featured

Türkiye’nin bağımsız navigasyon ağı için kritik hamle! Fergani’nin 6’ncı uydusu uzayda

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin uzay teknolojilerinde yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği projelere bir yenisi daha eklendi. Fergani Uzay Teknolojileri tarafından geliştirilen 160 kilogram ağırlığındaki FRG-100D4 uydusu, SpaceX’in Bandwagon-5 görevi kapsamında uzaya gönderildi. Altıncı uzay aracıyla önemli bir aşamayı geride bırakan şirket, Türkiye’nin bağımsız haberleşme ve navigasyon ağı kurma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Milli uydu 590 kilometre irtifadaki yörüngesine yerleşti

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar tarafından kurulan Fergani Uzay Teknolojileri’nin geliştirdiği FRG-100D4, 20 Ekim 2026’da ABD’deki Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı.

Türkiye saatiyle 14.04’te gerçekleştirilen fırlatmanın ardından uydu, yaklaşık 63 dakika sonra, saat 15.07’de fırlatma aracından ayrıldı. FRG-100D4, 590 kilometre irtifadaki hedef yörüngesine yerleşerek görevine başladı.

Kritik teknolojiler tamamen milli imkanlarla geliştirildi

Fergani mühendisleri tarafından geliştirilen uydu, yerli donanımlarıyla dikkat çekiyor. FRG-100D4’te tepki tekeri, manyetik tork çubuğu, manyetometre, ataletsel ölçüm birimi, GNSS alıcısı, yönlenebilir güneş panelleri, batarya paketi, rejeneratif modem ve faz dizili anten gibi kritik bileşenler bulunuyor.

Yapay zeka destekli bir bilgisayarla da donatılan uydu, milli aviyonik sistemlerin uzay ortamında test edilmesine imkan sağlayacak. Bu sayede Türkiye’nin kritik uzay teknolojilerindeki tecrübesinin artırılması ve dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

FRG-100D4, Fergani’nin bugüne kadar geliştirdiği en yüksek güç üretim kapasitesine sahip uydu olarak da öne çıkıyor.

Hedef 200’den fazla uydudan oluşan milli ağ

Fergani’nin uzay çalışmalarındaki en önemli hedeflerden biri, Uluğ Bey Takım Uydu Sistemi’ni hayata geçirmek. Şirket, önümüzdeki beş yıl içinde 200’den fazla uydudan oluşacak sistemi tamamen öz kaynaklarıyla kurmayı planlıyor.

Projenin tamamlanmasıyla Türkiye’nin bağımsız navigasyon ve haberleşme altyapısına sahip olması amaçlanıyor. Böylece kritik uydu hizmetlerinde yerli sistemlerin kullanılması ve geliştirilen teknolojilerin dost ve kardeş ülkelerle paylaşılması hedefleniyor.

Uydu çalışmalarının yanı sıra milli fırlatma aracının geliştirilmesine yönelik faaliyetler de devam ediyor. Bu çalışmalar, Türkiye’nin uydu üretiminden uzaya erişime kadar uzanan süreçte kendi teknolojik imkanlarını geliştirme hedefinin önemli bir parçasını oluşturuyor.

Fergani iki yılda altı uzay aracı gönderdi

Fergani’nin uzay yolculuğu, Ocak 2025’te ilk uydu FGN-100-D1’in fırlatılmasıyla başladı. Şirket, 2 Kasım 2025’te FGN-100-D2’yi, 28 Kasım 2025’te ise hibrit itki sistemine sahip yörünge transfer aracı FGN-TUG-S01’i uzaya gönderdi.

FGN-TUG-S01, uzayda ilk yörünge yükseltme manevrasını gerçekleştirerek taşıdığı FRG-10D1 küp uyduyu başarıyla ayırdı. Bu gelişme, Türkiye’nin uzay içi lojistik ve yörünge transferi kabiliyetleri açısından önemli bir adım oldu.

Şirketin beşinci uzay aracı FGN-100-D3, 29 Mart 2026’da fırlatıldı. FRG-100D4’ün de yörüngesine yerleşmesiyle Fergani’nin uzaya gönderdiği araç sayısı altıya ulaştı.

Yeni uydu, milli teknolojilerin uzayda doğrulanması ve Türkiye’nin bağımsız navigasyon ve haberleşme ağı oluşturma hedefi açısından önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriliyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter