Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Simsiyah Marmara’ya akıyor, kâbusu besliyor!

Simsiyah Marmara’ya akıyor, kâbusu besliyor!
58 views
11 Haziran 2021 - 16:04

Bursa’da rengi siyaha dönüşüp Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer çayının görüntüsü korkuttu.

Bursa’da rengi siyaha dönüşüp Marmara Denizi’ne dökülen Nilüfer çayının görüntüsü korkuttu. Çayın kirliğiyle ilgili onlarca yıldır mücadele eden DOĞADER, Marmara Denizi’ne dökülen çayın bir an evvel temizlenmesi çağrısında bulundu. Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar da, müsilajın en büyük sebeplerinin denizlerdeki bilinçsiz avlanma ve denize bırakılan azot ve fosforu fazla atık sular olduğunu belirtti.

‘DÜNYADA HİÇBİR SUYUN RENGİ BU RENK DEĞİL’

Kapkara akan Nilüfer çayını yerinde inceleyen DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, şunları söyledi: “Bugün burada görüyoruz ki, yetkililerin suyun sağlıklı bir şekilde topluma ulaşabilmesi için acil eylem planları yapması gerekmektedir. Şu an yanında durduğumuz Nilüfer çayı Bursa’ya hayat veren bir çay. Uludağ’dan tertemiz bir şekilde başlayan yolculuğunda 200 kilometre kat ederek Marmara denizine dökülmektedir. Bu çay Uludağ’dan tertemiz şekilde doğuyor, ama şehir merkezine girdiğinde su değil kimyasal atık hâline geliyor. Dünyada hiç bir suyun rengi bu renk değil. Suyun bu rengi alması kimyevi atıkların suya salınması. Bu atık buradan Marmara Denizi’ne dökülüyor” dedi.

 

 

‘NEHİRLER BU KİRLETİCİ YÜKÜ MARMARA’YA TAŞIYOR’

Nilüfer çayının organik madde ve toksik kimyasallar açısından 4’üncü sınıf kötü su kalitesine sahip olduğunu belirten Bursa Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, “Bursa ovasını dolaşıp getirdiği bütün pisliği Marmara Denizi’ne taşıyor. Bu sadece Nilüfer çayı için geçerli bir durum değil. Marmara Denizi’ne kıyısı olan bütün şehirlerdeki alıcı ortamlara yapılan deşarjlarla birlikte nehirler bu kirletici yükü Marmara Denizi’ne taşıyor. Bu eylem planının başarılı olmasını istiyorsak, Nilüfer çayının temizliğinden sorumluyuz.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !