Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sürüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sürüyor
HaberKonseyi Editör
HaberKonseyi Editör( editor@haberkonseyi.com )
48 views
25 Şubat 2022 - 10:40

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesinde bölgede çatışmalar devam ediyor. Ukrayna, Rusya’nın müdahalesinde 57 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının ardından Rus güçleriyle Ukrayna askerleri arasında çatışmalar devam ederken, askeri müdahalenin faturası ağırlaşıyor.

Kiev’de siren sesleri

Başkent Kiev’de yerel saatle 04.20’den sonra art arda patlamalar yaşandı. Ayrıca yerel saatle 06.17’de ve 06.42’den sonra da patlamalar gerçekleşti.

Kiev’de yerel saatle 07.05’ten itibaren 2 dakika boyunca sirenler çaldı.

Kiev’in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mıkolayiv ve Odesa kentlerinde de art arda patlamalar yaşandı.

Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığındı, banka ve eczane önlerinde kuyruklar oluştu.

Kiev’de konutlara roket düştü, 3 sivil yaralandı

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, başkent Kiev’de Rusya’nın askeri operasyonunda bazı konutlara roket düşmesi sonucu hasar aldığını belirtirken, 3 sivilin yaralandığı açıklandı.

Geraşçenko, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Kiev’de havada imha edilen roketin düşmesi sonucu hasar gören ve yangın çıkan konutlara itfaiyecilerin müdahalesini gösteren fotoğraflar paylaştı.

Ukrayna hava savunma sistemiyle “düşman roketinin” vurulduğunu belirten Geraşçenko, havada imha edilen roketin konutlar üzerine düştüğünü ifade etti.

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, Kiev’de konutlar üzerine roket düşmesi sonucu 3 sivilin yaralandığını bildirdi.

Zaporojya’da sınır muhafızları birliğine roket saldırısı

Öte yandan Ukrayna’nın Zaporojya şehrinde de sabah saatlerinde Rus birliklerinin Ukrayna sınır muhafızlarına roket saldırısı düzenlediği belirtildi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları basın servisinden yapılan açıklamada, sabah yerel saatle 4.25’te Zaporojya bölgesindeki sınır muhafızları birliğine “düşman tarafından roket saldırısı” yapıldığı ifade edildi.

Açıklamada, saldırı sonrasında sınır muhafızları arasında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.Çatışmaların yoğun olarak devam ettiği Donbas bölgesinde çok sayıda ölü ve yaralı olduğu ifade edildi.Ukraynalı yetkililer, bu çatışmalarda Rusya’ya ait 7 savaş uçağıyla 2 helikopterin düşürüldüğünü, 4 tankın imha edildiğini ve 50 Rus unsurunun öldürüldüğünü duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’da 11 hava sahası, 18 radar istasyonu ve 3 komuta merkezi dahil olmak üzere Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 74 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.

Rusya Federal Güvenlik Servisinin Krasnodar Bölgesi Sınır Kontrolü de Azak Denizi’ndeki iki sivil yük gemisine Ukrayna’nın Mariupol kentinden füze saldırısının düzenlendiğini ileri sürdü.

KyivIndependent’in haberine göre, Ukrayna’nın güneyindeki Odesa’da Rusya tarafından düzenlenen füze saldırısında 18 kişi öldRusya’nın saldırıları hakkında bilgi paylaşan isimlerden Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Gerashchenko da Brovary kentinde 6 kişinin öldüğünü duyurdu, Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisi de Kiev bölgesindeki Jukivtsiy kasabası yakınlarında bir Ukrayna askeri uçağının düştüğünü ve 5 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti.

Rus birlikleri Kırım üzerinden Ukrayna’ya girdi

Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Rus hava indirme ve baskın birliklerinin Kırım üzerinden Herson’a girdiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine ait 83 altyapı tesisinin imha edildiğini açıkladı.

Rus birliklerinin, bugüne yönelik görevlerini yerine getirdiklerini anlatan Konaşenkov, “Rus hava indirme ve baskın birlikleri, Kırım üzerinden Herson’a girdi.” dedi.

Zelenskiy: Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat barış yoluna dönmeyi öneriyor

 

Ulusa sesleniş konuşması yapan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Zelenskiy, duyulan seslerin sadece bombalar değil, Rusya’yı medeni dünyadan ayıran yeni bir demir perdenin inişi olduğunu aktardı.

Donbas’ta ordularının iyi durumda, Harkiv’de ise zor durumda olduğunu aktaran Zelenskiy, en zor durumun güney bölgesinde Herson’da yaşandığını belirtti.

Zelenskiy, kuzeyde ise “düşmanın” yavaşça Çernihiv bölgesinden ilerlediğini aktararak, “Evet maalesef kayıplarımız var. Evet bazı Rus askerleri ele geçirdik. Doktorlarımız teslim olanlara yardım ediyor.” dedi.

“Ukrayna savaş yolunu seçmedi fakat Ukrayna barış yoluna dönmeyi öneriyor.” değerlendirmelerinde bulunan Zelenskiy, dünya liderlerine bugün kendilerine yardım etmezlerse yarın savaşın onların kapısını çalacağı mesajını verdi.

Putin: Şu anda olanlar alınması gereken tedbirlerdi ve başka şans yoktu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı “alınması gereken tedbirler” olarak tanımlayarak, “Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyor.” dedi.

Putin, Kremlin’de Rusya’nın önde gelen iş insanlarıyla bir araya gelerek, ülkesinin Ukrayna’ya düzenlediği askeri müdahalenin ardından Batı’nın uyguladığı ve olası yeni yaptırımları değerlendirdi.

Ukrayna konusunda Rusya’nın adım atmak zorunda kaldığını savunan Putin, “En önemlisi şunun anlaşılması gerekiyor. Şu anda olanlar alınması gereken tedbirlerdi ve başka şans yoktu, tüm denemelerimiz boşa çıktı. Rusya için güvenlik riskleri o kadar yüksekti ki başka şansımız yoktu.” diye konuştu.

Rusya’nın talepleri konusunda ilerleme sağlanamamasına kendisinin de şaşırdığını anlatan Putin, “Güvenlik garantileri konusunda milimetre ilerleyemedik. Nasıl bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz ve yaptırımlara hazırlandık.” dedi.

Putin, dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “Rusya dünya ekonomisinin bir parçası olmaya devam ediyor ve bu sisteme zarar vermeyi planlamıyor.” ifadesini kullandı.

Batı’nın da Rusya’yı bu sistemden dışarıya çıkarmak için uğraş vermemesi gerektiğini belirten Putin, çeşitli kısıtlamaların yine de uygulamaya konulacağını ifade etti.

Putin, Rus iş dünyasının ekonomiyi desteklemesi gerektiğinin altını çizerek, “Sizlere neler olup bittiğini anlayarak davranmaya, üretimi, ekonomiyi, istihdamı destekleyecek bu araçları bulmak için hükümetle dayanışma içinde çalışmaya davet ediyorum.” diye konuştu.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !