmet vermektedir. Diğer illerimizde de sağlık hizmetleri eksiksiz verilmektedir. Deprem bölgesinde gönüllü sağlık hizmetlerine katılmak isteyen personelimizin bulundukları yerde kalmalarını, gönüllü olanların sağlık müdürlüklerinde bildirmelerini rica ediyorum. Sahada yeterli personel bulunmaktadır. Acil müdahale gerektiren hastalarımızın sayısı azalmaktadır. Afet bölgesinde, depremzedelerin bulunduğu yaşam alanlarında, 1. basamak sağlık hizmetleri verilmeye başlandı. “Afet bölgesinde mobil eczaneler devreye girmeye başladı. Köylerimize de sağlık hizmeti ulaştırılmaya devam ediyor. Halk sağlığı koordinasyon merkezlerimiz kurulmaya başlandı. Ortaya çıkabilecek enfeksiyonlar için önlemler alınıyor. Bölgeye kuduz ve tetanos aşısı sevk edildi. Halk sağlığı merkezlerimizde hijyen malzemeleri sağlanmaktadır. Bölgede arama-kurtarma çalışmaları devam etmektedir. Devlet ve millet buradadır, sağlık ordumuz burada ve hizmet başındadır. Son durum hakkında bilgi vermek gerekirse deprem faciasında 22 bin 327 vatandaşımız hayatını kaybetti. 80 bin 278 kişi ise yaralı olarak kurtuldu. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Enkaz altından kurtarılan vatandaşlar ilk müdahalesini ardından hava araçları ile bin 174, araçları ile 20 bin 130, deniz araçları ile 327 olmak üzere toplamda 21 bin 631 hastamızın tedavilerinin devam ettirilebilmesi amacıyla bölge dışından transferi sağlandı. Sağlık çalışanlarımızdan depremzede yakınları bulunanların idari izinli sayılabilmesi için genelge hazırlandı ve bölgedeki il yöneticilerimize talimat verildi. Bölgeden hasta transferleri artık sadece özellikli hizmetler için yapılmaktadır. Bunun dışında bölgede rutin sağlık hizmetlerine dönülecektir. Bütün iyi niyeti ile bakanlıktan bağımsız olarak bölgede hizmet vermek isteyen sağlık çalışanlarımızın çabalarının zayi olması imkan dahilindedir. İyi niyetle çıktıkları yolda lojistik sorunlarına yol açabileceklerini unutmamalıdırlar.

19.20 Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Deprem olduktan sonra kriz merkezlerini kurduktan sonra ilk yaptığımız husus ulaştırma hizmetlerini gerçekleştirmek olmuş ve hava köprüsü kurulmuştur. 841 sorti gerçekleştirilmiştir. 63 uçak kullanılmış ve İHA ve SİHA’larımız görev yapmaktadır. Helikopterler bizim için önemli, deprem bölgesine ulaştırmada rolü çok büyük. Hatay Havalimanı’nın kapalı olması nedeniyle gecikme yaşandı, bugün yarın hizmete açılması ila çalışmalarımızın hızlanacağına inanıyorum. Deniz Koridoru ile İskenderun’dan Mersin’e yaralı nakli yapılmakta. 24 gemi kullanılmakta. Helikopterlerle ücra köy ve ilçelere yardım ulaştırıldı.

“‘ASKER NEREDE?’ DİYEN KÖRLER VAR, MEHMETÇİĞİMİZİN EMEĞİNE SAYGISIZLIK”

Sancaktar ve Bayraktar gemilerimizi hastane olarak tahsis ettik ve Sağlık Bakanlığımızla birlikte çalışıyoruz. 700 bin kumanya dağıtılmıştır. 502 bin ekmeği vatandaşlarımıza dağıttık. Günde 50 bin kişiye sıcak Yemek verecek kapasiteye ulaştık. Mehmetçik 19 bin çadırın kurulmasını sağladı. 655 ton yakıtı vatandaşlarımıza dağıttık. Gelen yardımların da en kısa zamanda ihtiyaç sahiplerine ulaşması için yardım sağlıyoruz. Bölgedeki kışlalarımızı vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. Yaz aylarında kullanılan eğitim kampları da vatandaşlarımızın hizmetine açıldı. Yurt dışından gelen katkıları da bölgeye ulaştırmak için planlarımızı yaptık. NATO’dan gelecek 2 bin kişilik çadır kent söz konusu, gerekli planlamayı yaptık. Milletimizin bağrından çıkan TSK, bu zor günlerde milletimizin emrinde görevinin başında bulunmakta. ‘Asker nerede?’ diyen körler fesatlar var. Bu Mehmetçiğimizin emeğine saygısızlıktır.

18:50 RÖNESANS REZİDANS İNŞAAT’IN MÜTEAHHİDİ TUTUKLANDI

Hatay’daki Rönesans Rezidans İnşaat’ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun tutuklandı. Gaziantep’te de çöken Ayşe Mehmet Polat Sitesi’nin müteahhidi ve fenni mümessili olan Mehmet Ertan Akay İstanbul’da gözaltına alındı. Diyarbakır’da ise yıkılan binalarla ilgili Cumhuriyet başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında 33 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.

Bu haber www.hurriyet.com.tr den alınmıştır.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !