Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kamu borçlarına ilişkin yeni düzenlemelere dair açıklamalarda bulundu. Şimşek, borçlarda herhangi bir “af” uygulamasının gündemde olmadığını vurgularken, ödeme gücü düşük ancak ödeme niyeti olan mükellefler için bazı kolaylıkların değerlendirilebileceğini söyledi.
72 aya kadar taksit imkânı gündemde
Açıklamalara göre, belirli şartları sağlayan mükellefler için 72 aya kadar taksitlendirme, teminat kolaylığı ve ödeme planı esnekliği gibi uygulamalar gündeme gelebilecek. Ancak bu düzenlemelerin herkesi kapsayan bir af niteliği taşımayacağı özellikle belirtildi.
Şimşek, sistemin temel amacının vergi adaletini korumak olduğunu ifade ederek, düzenli ödeme yapan mükelleflerle yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin aynı şekilde değerlendirilmeyeceğini söyledi.
“Ödeme gücü olanlara kolaylık yok”
Bakan Şimşek’in açıklamalarında en dikkat çeken noktalardan biri de ödeme gücü olmasına rağmen borcunu ödemeyenlere yönelik oldu. Bu gruba herhangi bir kolaylık sağlanmayacağını belirten Şimşek, incelemelerin mükelleflerin mali tabloları üzerinden yapılacağını ifade etti.
Vergi uyumunu kasıtlı olarak bozanların ise bu sistemden yararlanamayacağı vurgulandı.
Faiz ve enflasyon vurgusu
Kamu borçlarında faiz uygulamasına da değinen Şimşek, faiz oranlarının enflasyonun altında olmayacağını belirtti. Buna göre, geçmiş yıllardaki enflasyon oranları dikkate alınarak yeni bir faiz sistemi uygulanacak.
KDV ve diğer vergi borçları farklı değerlendirilecek
Düzenlemede vergi türlerine göre farklı uygulamalar da olacak. KDV borçlarının, gelir ve kurumlar vergisinden ayrı ele alınacağı belirtildi. KDV’nin satış anında tahsil edildiği için daha kısa vadeli taksitlendirme yapılabileceği, diğer vergi türlerinde ise daha uzun vadelerin mümkün olabileceği ifade edildi.
Genel değerlendirme
Yeni düzenleme, borçlarını ödemekte zorlanan mükelleflere nefes aldırmayı hedeflerken, aynı zamanda vergi disiplinini korumayı amaçlayan seçici bir yapı olarak öne çıkıyor. Hükümetin yaklaşımı, “af değil yapılandırma ve ödeme kolaylığı” çizgisinde şekilleniyor.
