featured

Trafikte yeni düzenleme: TBMM’de ilk maddeler kabul edildi

0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftaya yoğun ve kritik bir gündemle başladı. Meclis Genel Kurulu’nda bu hafta, trafik kurallarında köklü değişiklikler öngören Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ele alındı. Görüşmeler sonucunda teklifin ilk iki maddesi kabul edilerek yasama sürecinde önemli bir aşama geride bırakıldı.

Meclis Genel Kurulu, çalışmalarına Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl başkanlığında başladı. Gündeme geçilmeden önce üç milletvekiline gündem dışı söz verildi. AK Parti Osmaniye Milletvekili Seydi Gülsoy, Osmaniye’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104’üncü yıl dönümünü anarak, Türkiye Yüzyılı vizyonu kapsamında kentte hayata geçirilen yatırımlara dikkat çekti. Gülsoy, ulaşımdan sağlığa, eğitimden sanayiye kadar pek çok alanda Osmaniye’nin gelişmeye devam ettiğini vurguladı.

İyi Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu ise emeklilerin ekonomik koşullarına değindi. Emeklilere yönelik seyyanen zam talebiyle verilen araştırma önergesinin reddedildiğini hatırlatan Türkoğlu, en düşük emekli maaşının en az açlık sınırı seviyesinde olması gerektiğini savundu ve bu rakamın 30 bin lira civarında olduğunu ifade etti.

Gündem dışı konuşmaların ardından siyasi partilerin grup başkanvekilleri, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Genel Kurul’da Yeni Yol Partisi’nin emekli aylıklarının hesaplama yöntemi, İyi Parti’nin üniversitelerde yürütülen AR-GE faaliyetleri, DEM Parti’nin vergi sistemi ve CHP’nin kamu çalışanları ile emeklilere ilişkin grup önerileri ayrı ayrı ele alındı. Yapılan görüşmelerin ardından söz konusu grup önerilerinin tamamı yapılan oylamalarla reddedildi.

Meclis Genel Kurulu’nda asıl gündem maddelerinden biri ise trafik cezalarının artırılmasını ve trafik denetimlerinde yeni uygulamaları içeren Karayolları Trafik Kanunu teklifiydi. Görüşmeler sonucunda, teklifin ilk iki maddesi kabul edilerek yasalaşma yolunda ilerleme kaydedildi.

Kabul edilen düzenlemelerle birlikte trafik zabıtasının görev ve yetkilerinde önemli değişikliklere gidildi. Buna göre, otoyollardan sorumlu birimlerde görev yapan trafik zabıtası, kendi sorumluluk alanıyla sınırlı olmak kaydıyla ve İçişleri Bakanı’nın uygun görmesi halinde genel zabıta olarak da görevlendirilebilecek. Trafik zabıtasının bulunmadığı ya da yetersiz kaldığı bölgelerde ise genel zabıta, ilgili mevzuat çerçevesinde trafiği düzenleme ve trafik ihlallerine müdahale etme yetkisine sahip olacak.

Teklif kapsamında araç tesciline ilişkin yeni kurallar da getirildi. Elektronik ortamda tescili mümkün olan araçların, satış tarihinden itibaren 3 iş günü içerisinde tescil edilmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca araç sahibinin vefat etmesi durumunda, mirasçıların gerekli belgeleri tamamlayarak vefat tarihinden itibaren 90 gün içinde ilgili tescil kuruluşuna başvurmaları gerekecek. Bu sürede tescil işlemi yapılmayan araçların kara yolunda kullanılması halinde sürücülere 3 bin lira idari para cezası uygulanacak ve araçlar tescil işlemi tamamlanana kadar trafikten men edilecek.

Öte yandan Genel Kurul’da, kanun teklifinin üçüncü maddesinin oylamasına geçilmek istendi. Ancak yapılan iki ayrı yoklamada da toplantı yeter sayısı sağlanamadı. Bunun üzerine Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl, birleşimi kapatarak Genel Kurul’un bir sonraki toplantısının ertesi gün saat 14.00’te yapılacağını duyurdu.

TBMM’de görüşmeleri süren Karayolları Trafik Kanunu teklifinin ilerleyen maddelerinin önümüzdeki oturumlarda ele alınması ve trafik cezaları ile denetimlere ilişkin daha kapsamlı düzenlemelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

TBMM'de yılın ilk mesaisi: Trafik cezaları sertleşiyor - Dünya Gazetesi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter