Haber Konseyi | Doğru Tarafsız Gazetecilik

Sezgin Baran Korkmaz Hakkında ABD’de İki İddianame Hazırlandığı Ortaya Çıktı

Sezgin Baran Korkmaz Hakkında ABD’de İki İddianame Hazırlandığı Ortaya Çıktı
309 views
28 Haziran 2021 - 15:25

ABD’de kara para aklamakla suçlanan Sezgin Baran Korkmaz hakkında geçen hafta basına yansıyan ve 225 yıla kadar hapis istenen iddianameden 27 gün önce bir iddianamenin daha hazırlandığı ortaya çıktı.

Avusturya’da gözaltına alınan Sezgin Baran Korkmaz’ın ABD’de aleyhine açılanan davada, şimdiye kadar bir değil iki farklı iddianamenin gizlilik kararıyla işleme konulduğu ortaya çıktı.

Amerika’nın Sesi’nden Can Kamiloğlu’nun haberine göre, ABD’deki Utah Federal Bölge Mahkemesi’nde aleyhine açılan davada hazırlanan ilk iddianamede, Korkmaz için iki ayrı suçlamadan 25 yıla kadar hapsi istendi. 27 gün sonra dava kayıtlara gizlilik kaydıyla giren ikinci iddianamede ise Korkmaz’a üç ayrı suç isnat edilerek 225 yıla kadar hapis cezası istendi.

ABD’deki dava dosyasında, üzerinde hala gizlilik kaydı olan bir belgede ise dava sanığı Kormaz hakkında 10 Mart 2021 tarihinde yakalama emri çıkartılarak kayıtlara girdiği görülüyor.

İlk iddianamede neyle suçlanıyor?

11 sayfalık ilk Korkmaz iddianamesi dava kayıtlarına 1 Nisan tarihinde gizlilik kararıyla girdi. İlk iddianamede, Korkmaz’a iki ayrı suç isnat ediliyor. Korkmaz, ‘kara para aklamak için komplo kurmak’ ve 29 -30 Nisan 2019 tarihinde Kingston kardeşler davasında ABD’de savcılara bizzat tanık olarak verdiği ifadede, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmakla’ suçlandı.

ABD ceza yasalarına göre kara para aklamak için komplo kurmak suçlaması 20 yıl, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak’ suçu ise 5 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor. İlk iddianamede Korkmaz için istenen toplam azami hapis cezası 25 yılı buluyor.

Korkmaz ile ilgili hazırlanan ilk iddianameyle ilgili gizlilik kararı alındıktan sonra, 31 Mart tarihinde Utah Federal Bölge Mahkemesi hakimi Tena Campbell’a bildirimde bulunuldu. Utah Yüksek Hakimler Heyeti, Hakim Campbell’i davanın hakimi olarak atadı.

İlk hakim davadan çekildi

Ancak Campbell, Korkmaz’ın gizlilik kaydıyla yayınlanan iddianamesini inceledikten sonra 7 Nisan tarihinde davadan çekildiğiyle ilgili kararını yayınladı. Hakim Campbell, Korkmaz iddianamesini incelediğini belirterek, bu iddianamenin Kingston kardeşler davasındaki iddianamelerle örtüştüğünü, bu davanın aynı hakim tarafından görülmesi gerektiğini belirtti. Utah Yüksek Hakimler Heyeti de Hakim Campbell’in davadan çekilmesinin ardından Korkmaz davası için Kingston kardeşler davasının hakimi Jill N. Parrish’i görevlendirdi.

Hakim Parrish’in Kormaz davasına atanmasının ardından, savcılık 28 Nisan’da bu kez 15 sayfadan oluşan ikinci bir iddianameyi gizlilik kararıyla dava dosyasına koydu. İlk iddianameden farklı olan ikinci iddianamede bu kez ‘kara para aklamak için komplo kurmak’ ve ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak’ suçlamalarına ek olarak ‘Banka havalesi yoluyla dolandırıcılık yapmak’ suçlaması eklendi. ABD’de ceza yasalarına göre azami 20 yıl hapis cezası istenen bu suçun 10 ayrı defa işlendiği iddia edilerek, ikinci iddianamede Korkmaz için 200 yıl daha hapis cezası istendi. Böylece, ikinci Korkmaz iddianamesinde istenen azami hapis cezalarının toplamı 225 yıla yükseldi.

Amerika’nın Sesi’nin görüştüğü hukukçular, iki ayrı iddianamenin yayınlandığı bu 27 günlük süreçte, savcılığın Korkmaz aleyhine henüz açıklanmayan oldukça ciddi deliller elde etmiş olabileceğini söyledi.

İlk iddianamede olmayan ‘büyükbaba’ ikinci iddianameye eklendi

Korkmaz aleyhine hazırlanan 11 sayfalık ilk iddianamede yer almayan ancak 15 sayfalık ikinci iddianame yer alan ekler şöyle:

‘Bir hükümet yetkilisi’ olduğu belirtilerek “büyükbaba” olarak anılan, ‘Tanık A’ olarak belirtilen bir kişi ve Jacob Kingston’a gönderdiği 18 ayrı mesajın dökümü;

Korkmaz’ın “büyükbaba” aracılığıyla ABD’deki soruşturmadan kendilerini kurtarmak ve korumak amaçlı istediği 6 milyon dolarlık para miktarının 10 farklı banka havalesiyle Türkiye’ye aktarılmasının dökümü.

Hayatın Her Alanına Dair Haberler Hakkında Tarafsızca Doğru Bilgiye Ulaşmanın Yolu ! Bizi Okuyun Haberiniz Olsun !